TELESNA TEMPERATURA KOD DECE


Normalna telesna temperatura čoveka kreće se u rasponu od 36,3°C do 37,1°C; najniža je ujutro, a najviša u popodnevnim satima. Temperatura kod male dece može biti za oko pola stepena viša od normalnih vrednosti za odrasle.


Mnogi roditelji misle da svaka povišena temperatura kod deteta predstavlja ozbiljnu bolest. A reč je samo o očekivanoj i zdravoj reakciji tela na bolest. Telesna temperatura je stepen zagrejanosti tela. U 90 % slučajeva povišena telesna temperatura je oblik odbrambene reakcije organizma na virusnu ili bakterijsku infekciju. Povišena temperatura znak je da se telo bori s infekcijom ili nekom drugom bolešću i da imunološki sistem funkcioniše.


Termoregulacioni centar se nalazi u delu mozga zvanom hipotalamus i on je zadužen za kontrolu telesne temperature, to jest za održavanja temperature u fiziološkim granicama. Centar za termoregulaciju sličan je termostatu na električnim aparatima, a podešen je na normalnu vrednost od oko 37 stepeni. Kada smo bolesni, on reaguje i temperatura raste.beba_i_temperatura

• ZASTO DOLAZI DO POVISENJA TELESNE TEMPERATURE?


• Samo povisenje telesne temperature govori nam da u nasem organizmu dolazi do nekih promena sa kojima on sam pokusava da se izbori.


• Znamo da su leukociti naša vojska zadužena za borbu protiv infekcije, a reaguju tako što oslobađaju proteine (pirogene materije).Ove materije utiču na moždani centar za kontrolu telesne temperature, zbog čega ona raste u pokušaju da uzročnike infekcije uništi pre nego što izazovu dalje promene u organizmu.


• Zbog toga je povišena temperatura zdrava reakcija.Jako je vazno znati zasto je temperatura opasna kod novorodjenceta, narocito kod beba koje su, kao moje, rodjene pre vremena.


Novorodjencetov termoregulacioni sistem jos uvek nije dobro razvijen te bi velika pretopljenost odecom, odnosno malo garderobe na detetu dovelo do pregrejavanja, odnosno zahladjenja detetovom tela.


• Uz povisenu temperaturu novorodjence gubi veliku kolicinu tecnosti iz tela, samim tim manje doji pa moze doci do dehidratacije decijeg organizma, sto samim tim zivotno grozava bebu.


• ONO STO JE JAKO VAZNO ZA RODITELJE JESTE DA ZNAJU DA U SLUCAJEVIMA VISOKE TEMPERATURE NIKADA NE PRETOPLJAVAJU DETE. NIKADA PREVISE GARDEROBE, JER STANJE PRETOPLJAVANJA NAJCESCE VODI DO DECIJEG FRASA.


• U koliko primetite da je Dete je neraspoloženo , pospano ili uznemireno , obrazi crveni, oči sijaju i postaju „vodene“, odbija hranu, klonulo, usne suve rumenije, a šake i stopala hladni… NE PREGREVAJTE DETE (višeslojnom odećom ili ćebetom) ODMAH IZMERITE TELESNU TEMPERATURU TOPLOMEROM


• (od 0-3 meseci, novorođenčad i odojčad) meriti rektalno (u čmar).Većoj deci meriti aksilarno (pazušno)… Nakon toga se trudite da detetu snizite telesnu temperaturu tako sto cete: Energično sniziti povišenu temperaturu : rashladiti prostoriju u kojoj dete boravi  dete raskomotiti, ne pokrivati ga, DATI antipiretik,Istuširati dete MLAKOM vodom 5 minuta,alkoholne frikcije su praktično napuštene.


• Pokazalo se da je mlaka voda jednako efikasna kao i alkohol, ali je daleko manje neprijatna za dete. Ranije su lekari savetovali plasiranje klizme diazepama za sprecavanje frasa, ali se pokazalo da sama klizma diazepama moze imati odredjene nuspojave te se plasiranje iste sada savetuje samo u slucaju DA DO NAPADA FEBRILNIH KONVULZIJA DODJE, NIKAKO RANIJE. Pre toga se trudimo da snizimo tel.temperaturu uz gore navede nacine i uz davanje terapije i to uz savet lekara ili pedijatra.


• Najcesce je to febricet koji se moze davati u razmaku od 4 do 6 sati, brufen u razmaku od 6 do 8 sati i paracetamol u razmaku od 6 do 8sati u tacno odredjenoj dozi koju prepisuje lekar. U koliko je vase dete dozivelo napad uradite sledece> Prvo stavljate klizmu diazepama u dozi KOJU JE PREPISAO VAS PEDIJATAR, a zatim: – dete postaviti u položaj na bok, radi sprečavanja eventualne aspiracije povraćenog želudačnog sadržaja, sprečiti povređivanje stavljanjem svoje ruke ili podmetača pod glavu, skinuti višak garderobe, ne ograničavati pokrete deteta, ne gurati mu prste u usta i vaditi jezik.


• Dati rektiolu Diazepam klizme 5 mg , sačekati sa stavljanjem supozitorije antipiretika do prestanka napada-konvulzije su samoograničavajuće, spontano prestaju, po smirivanju grčeva umiriti dete, hidrirati po potrebi( ukoliko je svesno). Zatim pozovite Hitnu Pomoć ili dođite na Dečju kliniku.


KAKO CETE PREPOZNATI NAPAD? Najčešći su napadi tipa grand-mal (generalizovani toničko-klonički) I faza u kojoj se dete ukoči (često praćeno zvukom sličnom vrisku pri udisaju zbog spazma mišića ždrela ), izgubi svest i padne II faza dolazi do sporih ritmičkih trzajeva mišića. Nakon napada dolazi do opuštanja svih mišića na telu, uključujući i sfinktere, pa se lako može dogoditi da se dete umokri ili defecira. Parcijalni (delimični, fokalni) napad najčešće je obeležen trzajevima jednog dela tela (npr. stopala ili podlaktice) uz očuvanu svest.U dijagnostičkom tretmanu mora se jasno isključiti infekcija centralnog nervnog sistema (meningitis,encefalitis) ili postojanje akutnog ili hroničnog neurološkog oboljenja.


• DA LI SU FEBRILNE KONVULZIJE OPASNE ZA DETE? FEBRILNE KONVULZIJE kod ogromne većine dece ne ostavljaju trajne posledice ako ne traju duže od 20-tak minuta. Roditeljima to izgleda kao čitava večnost, ali većina dece spontano prestane da se trese pre isteka ovog perioda.Da li se febrilne konvuzlije mogu ponoviti?-MOGU …


° ZATO JE ZA RODITELJA NAJVAZNIJE DA ZNA DA JE PREVENCIJA FEBRILNIH KONVULZIJA SPUSTANJEMTELESNE TEMPERATURE NAJVAZNIJE.UKOLIKO PRIMENJUJETE GORE NAVEDENE POSTUPKE U SPRECAVANJU TELESNE TEMPERATURE SPRECICETE NASTANAK FEBRILNIH KONVULZIJA .


Autor:Med.ses. Jelena Vuckovic

Ostavite komentar