STIŽU OLAKŠICE ZA BUDUĆE MAME I PORODILJE: Usvojene nove izmene – minimalac i za nezaposlene, a to nije sve!

Izmenjen zakon bi trebalo da stupi na snagu već 1. jula.

Juče je usvojen Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom trebalo bi da stupi na snagu već prvog jula. Što znači da će sve porodilje, bilo da su zaposlene ili nezaposlene, dobiti naknadu u visini jednog minimalca.

U saopštenju Vlade navedeno je da plate za vreme porodiljskog odsustva ne mogu biti manje od minimalne zarade utvrđene na dan početka ostvarivanja tog prava. Pored toga, svaka zaposlena žena za vreme porodiljskog odsustva, koje traje od dana njegovog otpočinjanja, 28 dana pre termina za porođaj do tri meseca života deteta, ostvarivaće naknadu zarade u visini minimalne zarade.

Međutim, što se tiče ostalih naknada po osnovu rođenja, nege deteta i posebne nege bebe, njih može ostvariti majka koja je u periodu od 18 meseci pre rođenja deteta bila poljoprivredni osiguranik.

Od 1. januara 2022. zaposlene žene koje samostalno obavljaju delatnost ili su angažovane po osnovu fleksibilnih oblika rada, a ostvaruju prihode veće od tri prosečne zarade, moći će da ostvare naknadu u visini do pet prosečnih zarada na dan otpočinjanja odsustva.

Jedna od novina je i to da će doći do ukidanja odredbe koja je uslovljavala majke dece sa invaliditetom da biraju između naknade koja je u vezi sa njihovim zaradama i naknade na koju ima pravo njihovo dete. Kada su u pitanju poljoprivredne osiguranice, njihova prava će biti izjednačenja sa pravima drugih porodilja.

Udruženje „Bebac“ pozdravilo je ove izmene ističući da je važno da su one posle tri godine konačno usvojene. 

„Izmene će ispraviti nepravdu prema ogromnom broju roditelja. Ovo je velika i važna vest za roditelje i za one koji će se tek ostvariti u ulozi roditelja“, rekli su i udruženja.

Udruženje „Mame su zakon“, takođe je pozdravilo reakciju Vlade i navelo da će nakon što predlog uđe u skupštinsku proceduru uputiti amandmane poslanicima kako bi pokušale da dođu do još izmena, među kojima bi bile i smanjenje broja meseci koji ulaze u obračun naknade sa 18 na 12, kao i da se ovim zakonom prepoznaju porodice sa više od četvoro dece.

Izvor: (MONDO/Kurir)

Ostavite komentar