Zapitajte se?-Ako bi se 20 džambo džet aviona rušilo svaki dan sa svojim putnicima, bi li Ti onda putovao avionom? Glupo pitanje ali ipak ima smisla, jer toliko ljudi umire svakoga dana od cigareta, a opet pušimo.

Ako pitate pušača, zašto je počeo da puši on će reći:Cigarete

-nervoza
-da izgleda moderno
-oseća se odraslim
-to je seksi
-drugima u inat
-da smanji stres
-da drži svoju težinu niskom
-Sve ova opravdanja su ustvari lažna reklama duvanske industrije. Ali, ako ih pitate zašto nastavljaju da puše imate drugi odgovor:

Ovisnik sam o cigareti,to mi je navika
Ovo su ozbiljni probemi, jer 80 – 90% pušača bi htelo da prekine pušenje, ali to nije lako. To je složeno ponašanje, koje je pod uticajem fizičkog, mentalnog i emocionalnog i društvenog faktora. Mnogi pušači znaju groznu statistiku pušenja i imaju želju da prestanu pušiti, ali to nije dovoljno.

Nije samo pušenje koje šteti ljudima i okolini. To je ustvari duvanska industrija. Mnoge sušionice za sušenje listova duvana su naravno zagrijane sa velikom količinom posečenog drveta. Da bi se jedan hektar duvana osušio, potrebno je da posečemo i uništimo jedan hektar šume. Tako nažalost uništimo pet miliona hektara šume svake godine. Uništavamo šumu, da bi mogli uništiti i čoveka sa duvanom. Da li smo mi stavrno najpametnija bića na ovoj planeti?

Šta se nalazi u cigareti?

Samo dim cigarete sadrži 4000 hemikalija koje su uglavnom otrovi i nadraživači za ljudsko zdravlje. Mnoge od tih hemikalija su dodane za ubrzavanje rasta i razvoja duvana i za njegovu obradu.

Otrov u duvanu Njegova upotreba u industriji
Nikotin pesticid
Ammoniak kuhinjski čištač
Arsenik otrov za termite
Karbon monoksid otrovni izduvni gas iz auspuha
Butane gorivo za upaljač
Hydrogen cianid upotrebljen za gasne komore u 2. svetskom ratu
Toluen industrijski rastvarač
DDT nekadašnji pesticid
Aceton skidač farbe
Kadmium hemijska supstanca u baterijama
Metanol gorivo za rakete
Naftalin hemijske loptice za ubijanje moljaca
Formaldehid tečnost za očuvanje mrtvih tela da se ne raspadaju
Kada osoba puši tada udiše sve ove otrove. Nikotin, karbon i katran su glavne supstance koje prouzrokuju štetu našem organizmu.
 • Katran je crna lepljiva supstanca koja ima mnogo otrova u sebi. Ona sadrži 43 supstance koje uzrokuju rak. Ona proizvodi i žute fleke na pušačevim prstima i zubima.
 • Nikotin izaziva zavisnost, povećava rad srca i sužava male krvne sudove.
 • Karbon monoksid smanjuje količini kiseonika u pušačevoj krvi. Zajedno sa nikotinom ubrzava rad srca i povećava krvni pritisak za 30%.
Smatra se u naučnim krugovima da jedna cigareta smanjuje život i za do 7 minuta. Šta se onda dešava kada pušimo? Dim iz cigarete uništava svaki deo našeg tela kada sa njim dodje u dodir. Dim iritira oči, nos, usta, grlo, a onda i pluća. Katran se taloži u našim ustima, grlu i plućima. Cilije su mala vlakna u našim plućima i uloga im je da prečišćavaju naša pluća. Nažalost nakon jedne cigarete, one su paralisane za narednih 20 minuta.
Nikotin i karbon monoksid se unesu u naš krvotok. Za samo 7 sekundi nikotin reaguje sa našim moždanim ćelijama i ima na njih efekat droge. Mali krvni sudovi u rukama i nogama se sužavaju. Dok se nikotin i druge hemikalije razgradjuju u našem celom telu, oni štetno utiču i na druge organe kao bubrezi i jetra.
Pušenje nije ni lepo ni seksi. Nakon pušenja nismo ni lepši, niti imamo više snage. Čak je i suprotno, jer uništili smo organizam hemikalijama, imamo smrdljiv zadah i potrošili smo novac da bi kupili otrov za sebe. Pušenje uzrokuje 90% raka pluća i usta, i glavni je uzrok srčanog oboljenja i hroničnog bronhitisa. Takodje izaziva neplodnost kod muškarca. Pušenje jednako negativno deluje i na trudnice i nerodjenu decu, malu decu i nepušače. Jer svi oni moraju da udišu otrovni smrdljivi dim iz cigarete.

Kratkotrajni negativni efekti pušenja:

 • ubrzava puls i povećava krvni pritisak
 • smanjuje cirkulaciju u prstima, kao i temperaturu kože
 • pojačava kiselinu u stomaku
 • otupljuje čula za ukus i miris
 • parališe funkciju cilija u plućima
 • prvo pojačava, ali onda smanjuje aktivnost mozga i nervnog sistema
 • povećava kašljanje
Dugotrajni negativni efekti pušenja:

 • povećava rizik od srčanog i moždanog udara
 • skraćuje dah
 • respiratorne infekcije
 • hronični bronhitis
 • emfizem pluća
 • impotencija kod muškaraca
 • rak pluća, usta, grla, bubrega, pankreasa i ženskih polnih organa
 • čir na želucu
 • boranje i prerano starenje kože
 • oboljenja malih krvnih sudova koja mogu dovesti i do amputacije ekstremiteta

Kako pušenje u trudnoći utiče na bebu?

Nedostatak kiseonika može imati razorne posledice na rast i razvoj bebe. U proseku, pušenje tokom trudnoće udvostručuje šanse da će beba biti rođena prerano ili imati malu težinu na rođenju. Pušenje takođe više nego dvostruko povećava rizik od mrtvorođenosti.

Svaka cigareta koju osoba puši povećava rizik u trudnoći. Nekoliko cigareta dnevno su bezbednija opcija nego cela paklica, ali razlika nije toliko velika kao što mislite! Telo pušača je posebno osetljivo na prve doze nikotina svakog dana, pa čak i samo jedna ili dve cigarete će znatno zategnuti krvne sudove. Zato čak i “blaga” navika može imati veliki uticaj na zdravlje bebe.

Pušenje cigareta u trudnoći – uticaj na bebu:

Veličina i težina

U proseku, navika da pušite paklicu cigareta na dan tokom trudnoće će smanjiti oko 200-300 g od porođajne težine bebe. Pušenje dve pakle dnevno tokom trudnoće može da izazove da vaša beba izgubi oko pola kg! Slab rast bebe u materici može imati negativne posledice koje traju ceo život.

Telo i pluća

Manje bebe imaju tendenciju da imaju nedovoljno razvijena tela. Njihova pluća ne mogu biti spremna da rade samostalno, što znači da mogu da provode prvih dana ili nedelja priključene na respirator. Nakon što prodišu samostalno (ili čak i ako jesu od početka), ove bebe mogu imati stalne probleme sa disanjem – zbog odloženog razvoja pluća ili drugih neželjenih efekata nikotina. Deca čije su majke pušile tokom trudnoće su posebno osetljiva na astmu, a imaju dvostruko ili čak trostruko veći rizik od sindroma iznenadne smrti novorođenčeta.

Bebe roditelja pušača imaju u urinu pet puta viši nivo nikotinskog nusproizvoda kotinina od beba čiju su roditelji nepušači, pokazalo je istraživanje britanskih naučnika.
Kotinin može oštetiti srce i krvne sudove time što povećava krvni pritisak i puls, ukazao je doktor M.P.Vejlu s britanskog Univerziteta Lester.

Kotinin je samo jedan od niza potencijalno štetnih sastojaka otkrivenih u duvanskom dimu.
Pasivno pušenje je, međutim, naročito opasno u ranom periodu bebinog života, kada ona još nije potpuno osposobljena za izlučivanje te toksične hemikalije.

Dr Vejlu i njegove kolege su merile količinu kotinina u urinu 71 bebe čiji su roditelji pušači i 33 bebe roditelja nepušača u vreme kada su te bebe bile stare samo 10 do 12 nedelja.
Nivo kotinina je bio prosečno 5,58 puta viši kod beba čiji je bar jedan roditelj pušio.

Pokazalo se da je glavni faktor povećanja nivoa kotinina pušenje majke, koje ima dva puta veći uticaj od pušenja oca.

Istraživači su takođe otkrili da bebe koje spavaju u istom krevetu s roditeljem pušačem imaju veći nivo kotinina u urinu.
Uz to je nivo te toksične hemikalije obično viši tokom hladnijih dana, kada roditelji češće puše u zatvorenom prostoru.

OTAC PUŠAĆ

Ako majka ne puši, ali puši otac takođe postoje faktori rizika za nastanak anomalija ili čak smrtnosti.Istraživanja su pokazala kako postoji rizik za dete ako otac puši više od 10 cig na dan .Dolazi do anomalija i perinatalne smrtnosti-Herum natus. U tu smrtnost ubrajaju se i mrtvorođenčad u prvim nedeljama života.
Pasivno pušenje majke sobzirom na supruga pušaća, povečava faktor rizika za štetno delovanje na razvoj fetusa.
Sperma pušača smanjuje se broj mobilne sperme.Pregledi pokazuju da je bitno smanjen broj mobilnih spermija kod pušača.

Iako ste svesni opasnosti od pušenja u trudnoći, nije uvek lako da odustanete od te navike. Zavisnost od nikotina može ugroziti vaše dobre namere, pa čak i preći preko vaše ljubavi prema svom detetu. Zato ne treba da pokušavate da prestanete sami. Razgovarajte sa svojim lekarom o različitim načinima ostavljanja pušenja u trudnoći. Pitajte svog partnera i druge ljude oko sebe za podršku. Morate biti u stanju da računate na druge ljude. Na kraju krajeva, neko već računa na vas.

Život bez duvana je zdrav život sa puno smisla i lepih trenutaka. Žalosno je gledati mlade ljude koji su ovisni o duvanu i koji sebe polako ubijaju. Ako pušiš, razmisli o tome da prestaneš pušiti i potraži pomoć. To će biti Tvoja najbolja odluka. Ohrabri sebe i sve ljude oko tebe, da živite jednim lepim životom bez smrdljive i ubitačne cigarete.

 

Ostavite komentar