ZA POROĐAJ KOD KUĆE POTREBNI SVEDOCI

Porođaji kod kuće sve manje su retkost. Razlozi zbog kojih se buduće majke odlučuju na taj korak su različiti

Porođaji kod kuće sve manje su retkost. Razlozi zbog kojih se buduće majke odlučuju na taj korak su različiti – od boljeg ugođaja, mogućosti prisustva porodice, do različitih verovanja u vezi sa dolaskom mališana na svet. Zvanična medicina je po tom pitanju isključiva – jedino mesto za porođaj je porodilište. Ali je svoje prste umešala i birokratija – porodite se gde želite, ali kako ćete prijaviti dete?Katrina Fajgelj Poterjahin dvoje od svoje troje dece rodila je kod kuće. Na taj korak kaže da se odlučila posle prvog lošeg iskustva u porodilištu. Nakon brojne birokratije oko prijavljivanja bebe koja je rođena kod kuće, na preglede nakon poslednjeg porođaja otišla je direktno u Betaniju. Tamo je, kaže, doživela brojne neprijatnosti, a nakon višesatnog čekanja dan posle porođaja, ni ona ni novorođenče nisu pregledani.

“Otišli smo u Dom zdravlja, tamo su nas lepo primili, ali su nam dali uput za neonatologiju tvrdeći da njihov nalaz nije dovoljan. Na neonatologiji su bebu držali duže od tri sata iako treba da sisa, zvali su socijalnog radnika da priča sa nama, da nas opominje na krivičnu odgovornost”, kaže Katrina Fajgelj Poterjahin.

I Novosađanka Ljiljana Koplić svoje drugo dete rodiće kod kuće. Oko birokratije se ne brine, kaže, nikada nijedno dete nije ostalo neprijavljeno, pa neće ni njeno.

Bez potvrde o rođenju, roditelji ne mogu prijaviti dete. Upravnik Betanije, Dragan Stajić, kaže da potvrdu može izdati onaj ko vrši porođaj, dok se dete nosi na pregled u Dečiju bolnicu.

Zakon ne zabranjuje porođaj kod kuće, ali bez dokumentacije nema ni prijave. Pored toga, kažu matičari, potrebni su i svedoci.

“Vrši se saslušanje svedoka koji su prisustvovali samom toku porođaja, naravno ko je presekao pupčanu vrpcu, dakle u zapisnik se unose njihove izjave i na osnovu toga se izdaje rešenje za upis u matičnu knjigu rođenih”, kaže matičarka Biljana Dragin.

U Novom Sadu se prijavi oko 10-oro dece godišnje koja su rođena kod kuće. Ukoliko se odlučite na taj korak, važno je da znate da na ovim prostorima u tim uslovima ne možete dobiti stručnu pomoć. Majke koje su to doživele, kažu da je iskustvo neponovljvo, a sam čin rađanja neuporedivo lakši. Doktori s druge strane upozoravaju na to da porodilje na taj način rizikuju i svoj život i život novorođenčeta. A birokratija je tek, čuli ste, peta priča.

Izvor: RTV

Ostavite komentar