UZORCI MATIČNIH ĆELIJA IZ KRIO SEJVA NA SIGURNOM

Famicord, najveća evropska banka za matične ćelije sačuvala vredan biološki materijal

Novinari iz Srbije posetili su najveću banku matičnih ćelija Famicord. U Varšavi se čuvaju tankovi s 350.000 uzoraka koje je ova banka preuzela od „Krio sejva“, među kojima je 16.000 uzoraka porodica iz Srbije.

Predstavnici Famicorda su pokazali tankove u kojima čuvaju uzorke matičnih ćelija iz celog sveta. Kažu da nisu mogli da dozvole da toliki uzorci propadnu, kada su im se iz „Krio sejva“ obratili da su pred bankrotom i da nemaju novca da čuvaju i održavaju sistem. Prenos u Varšavu je krenuo u martu, a novinarima je pokazan snimak kako je trasnport tekao.

Do sada je transportovano 99 odsto uzoraka koje je čuvao „Krio sejv“. Ono što je preostalo, nalazi se u nekoliko evropskih zemalja, a u tim tankovima nalazi se i određeni broj uzoraka matičnih ćelija porodica iz Srbije. Oni tek treba da budu dopremljeni u Varšavu, gde će, kao i ostali uzorci proći detaljne analize.

U Famikordu su prvo rekli da će uzorke čuvati pet godina, ali da bi povratili poverenje ljudima koji čuvaju matične ćelije, doneli su drugu odluku.

„Čuvaće se i posle pet godina ukoliko se potpiše ugovor, roditelji neće morati dodatno da plaćaju ukoliko su već platili „Krio sejvu“ da se ćelije čuvaju 10, 15 ili 20 godina. Dakle Farmicord će nastaviti sa besplatnim čuvanjem materijala i posle pet godina, ali je potrebno da preko interneta potpišu nov ugovor sa nama“, rekao je predsednik borda direktora Farmicorda Jakub Baran.

U Famikordu su rekli da su već isporučili dva uzorka roditeljima iz Srbije, kao i da su za dva dana uklopili uzorak i dokumentaciju i da je uspešno poslat na lečenje uz nadzor lekara.

„Sve ovo je veliki posao. Svaki uzorak se pojedinačno analizira, ado sada smo to učinili sa 15 odsto uzoraka od 350 000 preuzetih. Zbog nesređene dokumentacije, ako je nekom roditelju sada potreban uzorak za lečenje i uputi nam zahtev, potrebno nam je oko mesec dana da uradiomo testove i provere i dostavimo ćelije sa svom propratnom dokumentacijom“, navodi direktorka laboratorije Karolina Zagorski.

A da provere stanje svojih uzoraka, mogu i roditelji iz Srbije. Prvi korak ka tome je registracija na sajtu Famicorda i upisivanje podataka koje imaju.

„Za sve roditelje koji žele da provere gde im je uzorak i kakav je kvalitet uzorka, savetujemo da se registruju na sajtu Famikorda www.famicord.eu kao klijenti Famicorda. U roku od tri meseca dobiće izveštaj, a onda se mogu javiti Biosave kompaniji koja je predstavnik Famicorda u Srbiji, kako bi dobili stručnu procenu da li je uzorak dobar i da li su urađene sve potrebne analize“, rekao je regionalni direktor kompanije Biosave dr Aleksandar Antović.

Izvor: N1info.com

Ostavite komentar