Prosek dojenja u svetu između 2,5 i 7 godina

Tekst se odnosi na dojenje dece koja su starija od godinu dana. Ne insinuiram da se dete mora dojiti duže od 12 meseci već samo želim da pojasnim da mleko nakon prvog rođendana nije vodica i da dete može da sisa koliko god želi bez obzira da li je to godina, dve ili više.

Da li ste se nekada zapitali zašto neke žene izaberu da doje svoje dete duže od uobičajno (a pogrešno) prihvaćenih normi da se doji do prvog rođendana? Nudimo vam da naučite samo nekih od prednosti iz dugačke liste nutritivnih, imunoloških i emocionalnih prednosti koje nudi takozvano produženo dojenje.

Prizor mlade majke koja doji dete uglavnom izaziva varnice kontroverze ali prednosti dojenja deteta i kada preraste naziv beba su sasvim jasne. Dojenje starijeg deteta može biti od jako velike važnosti za majku, dete al ii za društvo u celini.

Interesuje vas zašto majke izaberu da doje starije dete? Zato što…

Zašto stručnjaci preporučuju dojenje

1. Američka Pedijatriska Akademija (AAP) izričito tvrdi “majke bi trebalo podsticati da “doje kroz prvu godinu bebinog života i duže od toga”

2. AAP takođe kaže da “ne postoji gornja granica starosti deteta kada je dojenje u pitanju kao ni dokaza o štetnosti za psihološki razvoj deteta koje doji u trećoj godini života pa ni duže od toga”

2. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje “nastavak dojenja uz adekvatnu dopunu ishrane do drugog rođendana pa i duže

3. Prema Academy of Breastfeeding Medicine, “prosečno doba za prestanak dojenja se nalazi u rasponu bilo gde između šest meseci i pet godina starosti

4. The American Academy of Family Physicians kaže da “dojenje nakon prve godine daje dobrobiti majci i detetu i da ga treba nastaviti sve dok to prija i majci i detetu”.

5. Citiramo bivšeg hirurga General Dr. Antonia Novella koji kaže: “Sretno je ono dete koje je dojeno do druge godine

6. UNICEF preporučuje “Optimalni način ishrane podrazumeva osnaživanje majki da… nastave da doje dve godine i duže.”

7. U knjizi “Umetnost dojenja” izdatoj od strane La Leche League International stoji “ako se da šansa detetu da sisa ono će sisati sve dok sami ne prerastu ovu potrebu

Dobro je za dete jer

8. Detetov imuni system nije u potpunosti razvijen a antitela iz majčinog mleka daju dodatnu zaštitu od bolesti kao što su prehlada, grip, infekcije uha.

9. Dojenje štiti od dehidratacije – mnoga deca koja zbog bolesti odbijaju hranu i piće ostaju hidrirana jer sisaju.

10. Produženo dojenje smanjuje simptome kod dece koja boluju od astme i alergija.

11. Istraživanja su pokazala da produženo dojenje može da doprinese većem koeficijentu inteligencije i kongenitivnom razvoju.

12. Dojenje pomaže pre i posle hirurških intervencija kao i kod ostalih medicinskih procedura.

13. Majčino mleko ne gubi hranljivu vrednost nakon što dete dođe do određenog uzrasta. Probirljiva deca nastavljaju kroz dojenje da dobijaju esencijalne vitamine i hranljive sastojke kroz podoje.

14. Deca koja duže sisaju imaju niži rizik od gojaznosti.

15. Dojenje štiti od smrti – jedna studija je pokazala da su u zemljama u razvoju deca koja nisu dojena u uzrastu između 12 i 36 meseci bila izložena riziku 3.5 puta većem da će umreti pre vremena.

16. Dojenje doprinosi pravilnom razvoju vilice i razvoju govora.

17. Dojenje pruža zaštitu za vreme prirodnih katastrofa –  majka koja još uvek doji dete u situaciji prirodne katastrofe može bezbedno da hrani svoje dete iako hrana, voda i adaptirano mleko nisu dostupni.

Dobro je za majku jer

18. Dojenje značajno smanjuje rizik od oboljevanja raka dojke. Prema Kellymom “istraživanja su pokazala značajnu vezu između dužine dojenja i uticaja na pojavu raka dojke.”

19. Dojenje smanjuje rizik od dobijanja raka materice i jajnika.

20. Žene koje duže doje imaju manje problema sa dijabetesom tip 2.

21. Produženo dojenje smanjuje rizik kod majke od razvoja kardiovaskularnih oboljenja.

22. Žene koje duže doje često gube više kilograma.

23. U nekim slučajevima dojenje dovodi do odlaganja vraćanja mesečnog ciklusa in a taj način delom deluje kao prirodna vrsta kontracepcije.

Olakšava svakodnevni život jer

24. Dojenje smiruje dečije “napade”. U situacijama kada je dete odreagovalo na bilo šta previše emocionalno dojenje će dete smiriti.

25. Ne morate da brinete da li ste spakovali užinu ili pribor – užina je uvek spremna i pre nego što pomislite na nju.

26. Dojenje podstiče dečiju samostalnost. Dete koje samo donosi odluku kada će prestati sa dojenjem je mnogo sigurnije i samostalnije od onog koje nema tu opciju.

27. Dojenje starijeg osigurava kvalitetnu vezu i vreme nežnosti između majke i deteta.

28. Dojenje može olakšati odlazak na spavanje jer mnogo majki potvrđuje da se deca uz dojku mnogo brže i lakše uspavaju.

29. Produženo dojenje od deteta pravi odličnog saputnika – dojenjem u avionu dete je mirno i sretno.

30. Dojenje momentalno smiruje dete kod svih ogrebotina i sitnijih povreda ranog detinjstva.

Jer je NORMALNO

31. Prema istraživanjima antropologa Ketrin Detvajler, prirodno vreme za prestanak dojenja ljudskog mladunčeta iz perspective biologije bi trebalo da bude između 2.5 i 7. godine.

32. Dojenje deteta je normalno svuda u svetu. Detvajlerina istraživanja pokazuju da je prosek dojenja u svetu između 3 i 4 godine.

33. Negativni komentari u USA primoravaju žene da starije dete doje u privatnosti pa čak i u tajnosti tako da je dojene starije dece više nego što smo u prilici da vidimo u javnosti.

Prednosti su jasne

Dojenje starijeg deteta – ili čak dojenje uopšte – neće biti najbolji izbor za svaku ženu ali kao društvo mi moramo da podržavamo ženu koja želi da doji starije dete jer su prednosti dojenja starijeg deteta više nego jasne.

 

izvor: parentingsquad.com

Ostavite komentar