Srbija uvodi “Amber alarm” za brže pronalaženje nestale dece – radna grupa sprema zakon

Kako bi celokupna javnost odmah i brzo reagovala, Ministarstvo pravde formiralo je radnu grupu za izradu zakona kojim će se regulisati način uvođenja i funkcionisanje “Amber alarma” – sistema za obaveštavanje u slučaju nestanka dece i njihovo efikasnije i brže pronalaženje.

Ministarstvo pravde je pre nekoliko dana formiralo mešovitu radnu grupu, koju pored predstavnika tog ministarstva čine i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, a biće proširena i na Ministarstvo kulture i informisanja i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Tokom izrade teksta zakona biće konsultovani i u sam proces uključeni predstavnici medija, kao jedan od najbitnijih faktora za uspešno funkcionisanje tog alarma – navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Radna grupa Ministarstva pravde sastala se i sa predstavnicima Fondacije “Tijana Jurić” koja je prošle godine i pokrenula inicijativu za uvođenje “Amber alarma” u Srbiji.

Osnivač Fondacije Igor Jurić ranije je za N1 objasnio da sistem “Amber alarm” podrazumeva da svi mediji kad se desi nestanak deteta, prekinu emitovanje programa, prikažu fotografije, informacije gde je dete viđeno poslednji put, šta je nosilo.

Da svi operateri pošalju SMS i MMS poruku sa tim informacijama, da na auto-putevima umesto ‘Vozite pažljivo’ stoje obaveštenja o otmici, ako postoji podatak o automobilu da se i on prikaže, da benzinske pumpe imaju te informacije na svojim LED ekranima, da bankomati prikazuju fotografije otetog deteta – pojasnio je Jurić.

Podsetimo, krajem prošle godine u Nišu je nestala 12-godišnja devojčica, koja je pronađena tek nakon deset dana, a Uprava za vanredne situacije se u njenu potragu uključila tek posle trećeg dana nestanka.

Izvor: juznevesti.com

Ostavite komentar