Trudnoća nije bolest!

Od samog početka većina trudnica tretira trudnoću kao bolest. Ginekolog Mima Fazlagić savetuje da bi trebalo svaka žena da uživa u blagoslovenom stanju i da ne slušaju baš sve „savete“ za trudnoću.

 

Dezinformacije koje kruže internetom i u njenom okruženju zastrašujuće su i postoji bezbroj užasnih priča koje se svi utrkuju da što pre ispričaju trudnoj ženi.

– Ti takozvani “saveti” za trudnoću glase: trudnica ne sme da se farba i depilira, trebalo bi da jede za dvoje i poželjno je da leži čitavu trudnoću da bi sprečila pobačaj. Nedavno sam čula čak i savet da ako se pojavi krvavljenje, zabranjeno je tuširanje. Ako jednu mladu i zdravu ženu okružite ovakvim informacijama, sigurno je da ona o trudnoći neće misliti kao o blagoslovenom stanju, već više kao o neopisivoj stravi i užasu koji je očekuju u sledećih devet meseci – kaže Mima.Pacijentkinjama od samog početka treba govoriti da je trudnoća zdravlje, da je to najlepši period u životu žene i da treba da se ponaša što prirodnije.

– Da bi uživala u trudnoći, mora da se upozna sa simptomima trudnoće, mora da se hrani zdravo, da vežba i postepeno prilagođava svoje telo promenama koje nastaju velikom brzinom. Ukoliko trudnica provede svih devet meseci u ogromnim strepnjama i okružena horor pričama, za nju porođaj neće biti prirodni završetak trudnoće, već nemoguća misija za koju su neophodne teške pripreme i planiranja – objašnjava dr Mima Fazlagić.

 

*Ranije – Trudnoća nije bolest, ponašajte se kao i obično.

*Sada – U trudnoći vaše telo obavlja važan zadatak i nije uredu da se ponašate kao da se ništa ne događa. Trebate se više odmarati, jer ćete nakon poroda imati pune ruke posla.

*DA – Kada osetite umor, odmorite se. Ako imate mnogo obaveza, tražite pomoć.

*NE – Nikako se ne smete ponašati kao bolesnica, samo budite oprezniji.

*Ranije – Izbegavajte fizičku aktivnost.

*Sada – Ako vam godine, zdravlje i kondicija dopuštaju da vežbate u trudnoći – vežbajte! Lagane vežbe istezanja, plivanje ili umereni aerobik mogu vam pomoći.

*NE – Izbegavajte aktivnost koja podrazumeva naprezanje kičmenih i trbušnih mišića.

*DA – Vežbe disanja i vežbe za jačanje mišića karličnog dna svakako će vam pomoći pri porođaju.

*Ranije – Ako ste trudni, morate jesti za dvoje.

*Sada – Ne trebate i količinski jesti za dvoje. Korisnije je ako dvostruko poboljšate kvalitet namirnica koje unosite u organizam.

*DA – Svakodnevno trebate jesti namirnice bogate gvožđem (crveno meso, spanać, sušene kajsije). Povećajte unos C vitamina.

*NE – Ne biste trebali jesti masnu hranu, suhomesnate proizvode, grickalice i kolače.

*Ranije – U trudnoći je prirodno udebljati se.

*Sada – Normalna promena težine je u proseku 12 kilograma. Ako se naglo udebljate, ima ćete problema s oticanjem nogu, porastom pritiska i bolovima u kičmi.

*DA – Ako se vaša težina naglo povećava i otiču vam noge, obratite se lekaru, jer to su sigurno prvi znaci preeklampsije!

*NE – Ne smete ići na dijetu jer vaše dete neće dobiti sve potrebne hranjive materije.

Uzimajte folnu kiselinu

Najbolje bi bilo da tri sedmice pre začeća počnete uzimati folnu kiselinu u obliku tableta. Zadržite tu naviku u prvih 12 nedelja trudnoće.

Kućni ljubimci

Budite oprezni kad milujete psa ili mačku, jer vam mogu preneti toksoplazmozu.

Zaboravite cigarete

Naterajte sebe da zaboravite na cigarete sve dok ne prestanete s dojenjem.

Mnogo tečnosti

Podstičite rad bubrega i metabolizam pijući puno vode. Voćni sokovi i mleko su zdravi, ali dva litra dnevno doneće vam previše kalorija.

Hrana koju treba izbegavati

Neke namirnice u trudnoći nemojte jesti: školjke, paštete, jaja, meke sireve i meso koje nije dovoljno termički obrađeno.

Ostavite komentar