„Svakako ne želim da uplašim buduće mame, samo želim da znaju da ukoliko se neka nadje u mojoj situaciji ne dozvoli da bude zanemarena“

Moja druga trudnoća i porodjaj..


Pre prvog porodjaja imala sam neuspelu trudnocu koja se nije održala zbog trombofilije, od koje sam saznala da bolujem ali tek nakon spontanog pobačaja. U tom trenutku imala sam osmomesečnu bebu, koja je tek prekinula dojenje.. Nakon višednevnog prisustva tamno braon iscedka, odlazim kod lekara, koji utvrdjuje ranu trundoću…Nakon pregleda, krvarenje se nastavlja još skoro tri meseca, gde pri svakom odlasku na pregled ginekolog kaže mnogo ste iskrvarili sigurna sam da neću imati dobre vesti, ali lezite da Vas pogledam na ultrazvuk.. Hvala Bogu beba je na svakom pregledu bila dobro, rasla, napredovala, krvarenje je prestalo samo od sebe..
Termin je bio 30.09.2019.
Početkom septembra odlazim da uradim briseve i ostale analize potrebne za porodjaj.
Rezultate briseva dobijam 5.09.2020. gde piše da imam bakteriju streptokok b grupe..

Iste večeri dobijam bolove ,ali kako je termin još uvek bio daleko mislila sam da su u pitanju lažni bolovi.. Sutra ujutru još uvek u bolovima, odlazim kod ginekologa kako bi mi prepisao terapiju za bakteriju..
Dok mi je prepisivao antibiotik rekla sam mu da ja neću imati vremena da pijem terapiju i da ću se poroditi uskoro. Odmah me je poslao u porodilište, već sam bila 4 prsta otvorena.

Na prijemu sam dala rezultate na kojima piše da imam bakteriju i objasnjavam da nisam stigla da pijem terapiju.. Tri sata nakon prijema odvode me u porodjajnu salu. Porodjaj je trajao nepunih 15 minuta.. Odveli su bebu a meni je trebalo da izvade posteljicu, koja nije bila zrela, niti spremna za izlazak, jer je porodjaj bio 24 dana pre termina.

Nakon nasilnog pokušavanja doktora koji me porodio da izvadi posteljicu, divna babica koja me porodila predlaže da ipak pozovu anesteziologa i urade reviziju jer su me već dovoljno namučili nasilnim izvlačenjem.. Nakon što je urađena revizija, provela sam još dva ipo, tri sata u sali nakon čega me odvode u sobu gde do uveče čekam da donesu bebu, ali bebe nema..


Porodjaj je završen u 12:15 tek uvece negde oko 19h dolazi pedijatar i kaže: „Dobro veče majko,Vaša beba nije dobro, nismo sigurni šta je, ali nismo sigurni ni da će da preživi, jako je loše..Dovidjenja ,prijatno..

Ovaj trenutak ću pamtiti do kraja zivota, ovako nešto nijedna majka ne sme da doživi, da joj se na takav nacin saopšti da sa bebom nešto nije u redu.. Beba je kasnije te večeri prebačena na deciju kliniku gde smo proveli 15 dana..
Do svega toga ne bi došlo da je neko od lekara samo hteo da me čuje kada sam pričala da imam bakteriju, da mi na porodjaju uključe antibiotik, da bebi daju nešto preventivno..


Kako je moguće da beba koja je rodjena 24 dana pre termina, beba kojoj se na slici vidi da izgleda jako loše, modra je i ima plodovu vodu u ustima i nosu,dobije ocenu 9??


Svakako ne želim da uplašim buduće mame, samo želim da znaju da ukoliko se neka nadje u mojoj situaciji ne dozvoli da bude zanemarena ni najmanja bakterija, ni najmanja opasnost po život bebe i mame.

Jovana Soteli

Ostavite komentar