Slikala sam ga blicem uveličala fotografiju i otkrila tumor u detetovom oku…


Sa 6 meseci primeceno detetu da seta oko odvede se na oftamoloski pregled gde kaze doktor sve je u redu mali je ispravice se jos se razvija ocni misici i zivci. Posle mesec dana detetu prestaje setanje oka sve normalno funkcionise prati redovno sce super. 11 meseci je napunio primetim kad je upaljeno svetlo i kad pomeri glavu odsjaj zuckasti da sija. Otprilike kao macki kad zasvetli oko. Uzmem I slikam mu oko sa blicem vidim fleku otprilike kao baloncic bele boje… Sva u soku ukucam na internetu i sok. Ujutru pakujem dete I pod hitno u deciji dispanzer po uput za oftamologa dobijemo uput za novi sad dva meseca cekamo zakazan pregled znaci od novebra do pocetkom februara. Odvedem dete na zakazan termin pregleda ga sa laserom kaze sve je ok da zakazem ponovo i da mu sirim zenice pri tome 6 sati smo cekali da nas prozovu za 10 min nas ispratili.

U soku idem kuci nista nisu uradili zovem redom privatne klinike u ns i bg posto mi u Kikindi nemamo strucne lekare za malu decu uspem da dobijem doktora i primi nas u najkracem terminu pregleda ga rasiri mu zenice u roku sat vremena dobijam dijagnozu tumora i hitan uput za bg u bolnicu za ocne bolesti sa tim papirom odem kod naseg oftamologa da ispise nalaze i uput posto nasa drzava ne priznaje privatne upute i rezultate ne moze da se dobije termin jer Kikinda pripada Vojvodini i mora u ns zovem dve nedelje Beograd i nekako uspemo da zakazemo pregled ma stoji hitno u najkracem vremenskom periodu. Dolazi i taj kobni dan u bg doktorica kaze pod hitno ostajete nije dobro ceo svet mi pada na glavu. Nedelju dana u bolnici rade se pregledi niko nista ne govori zivim kao zombi dobijam rezultate krisom od sestrice zlocudni tumor oka u soku mora da se radi skener glave I orbite jer taj tumor ide na mozak u tamu padam. Zovem Nemacku Holandiju Svajcarsku i Tursku bolnice saznajem sokantne vesti ako rezultati skenera budu losi detetu nema spasa.

Dobijam nadu u doktora Iz lazane da pod hitno spremim pasose i budem u pripremi da ce ga oni primiti i sa najgorim rezultatima. Dobijam rezultate jedan teret mi pada nema dalje sirenja tumora razgovaram sa Svajcarskom i kazem da tumor se nalazi u opni pun je tecnosti i da mi je dete slepo da je tumor zauzeo skoro celu ocnu jabucicu covek mi kaze operisite tu dete kod dr tog i tog ne dajte da ga drugi operise jer da dolazite ovamo i mi cemo to isto uraditi jer ne moze da u se spasi oko zbog velicine tumora. 5 jun odluka potpisivanja za operaciju ja van sebe cela bolnica u mom kriku ne secam se ni sama kako sam potpisala. 6 jun pola sedam ujutru dolaze po moje dete ja ziv les bez snage volje bez zivota posle 4 sata donose m i dete umotanom glavom niti se pomera nista kao biljka pod sedativima pod anestezijom haos … Dva dana dete nisam imala treci dan moje dete zivnulo jede malo hoda al dobro je… Nema oko ima plastiku koja drzi da ne zatvori povrsinu dok ne bude vestacko oko gotovo i sad cekamo protezu.

Dijagnoza dete ima zlocudni tumor oka retinoblastom dete mi od treceg meseca zivota otprilike gubilo vid. Kazem Hvala Bogu dete mi je sad dobro. I hvala Bogu da nisam kao neki odustala sve je ok bili smo na pregled sve je dobro i sto mi je dao snagu da to sve izdrzim a znajuci da je moglo najgore da se desi da je imao na mozak od cega 5% dece prezivi. Kazem sebi koga da tuzim sve ce se to vuci po fijokama ali kazem da mi Bog da samo pameti da ne napravim glupost pa da presudim ja nekom. I da Bog da mom detetu zdravlja I svim decama na ovom svetu samo zdravlje da im da ostalo sve dodje. Sve u svemu retinoblastom je tumor refleksni nalazi se u mreznjaci i ne moze tacno da se odredi od cega nastaje. Po pricama ide preko neke mutacije gena I hromozoma koja nije tacna. Veoma je opasan zbog ne znanja kojom brzinom napreduje moze da se izgubi zivot ako se ne reaguje odmah.

Napada decu do 5 godina starosti I njegovo izlecenje u prvoj o drugoj gazi 90% da se nece vratiti. Prva faza je baloncic druga faza slepilo I zuti odsjaj kao sijanje macijeg oka treca faza sirenje putev ocnog zivca do drugih delova tela metastaze i zadnje gubljenje zivota. Eto nadam se da sam pomogla. Sad se borimo za jednog decaka iz Sapca kojem je presao na drugo oko bili su sa nama u bolnici. I pokusavam roditeljima da ne dozvole ovde da cekaju hemoterapiju vec da ga odmah vode za lazanu. Imaju prava inace postoji lecenje radioaktivnim plocicama koje se ugradi u tumor i unisti ga I putem uljeta kanabisa samo sto u Srbiji to nije dozvoljeno. Tako da svoje dete cu voditi u lazanu na pregled cim dobije protezu I bude smeo da putuje na preventivni pregled iako bude potrebe davacu mu i ulje kanabisa koje zabranjeno ali da znam da ce mi biti zdrav kao i svaka majka sve bih uradila za svoje dete.


Ostavite komentar