Ponovo obustavljene procedure vantelesne oplodnje zbog pogoršane epidemiološke situacije

Rad komisija u zdravstvenim ustanovama obustavlja se od ponedeljka, 20. jula, a novi termini će biti određeni kada se za to steknu uslovi.

U Srbiji je ponovo obustavljen rad Komisije za vantelesnu oplodnju za postupke koje finansira Republički fonda za zdravstveno osiguranje, kao i same procedure vantelesne oplodnje.

Ovo je saopšteno iz RFZO, a kao razlog navedena je aktuelna epidemiološka situacija u našoj zemlji koja je izuzetno loša.

Rad komisija u zdravstvenim ustanovama obustavlja se od ponedeljka, 20. jula, a novi termini će biti određeni kada se za to steknu uslovi.

Oni parovi koji su započeli proces, u konsultaciji sa lekarom treba da donesu odluku o nastavku, odnosno prestanku procesa ili eventualnog zamrzavanja embriona, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju RFZO, uz „dobijeno stručno mišljenje epidemiologa Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ preporučuju sledeće:

Da se završe započeti postupci BMPO i zamrznu embrioni

Da se dalje procedure kao i rad Komisija odlože za narednih mesec dana

Da centri za BMPO koji nastave rad, jer preporuka nije obavezujuća, moraju obezbediti sigurnost pacijentima prema ranije utvrđenim kriterijumima i unapred obavestiti pacijente da snose ličnu odgovornost ukoliko se razbole u toku samog postupka kao i da je uticaj virusa u ranoj trudnoći još uvek nepoznat na proces embriogeneze, rasta i razvoj ploda, te zbog opšte situacije pacijentima treba sugerisati da odlože proceduru.

Izvor: alo.rs

Ostavite komentar