SIDS-sindrom iznenadne dojenačke smrti

Sindrom iznenadne smrti novorodjenčeta (SIDS= sindrom iznenadne dojenačke smrti) je kako i sam naziv pokazuje neočekivana smrt novorodjenčeta. Šta je SIDS? SIDS ili sindrom iznenadne dojenačke smrti se ja ona uglavnom tokom spavanja bebe. Mala beba koja je u jako dobroj formi usnije u san, prestane da diše bez ijednog medicinskog razloga.

iizznneennaaddnnaa700.jpg


Ni do danas naučnici nisu uspeli da otkriju zbog čega se to dešava ali se sumnja da je krivac neurotransmiter : serotonin. Iako se jos uvek nezna zbog čega sve to dolazi, postoje rizici koje mogu povećati mogućnost SIDS-a, zbog toga postoje tehnike koje mogu znatno smanjiti mogućnost navedenog sindroma.


Kako smanjiti rizik? Spavati na ledjima: ma bilo da je u pitanju čvrsto spavanje ili samo drema, postavljate vašu bebu na ledjima.


Istraživanja su pokazala da je mogućnost SIDS-a ako beba spava na ledjima vrlo mala. Kvalitet dušeka: neka beba spava na odgovarajućem duseku bez oprema u krevetcu. Prema logičnosti beba koja se nađje sa pokrivačem na glavi boriće se za vazduh, zato odstanite sve sto joj je na dohvat ruke i sto može lako da ode preko njene glave (jastuk, medice,pokrivač) Toplota boravka: Mesto gde beba spava treba da bude izmedju 16 i 18 stepeni celzijusovih, iako je vama hladno njoj nije.


ZABRANJENO PUŠENJE: tokom trudnoće a i posle nje izbegavate da pusite, mame koje su pusile tokom trudnoće ili koje ekspoziraju bebu na dim cigarete imaju veću mogućnost susreta sa ovim sindromom. Hranite vašu bebu (sisanje) : majkino mleko smanjuje veliki rizik ovog sindroma. Zato ako imate mogucnosti dajte vašoj bebi da sisa. Spavajte u istoj sobi: ako vam ne smeta kao ni vašem supružniku, preporucuje se da beba spava u roditeljskoj sobi sve do navršenih 6. meseci gde je rizik sindroma skoro najmanji jel je beba na dohvat ruke roditeljima


PAŽNJA!!! Ne u istom krevetu, beba spava u svom krevetcu. Ako pak beba spava u svojoj sobi posecujte s’vremena na vreme.


Aleksandar Seferovic
Student pedijatrije i farmakologije u Parizu

Ostavite komentar