„U kontejneru kesa, bela jača iz prodavnice, a unutra beba, modra i sklupčana, a ovo ju je spaslo“, policajka Katarina o momentu kada je pronašla novorođenče u Obrenovcu

„Beba nađena u kontejneru u Obrenovcu“, glasila je vest koja je krajem prošle godine uznemirila javnost u našoj zemlji. Policajka Katarina Ilić bila je u ekipi koja je spasla bebu, a u emisiji „Kec na jedanaest“ ispričala je kako je izgledao momenat kada je pronašla novorođenče.

Policajka Katarina Ilić je u emisiji na televiziji „K1“ iznela sve detalje nemilog događaja. Prisetila se da je policija 23. decembra dobila dojavu iz GAK da je primljena devojka (23) koja se porodila, ali bez bebe, kao i da je porodilja rekla da je njena majka bacila novorođenče u kontejner.

„Intervencijama pristupate sa slikom najgoreg mogućeg dešavanja“, rekla je Katarina koja se sa ekipom uputila u veće naselje u Obrenovcu.

„Po dolasku za nama je došla Hitna pomoć u slučaju da se ispostavi da je dojava tačna. Uočili smo četiri kontejnera i počeli da istražujemo područje. U prvom kontejneru, sa desne strane – preturali smo i našli crni džak. Uzela sam taj džak i pogledala šta se nalazi unutra, videla sam plavi i beli peškir, mali i veliki, veš, sve je bilo krvavo“, dodala je.

Javila je zatim vođi patrole da se „nešto desilo jer je to bilo očigledno“. Vođa patrole je sa jednim članom ekipe otišao do stana u kojem živi porodilja.

„Mi smo ostali da pretražujemo četiri kontejnera. Bilo je mnogo građana, dece koja su kitila jelke“, rekla je Katarina koja se zatim uputila do zgrade.

Dok se pela na šesti sprat, zgradom je vladao muk. Čula je samo razgovor vođe patrole koji je povisio ton kako bi što pre saznao gde je beba i porodice porodilje.

U stanu su, prema Katarinim rečima, bili majka, otac i 19-mesečno dete porodilje. Majka je rekla da je u stanu bila i njena ćerka, ali se to ispostavilo kao netačno.

Na pitanje kakav utisak je ostavljala porodica, Katarina je rekla:

„Naizgled kao sasvim normalni ljudi. Nije se moglo reći da imaju neki problem, komšije su bile u neverici“.

Istakla je da je otac porodilje po dolasku sa posla bacio crni džak u kontejer i da „nije znao ništa“.

„Bila sam na petom spratu kada mi je vođa patrole rekao da je beba nađena u drugom kontejneru“, nastavila je Katarina koja ni ne zna koliko brzo je došla do tamo.

„Zavlačim ruku koliko mogu, bilo je četiri, pet kesa, sve su bile umotane. Kesa gde je bila beba, bila je plastificirana, bela, od jače plastike, nije moglo da se vidi da li je beba u njoj. Osetila sam to opipavanjem. Nije bilo plača, samo trzaja zbog mog dodira. Uzviknula sam da je beba tu. Najveća sreća bilo je to što kesa nije bila zatvorena već blago vezana, dovoljno da se beba ne uguši. a po našoj proceni u kontejneru je bila dva do dva i po sata. Porođaj je bio oko 18 časova, mi smo u Obrenovac došli u 20 časova i pet minuta. Bilo je dosta smeća nabacanog preko bebe, ali to nije bilo teško smeće, već kuhinjski otpad, što je takođe spasilo bebu“, rekla je Katarina pa nastavila:

„Beba mi je ispala iz ruke – sve sa posteljicom i pupčanikom, sve je bilo tu i to je možda spaslo dete. Gledam je, ona modra, ljubičasta, zgrčenih pesnica, savijena, sklupčana. Dala mi je neki znak, neki ton koji ne mogu da opišem, to niko osim nas koji smo bili u njenoj blizini nije mogao da čuje. Naslonila sam je na butini i počela da je trljam po leđima, nisam znala da je živa, počela je da se migolji“.

Beba je odneta do vozila Hitne pomoći, Katarina je insistirala da bude pored nje i na putu do DZ Obrenovac. Napomenula je da tada nisu znali da je u pitanju devojčica.

Dete je zatim prebačeno na Institut za neonatologiju KCS.

Majka (23) bebe, koja je posle porođaja u stanu zbog krvarenja kolima hitne pomoći prevezena u GAK u Višegradskoj, dobro se osećala i njeno zdravstveno stanje bilo je stabilno.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je danb nakon što je pronađena beba, saopštilo da je policija uhapsila B.P. (61) iz Obrenovca zbog pokušaja teškog ubistva. ; mnja se da je B.P, pošto joj se ćerka porodila, novorođenče bacila u kontejner.

Osumnjičenoj je određeno zadržavanje i ona će, uz krivičnu prijavu, biti privedena Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. Katarina je napomenula da je proces u toku.

Izvor: zena.blic.rs

Ostavite komentar