PORODJAJ!SAZNAJTE STA VAS OCEKUJE BEZ CENZURE

Pokloniti detetu život je nešto najlepše…..ali kako se stvarno sprovodi porodjaj?
U nastavku podjite samnom do samog bebinog prvog udisaja vazduha i do samog njegovog placa. Zavrite u samu anatomiju porodjaja, bez cenzure.

Došao je i taj dan! Dan kada će te uzeti vašu bebu u ruke, malog andjela koji je bio devet meseci u vašem stomaku.

Ali kako sve to pocinje? Kako da znam da se poradjam?

Sve pocinje od busenja vodenjaka i gubljenja plodove vode. Od tada nema nazad. Vaša beba je na putu.

Dosli ste u bolnicu. Stigli do doktora i rekli…. pocelo je!

Stop stop stop…. sve zavisi. Šta je pocelo? Kontrakcije? Porodjaj?

Idemo redom. Dolaskom u bolnicu medicinska sestra ili doktor porazgovaraju s’vama. Tipična pitanja: ime, prezime, datum rodjenja, krvna grupa, koji ste mesec, pol bebe, da li je sve u redu… potom dolaze pregledi: merenje pritiska, slušanje srca, vadjenje krvi… a i pregleda bebe, slušanje njenog srca i pregleda njene pozicije.

Nadležno lice će vas pritom lepo smestiti u krevet i proveriti koliko vam je otvoren grlic materice.

Vas grlic tokom 9 meseci je potpuno zatvoren i njegova uloga je da štiti bebu od infekcija. Pre samog porodjaja on treba da bude otvoren 10cm kako bi beba prošla.

Hajde da igramo jednu igru: pipnite vaše nozdrve, osetite kako su tvrde i preko zatvorene, zatim pipnite vaša usta (drugim prstom) osetite kako su meka i volumena. Nos je vas grlic tokom trudnoće a usta tokom porodjaja.

Pre porodjaja vaš grlic se otvara 3cm. Kontrakcije su tu ali su podnosljive, kao da imate bolove tokom menstruacije.

U početku kontrakcije su razdaljine od 5 minuta ali to vreme se smanjuje i traju nekih 30-40 sekundi.

Ako se slažete sa doktorom može vam ubrizgati epidural.

Epidrual je forma lokalne anestezije koja se ubrizguje tako sto anestezijsta iglom prolazi kroz kičmu, pa sve do epiduralnog mesta. Pritom ubaca plastičnu cevčicu i vadi iglu (katetar). Spricem spaja cevčicu i ubrizgava tečnost. Epiduralana tečnost blokira nerve i ne šalje informacije mozgu o bolovima. Kada epidural izgubi efekat sve se vraća u normali.

Od ovog trenutka pocinje aktivna faza porodjaja: kontrakcije su pojacane 3-4 minuta i traju 60-90 minuta. Izmedju kontrakcija grlic se opušta. U ovom trenutku stvari se ubrzavaju.

Kada ste se otvorili 8cm kontrakcije se ne ponavljaju ali su jače. Kontrakcija počne, dođje do svoje limite, pocinje da se spusta ali opet nadodje.

Došlo je vreme za porodjaj!
Otvoreni ste 10cm. Sve je spremno za vas porodjaj.

„U nekim zemaljima (kao kod mene u Francuskoj“ prisustvo oca je poželjno, kako bi učestvovao zajedno sa mamom u porodjaja, ako želi može izvuci bebu čim su njena glava i trup napolju (predivno) „

Mama će se smestiti na ledjima podignutim nogama i pocinje porodjaj. 

Babica će reci mami da kada dobije kontrakcija da gura dole. Sto znaci da uzmete vazduh i gurate u donjem delu stomaka. Kako vi gurate tako beba napreduje ali svakim prestankom kontrakcija beba se povlaci malo unutra.

Sto se tiče samog guranja osetiće te da imate potrebu za tim, vas mozak je toliko stručan da će vas on pratiti i reci kada da gurate.

Kada beba sidje u donjem delu kičme, osetiće te kao neku vrućinu i peckanje, sto znaci da bebina glava širi vaginu. U jednom trenutku babica će vam reci da vidi glavu i da vise ne gurate.

Ali zašto?
Ako gurate a glava je vec tu može doći do cepanja vagine. Samo polako

Babica hvata bebinu glavu okreće je kako bi ramena izašla, i vuče je napolje, ako je beba malo veća i ne može izaći, babica može praktikovati epizotomiju (mali rez od vagine prema anusu) ništa ne osećate u tom trenutku jel vas porodjaj blokira bol.

Kada je beba napolju, specijalnim makazama se priklještenu dva mesta oko pupčane vrpce a izmedju njih se zasecuje.

„U stranim zemaljima tata preseca pupcanu vrpcu“

Čestitamo postali ste mama i tata ?

Babica vam daje bebu u naručuje i tu dolazi do prvog kontakta i njenog prvog placa.

Gotovo???? NE NE NE

Porodjaj nije zavrsen, kao ni kontrakcije. Vaša materica pocinje da se kontraktuje kako bi izbacila placentu. Babica će vam u tome pomoći. Svaka kontrakcija placenta se odlepljuje od zida i izlazi napolje. Babica je vuče makazama pomoću pupčane vrpce .

Kada se sve to završi dolazi do sivenja vaše vagine koncem koji sam otpada, dezinfekcijom i pregledom vagine.
Beba je pritom pregledana od strane pedijatra i potom vracena u vaše naručuje.

Porodjaj počeo, beba ne izlazi, morate na carski rez

U ovom trenutku sve vam prolazi kroz glavu. Neke mame su izgubljene i obeshrabljene jer nisu se mogle poroditi prirodnim putem i osetiti svoju bebu, Al znajte ova odluka je doneta i zbog bas i zbog vaše bebe.

Doktor će vas smestiti u hirusku salu (nema vremena za gubljene) anesteziolog će vam ubrizgati lokalnu anesteziju, i postaviti na aparate (merenje pritiska, srca) može biti postavljena i intervenska infuzija. Bićete u krsnom položaju. Doktor će vam obrijati stomacni deo i dezinfikovati ga jodom. Kako bi proverili da li ne osećate ništa stipnuce bas ili postaviti led, ako osetite nešto anestezicar će povećati dozu.

Pocinje operacija:

Skalperom hirurg pravi horizontalni rez dva prata od pubicne kosti (postoji i vertikalni ali se koristi jako retko, on pomaže hirurgu da dobije nekoliko sekundi vise ako je hitni carski rez u pitanju ili ako mama ima problema sa viskom kilograma)

Posle reza koze dolazi do aponevreznog dela koji čini trbušni zid. Skalperom zaseca dva centimetara i proširuje ga prstima. U ovom trenutku dolazi do samih trbušnih mišića. U delu blizu pupka postoji „bela zona“ odakle pocinje vertikalna linija mišića, prstima razdvaja trbušne mišice po toj liniji bez skalpela.

Sada je stigao do trbušne maramice, prisecanjem maramice dolazi direktno do samog zida materice.

Pravi horizontalni rez i stavlja ruke u nutra (sto se tiče reza same materice postoje različite vrste, to zavisi od položaja bebe kao i mesec u kome se carski rez vrsi)

Izvlači bebu napolje. U vecini slučajeva bebina glava izlazi prvo. Pritom seče pupcanu vrpcu i vadi placentu..Znate koliko vremena je proslo ? Svega nekoliko minuta obicajno traje do 40 min od početka pa sve do izvlačenja bebe.

Sada je vreme da zatvori matericu.Proverava matericu i proverava da nije zaboravio nešto u nutra, (mala sterilna gaza može izazvati posledice).Postoje različite tehnike, neki hirurzi vade matericu napolje pa je ušiju dok drugi rade u nutra. Postoji niz razlicitih načina zasivanja, sve zavisi od hirurga.

Peritoni i trbušni mišići se ne zasivaju jel se bolje zaceljuju ovako, ali trbušni zid se sije..Doso je do zatvora koze. Opet ovde postoje različite tehnike, medicinskom heftalicom, koncem ili unutrašnjim koncem koji se absorbuje.Čisti ranu, stavlja sterilnu gazu i gotovo..Dok je hirurg vas sredijo vaša beba je bila na pregledu. Ako je sve u redu videćete je ubrzo.

Oporavak

Oporavak kod carskog reza i prirodnog porodjaja nije isti,naime kod prirodnog porodjaja porodilja ima bolove pre rodjenja deteta dok kod carskog reza porodilja ima bolove nakon rodjenja deteta maltene cim se probudi iz anestezije.Pacijenti carskog reza dobivaju anelgetike i antibiotike protiv infekcija u narednih pet dana dok pacijentkinje prirodnog porodjaja ukoliko je sve u redu bivaju otpustene treceg dana od porodjaja.Tako da mogu Vam reci da nije lak ni jedan ni drugi porodjaj ali je svakako zdraviji i podnosljiviji i za sam organizam i oporavak naravno prirodni, medjutim ukoliko je beba ugrozena bilo kojim razlogom sekcija je naj bolje resenje kako bi ste vi i vase dete bili zbrizeni,preziveli i bili zdravi.

Kako medicina napreduje tako i tehnike se menjaju. Danas postoje mnogo vrsta porodjaja (kućnih,u vodi, sa delfinima) koji je vama najbolji taj izaberite, a ja vam želim da se buduce mame sto lepse porode, jel vaša volja dolazi i te kako uzeta u obzir.

Aleksandar Seferovic
Student Medicine i Farmakologije u Parizu  http://mojkucnilekar.blogspot.rs/

Ostavite komentar