„Srpski lekari su mi UBILI dete!“

– Anastasija umire. Moje dete umire… Nisam uspeo da je spasem. Nema nade. Lekari u Češkoj kažu da je pitanje dana… Za stanje mog deteta krivim isključivo naše zdravstvo i naše nazovi stručnjake. Godinu dana su je pogrešno lečili, a onda smo maltene morali da molimo RFZO da ispoštuje proceduru i pošalje je na zračenje u inostranstvo. Ti ljudi u belim mantilima su je ubili. Oni su mi uništili dete!“, kroz plač, u očajanju i besu – priča za „Alo!“ Dragan Trajković, otac devetogodišnje Anastasije, obolele od hordoma, retke vrste tumora maksilarnog sinusa, koji je u međuvremenu, kako se ispostavilo, metastazirao na pluća, zbog čega je devojčica u kritičnom stanju.

Anastasija Trajković

Bespotrebno je pretrpela četiri ciklusa hemioterapije jer su lekari u Srbiji mislili da je reč o polipu: Anastasija Trajković

– Šta ću ja bez nje?! Kako ću? Ona ima nepunih devet godina… Život je pakao – jecao je juče Dragan. Mala Anastasija, kako je „Alo!“ već pisao, krajem januara otputovala je sa majkom u Češku na protonsko zračenje tumora koji joj je zahvatio veliki deo lica. Kako je procenat izlečenja kod ove vrste tumore kod dece čak 97 odsto, svi su se nadali najboljem. Naročito Anastasija. Međutim, devojčica je u sredu bila na pregledu skenerom i ispostavilo se da je tumor metastazirao na pluća. Prema rečima roditelja, lekari u Češkoj kažu da joj više nema pomoći, zbog čega je šalju nazad u Srbiju.

– Naši lekari su tvrdili da je tumor benigni i sada smo došli do toga da Anastasiji jedno plućno krilo više nije u funkciji, drugo je oslabljeno. Trpi jake bolove, ne može da diše – dodaje Dragan, koji je juče uveče avionom otputovao u Češku da vidi svoje bolesno dete.
Mala Anastasija u Srbiju neće moći da se vrati avionom, već vozilom Hitne pomoći. Uzimajući u obzir konstantno gušenje i tešku kliničku sliku, u bolnici u Češkoj pokušavaju da Anastasiji malo stabilizuju zdravstveno stanje kako bi izdržala put od 14 sati. Dragan kaže da je devojčica nakon 11 protonskih zračenja prebačena na odeljenje pedijatrije, ali da šanse za njen oporavak više nema.

Nada za bolji život:  Anastasija sa roditeljima

Očajni roditelji: Anastasija sa ocem Draganom i majkom Snežanom

– Tražila je da se vrati u Vranje i da vidi brata i sestru. Idem da dovedem kući svoju devojčicu – rekao nam je Dragan pre nego što je otputovao. On juče nije mogao da obuzda bes koji oseća prema zdarstvenim institucijama u Srbiji.
– Anastasija je potpuno nepotrebno operisana u Nišu. Lekari su mislili da se radi o polipu, da bi se tek naknadno ispostavilo da je tumor, zbog čega je u Beogradu bespotrebno pretrpela četiri ciklusa hemioterapije. Tek mesecima kasnije ustanovljeno je da je u pitanju hordom. Ovo što se dešava mom detetu je horor. Mi, građani, moramo ovome stati na put. Ne smemo da dozvolimo da se životi u Srbiji oduzimaju na takav način i da niko ne bude kažnjen! – poručuje za “Alo!” nesrećni otac, koji je najavio da će kada se vrati pokrenuti postupak protiv svih odgovornih za kritično stanje njegovog deteta.

Tišina u RFZO i Ministarstvu

Podsetimo, mala Anastasija izgubila je dragoceno vreme i zbog sulude odluke prvostepene komisije RFZO, koja je odbila zahtev devojčicinih roditelja da je uputi na lečenje u inostranstvo. To se desilo, iako je Anastasija imala sve zakonske uslove za odlazak na protonsko zračenje, koje je bilo jedina mogućnost za njeno ozdravljenje. Nakon pritiska javnosti, drugostepena komisija je odobrila putovanje u Češku o trošku države, ali je, po svemu sudeći, bilo kasno. U Minstarstvu zdravlja i RFZO juče nisu odgovorili na pitanje da li se osećaju odgovornim zbog kritičnog stanja u kojem se dete nalazi.

Ostavite komentar