Samopouzdanje„Kako vrednovati sebe“

Samopouzdanje predstavlja vrednovanje sebe i sopstvenih sposobnosti. Utiče na relativna ponašanja: suzdržanost, poverenje, asertivnost….itd.

Kod podele samopouzdanje možemo izdvojiti tri činioca:

* ID;

* EGO;

* SUPEREGO.

Ego predstavlja centar racionalne svesti i efektivne delatnosti.

Superego predstavlja destilat pritiska i zahteva društva i ono je izvor moralnih propisa.

ID predstavlja prisustvo libida u psihi osobe.

Gubljenje samopouzdanja nastaje kada se ego i superego sukobe (kada Vaše socijalno normalne osobine dođu u sukob sa izmišljenim).

U praksi poznato je da pad samopouzdanja nastaje kada Vaš um idealizuje neku osobu i žudi da postane slična.

Pad samopouzdanja obično prouzrokuje:

> Razvod braka/raskid veze – ako partner stupi u novu ljubavnu vezu i poseduje nov predmet ljubavi Vaš mozak registruje neki nedostatak kod Vas;

> Ljubomora – ljubomoru kod osoba uglavnom izaziva pad samopouzdanje (osoba svakog novog člana registruje kao potencijalnu opasnost);

> Uticaj mase – u poslovnom ili porodičnom okruženju odbijanje od strane ostalih članova izaziva gubljenje samopouzdanja.

Prvi simptomi pada samopouzdanja:

1. Osoba se često zatvara unutar sebe;

2. Bezvolja;

3. Lično omalovažavanje;

4. Nezainteresovanost;

5. Pesimizam.

Ovakvi simptomi pada samopouzdanja su alarmantni i treba ih na vreme lečiti. Kako bi promene bile što brže nastoji da porodica pruži što veću podršku.

16665378_207780079697604_4947937053858793370_o


Pad samopouzdanja usled nezadovoljstva fizičkog izgleda

 

Ova oblast nam je nedaleko svima poznata. Svi smo nekad odustali od izlazaka jer smo osećali da smo predebeli ili premršavi, da nam je nos prevelik ili premali…itd.

 

Ovakav vid pada samopouzdanja se javlja kod nezadovoljstva samim sobom. Obično se to dešava kada registrujemo okruženje i pravimo poređenje (Npr: Ona je baš zgodna, a ja sam predebela. Mene niko neće želeti…itd).

 

Pad samopouzdanja usled sopstvenog nezadovoljstva je najlakši oblik pada samopouzdanja i takozvano lečenje se uspešno završava u kratkom vremenskom roku.

 

Ono što će Vam pomoći u lečenju ovakvog oblika je:

Volite i cenite sebe ma kakav utisak drugi imali o Vama. To ste Vi! Kada bi se menjali zbog drugih izgubili bi sebe, a to je jedan od najvećih gubitaka!

16684235_207779963030949_4379598279730509422_n

Zahvaljujem se u ime kluba Dip. Psihologu Ani Stevanović


 

 

Ostavite komentar