OVO NIKAKO NE SMETE RADITI U TRUDNOĆI

Trudnoća je još poznata i pod imenom „drugo stanje“. To je valjda zato što u trudnoći za vas važe druga pravila. Verovatno su neka vrlo čudna i glupa i dovešće vas do tačke ključanja (što je valjda lakše kada imate plodovu vodu u stomaku nego kada je nemate).

Ova pravila neće vam saopštiti vaš lekar, niti su propisana nekim zakonom, nego će vam ih, upakovane kao neželjene savete deliti raznorazne babe. Ja ne volim „bapske savete“ osim ako se ne odnose na prirodne lekove.

Nisam stručnjak, ali koliko me pamćenje služi sledeće stvari nikako ne smete raditi u trudnoći.

1. Nemojte cepati drva! Može vam se desiti da preskočite sekiru kada je odložite pa da vam dete ima racepanu usnu. Ne,zaista ne znam zašto baš usnu,što ne recimo koleno.

2. Nemojte ići na sahrane. Ne zato što su to potresna okupljanja već zato što će vam se dete roditi bledo čak iako ste crni crnac. Boja kože,ako niste znali,nema veze sa genetikom. Pigment zavisi isključivo od broja sahrana na koje ste otišli u trudnoći. Smatra se da se albino deca rađaju ako majka ode na 3 ili više sahrane,posebno u prvom timestru trudnoće.

3.Nemojte jesti zečetinu! Ja baš i nemam prilike da je jedem svakodnevno i ta retka prilika mi se jednom ukazala u trudnoći. Svekrva mi je rekla da ne jedem jer će dete da mi spava sa otvorenim očima. Nisam jela jer ne volim meso.

4. Ne kradite! Trudnice su sklone kleptomaniji. Ako se uhvate prilikom tog nedela za neki deo tela na tom mestu će detetu ostati beleg. Obratite pažnju na osobe koje imaju beleg. Njihovi roditelji ga verovatno imaju takođe. Čuvajte se da vas ne pokradu!

5. Ne zverajte unaokolo! Negde oko polovine trudnoće,kada se očekuju prvi pokreti bebe,gledajte isključivo u pod,svog muža ili u svoj lik u ogledalu. Ako,recimo,pogledate komšiju ili slučajnog prolaznika onog trenutka kada prvi put osetite pokrete deteta u stomaku,dete će ličiti na njega. Ili nju. Zato ne gledajte kojekuda da ne napravite sebi problem bez problema. Ne znam tačno šta se dešava ako ste sami i bez ogledala kada osetite bebine pokrete. Možda je i bolje da ne znam.

6. Ne gledajte tuđe bebe. Ukoliko vam se neka beba učini slatkom,odmah skrenite pogled da detetu ne izraste čmičak. Ne znam da li isto važi i za gledanje slika i da li ima efekat na daljinu.

7.Ne izlazite bez belog luka u džepu. On je poznat po svojim antivirusnim i antibakterijskim svojstvima,ali i po tome što tera vampire i uroke. Ukoliko ga se dobro najedete može da otera i neželjene goste ili sagovornike. A možda vam zatreba i za neku zapršku.

Naravno kada se beba rodi to ne znači da sva pravila prestaju da važe. Ima ih tek tada.

Recimo pampers je izmišljen da žene ne bi sušile pelene noću. Noću se duhovi,veštice,vile,zmajevi,đavoli zaleću u pelene koje se suše,to im je omiljena igra. Zlo i naopako ako takve pelene stavite na bebu.

I nikako, nikako nemojte dozvoliti da vam žena sa menstruacijom dođe na babine. Jok! Pre toga redovno da propratite njen menstrualni ciklus i zatražite dokaz. U suprotnom beba će patiti od ekcema,a može se desiti da to kasnije rezultira alergijom ili astmom.

Šta ne smete raditi u trudnoći, a babe vam neće reći

 
Ne pušite! Ostavite cigarete i ostale poroke jer mogu da utiču na razvoj vaše bebe,
Ne preterujte sa ribom,posebno sa onom koja ima visok sadržaj žive. Živa je otrovna i može da utiče na mentalni razvoj deteta.
Ne jedite za dvoje. Beba,posebno u prvim mesecima,nije velika kao i vi pa nema potrebe za duplim unosom hrane.
Ne idite na dijetu. Ugojićete se, ali ne od hrane. Ima vremena za ravan stomak – kad rodite bebu!
Ne kilavite. Trudnoća nije bolest. Ukoliko se osećate dobro i nemate zdravstvenih problema sasvim normalno možete da obavljate sve što ste radili i do sada. Šetajte,družite se,skuvajte ručak,očistite kuću i vodite ljubav.
Ne podmićujte lekare koji treba da vas porode. U masi slučajeva sve obavi babica, lekar samo udari goblen na kraju i obiđe vas ponekad iz pristojnosti. To rade i bez mita. Znam iz ličnog iskustva. Isprobala sam dva puta!
Pare koje trudnice širom Srbije ostavljaju lekarskom osoblju na konto porođaja mogu da se iskoriste da unapređenje ishrane u porodilištima da ne bude ovakva.

I slobodno radite ovo u trudnoći!

Vozite se besplatno autobusom. Možda vam neko i ustupi mesto da sednete.
 Nabavite sve što vam treba za bebu pred kraj trudnoće. Poštedite sebe stresa posle porođaja i rasporedite obaveze na vreme. Ukoliko ne znate pol deteta kupite odeću neutralne boje-žuto i zeleno je OK i za dečake i za devojčice.
Idite redovno na preglede kod vašeg ginekologa. Prenatalna kontrola je veoma važna za zdrav razvoj vaše bebe.
 

Ne morate da idete u državnu ustanovu i kod privatnika u isto vreme. Samo bacate pare,i jedni i drugi su podjednako stručni.

Ako već častite lekare,ne zaboravite lekara koji je vodio vašu trudnoću. On se maltretirao oko vas skoro 9 meseci, a vi častite nekoga ko vam je zagledao u međunožje tri jutra radi reda.

Najvažnije od svega- ne verujte babskim pričama i izbegavajte ljude koji loše utiču na vaše raspoloženje. Okrenite se i pođite u drugom smeru.Ili pojedite malo belog luka.

Ostavite komentar