Poruka svima koji osuđuju fotografije i vesti o mrtvorođenim bebama!

Caila Smith mama je petero dece, dva para blizanaca i devojčice koju čuva u srcu.

Na svom blogu Keeping Up With The E’s, osvrnula se na jednu, još uvek tabu temu – objavljivanje fotografija i vesti o mrtvorođenim bebama na društvenim mrežama.

Naime, ako na Instagramu upišete #stillbirth, prikazaće se više od 80.000 fotografija, a ova mama napisala je snažnu poruku svima onima koji posramljuju te roditelje.

“Samo prošli mesec, na društvenim mrežama videla sam kako tri majke kritiziraju zbog objavljivanja fotografija svojih mrtvorođenih beba. Tri majke, koje već ionako pate, patile su još i više zbog zlih komentara.

Neki od tih komentara bile su reči poput ‘neprikladno’, ‘traženje pažnje’, a nekoliko ljudi otišlo je toliko daleko i dragocene male bebice i njihove roditelje nazvali ‘odvratnima’. Zbog toga sam odlučila napisati nekoliko reči svima koji se imalo slažu s tim komentarima i smatraju da su takve fotografije i vesti ‘neprikladne’.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, svake godine rodi se oko 2,6 milijona mrtvorođene dece. To je 2,6 milijona života vrednih priznanja i slavlja. Ali, prema mnogima, roditelji to ne bi smeli raditi jer drugima nameću nelagodu? Jadni vi… Jer dok vaša nelagoda prestaje iste sekunde kada se prestanete fokusirati na nečiju tragediju, tim roditeljima nelagoda ne prestaje do kraja života.

Ako se ne slažete s odlukom roditelja koji javno objavljuju rođenje svog deteta, samo zato jer se radi o mrtvorođenosti, onda vam nemam šta drugo reći. Zapamtite, ‘mrtvorođenje’ je ipak rođenje.

S druge strane, takve objave nisu ono što su ti roditelji priželjkivali kad su videli pozitivan test na trudnoću. Oni nisu hteli objaviti svoje mrtvorođenče, hteli su objaviti svoju bebu ružičastih obraza, bebu čiji je život tek počeo. Ali, nose se s onim što im je dano na svoj način.

Da imaju fotografije ili video svog deteta dok je živo, garantujem vam da bi ih podelili. S obzirom da nemaju, dele jedine uspomene koje su im ostale.

Mrtvorođenost krade tim roditeljima prvi plač, prvi osmeh, odrastanje, rođendanske proslave, sve uspone i padove, venčanja, potencijalne unuke i milijon drugih malih i velikih stvari. Ostaje im samo priča i po koja slika o mrtvorodjenoj bebi.

I zato, moram vas pitati, zašto biste im hteli ukrasti još jednu stvar?

https://instagram.com/p/BmJLzmfFbaF/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_loading_state_control

Molim vas, shvatite da ste vi ovde nebitni. Dok svi drugi iznose svoje najiskrenije saučešće, vaša okrutna negativnost je krajnje nepotrebna. Roditeljska ljubav je najmoćnija, ona koja nikada ne može biti slomljena – niti vašim ružnim komentarima, niti životnim problemima, niti tragedijom mrtvorođenosti.

Budite ljubazni jer ne poznajte takvu bol.”

 

Izvor: lolamagazin.com

Ostavite komentar