Saznajte šta sve beba radi dok je u stomaku

Kako se razvija čulo dodira kod bebe dok je u stomaku?

Čulo dodira razvija se osmoj nedelji prvog trimestra. Osetljivost na dodir prvo se javlja na obrazima, potom se vrlo brzo osetljivost kože proširuje na područje oko genitalija (10. nedelja), dlanova (11. nedelja) i tabana (12. nedelja). U tom periodu trudnoće tokom ultrazvučnog pregleda možete primetiti kako beba sisa palac ili dodiruje druge delove tela. Tokom 17. nedelje razvija se osetljivost na dodir abdomena, a do 32. nedelje svi delovi tela bebe u stomaku osetljivi su na vruće, hladno, pritisak i bol.

Koje ukuse beba prepoznaje dok je u stomaku?

Čulo ukusa kod bebe u stomaku delom je razvijeno već u 15. nedelji trudnoće. Istraživanja potvrđuju da u tom periodu beba u stomaku razlikuje ukus plodove vode, u zavisnosti od majčine ishrane (na primer ukus crnog ili belog luka).

Da li beba oseti mirise dok je u stomaku?

Nos se razvija između 11. i 15. nedelje. Dok je u stomaku beba oseti miris plodove vode, koji zavisi od majčine ishrane. U plodovoj vodi otkriveno je preko 120 različitih mirisa koje beba udiše.

Da li beba čuje dok je u stomaku?

Sluh počinje da se razvija u osmoj nedelji trudnoće. Već u 18. nedelji formira se unutrašnje uvo i nervni završeci mozga su dovoljno razvijeni tako da vaša beba čuje otkucaje vašeg srca. Oko 25. nedelje beba može da čuje spoljašnje glasove koji su malo prigušeni, a od 27. nedelje razaznaje glasove.

Da li beba vidi dok je u stomaku?

Čulo vida se poslednje razvija i očni kapci su zatvoreni do 26. nedelje. U tom periodu mrežnjača se u potpunosti razvije i tokom 26. nedelje beba otvara oči i trepće. Međutim, čak i dok su kapci zatvoreni, do mrežnjače bebinog oka može doći neškodljiva, mala količina svetlosti kroz majčinu kožu ukoliko se ona nalazi na suncu ili jakom osvetljenju.

Istraživanja pokazuju da blizanci bez problema vide jedno drugo dok su u stomaku.

Beba spava u stomaku više od dvadeset sati dnevno.

Ona je ušuškana u materici, u sredini koja je tamna, topla i tiha, a kada majka hoda ili se pomera ona uljuljkuje svoju bebu u san.

Beba je naviknuta na umirujući zvuk otkucaja srca majke, zvuk creva, i njen glas.

Nikada nije gladna jer ima konstantan dotok hranljivih materija. Kao rezultat ovih faktora, beba retko ima problema sa spavanjem.

Periodi, u kojima je beba budna, su nasumični i traju veoma kratko.

Beba je jako aktivna u snu. Šutiranje i udaranje, koje majka oseća su uglavnom pokreti, koje pravi tokom spavanja.

Negde oko sedmog meseca beba će početi da sanja. Njen mozak će do tada biti dovoljno razvijen za REM san.

Deca više sanjaju što su mlađa, a još nerođene bebe sanjaju najviše – oko 90 odsto svog spavanja provedu u REM fazi.

O čemu može da sanja fetus? To nikako ne možemo saznati. Možda samo nalete zvukova i maglovitih slika.

Kad majka ide na 4D skener, možda primeti da se beba „osmehuje“ u snu. To se dešava zbog REM faze sna – facijalni mišići se grče, i stvaraju ono sto nam izgleda kao osmjeh u snu.

Beba je „noćno biće“, najaktivnija je noću jer tada ima najviše prostora za pomeraranje i najmanje umirujućih pokreta, koji je uljuljkuju u san.

 

Izvor:http://www.bebac.com/

Ostavite komentar