OPREZ RODITELJIMA: Fejsbuk igra „Plavi kit“ ubija decu

„Plavi kit“ koja kruži Internetom u zemljama u okruženju i u kojoj se deca pozivaju na samopovređivanje, pa čak i samoubistvo, apeluje na sve građane da ukoliko se sretnu sa takvom igricom u našoj zemlji to odmah prijave policiji.

“ Pozivamo sve roditelje i nastavnike da razgovaraju sa decom i prate njihove aktivnosti na Internetu, kako bi ih zaštitili od ovog oblika ugrožavanja sigurnosti. Takođe, apelujemo na medije da posvete adekvatnu pažnju ovoj pojavi, kako bi se na vreme sprečile neželjene posledice u Srbiji a i sire.

MUP dodaje da igrica „Plavi kit“ pre svega je usmerena na mlađu populaciju. U periodu od 50 dana igranja pred decu se postavljaju različiti zadaci, u početku manje opasni poput gledanja horor filmova, zatim samopovređivanja urezivanjem plavog kita na rukama, a sve se završava pozivom na izvršenje samoubistva.

Ova opasna igrica prisutna je u mnogim državama i zbog nje je navodno stradalo više desetina maloletnika, te će stoga Odeljenje za visokotehnološki kriminal MUP-a Srbije pojačati aktivnosti ka smanjenju opasnosti od eventualne pojave igrice „Plavi kit“ u Srbiji.

I dok polcija i tužilaštva pokreću brojne istrage protiv osumnjičenih za organizovanje ove igre, stručnjaci za mentalno zdravlje i vladini službenici su zabrinuti, iako iz različitih razloga. Aktivisti žele da skrenu pažnju na razloge koji mlade navode da igraju takve igre, dok političari “Plavog kita” vide kao argument za jačanje kontrole korišćenja Interneta.

JESTE LI SPREMNI ZA IGRU?

“Želim da igram igru”, napisao je saradnik Radija Slobodna Evropa, nakon što je napravio lažni profil kao petnaestogodišnja devojčica na popularnoj ruskoj društvenoj stranici VKontakte.

“Jesi li sigurna? Nema povratka”, odgovorio je tzv. voditelj igre “Plavi kit”.

“Da. Šta znači to da ‘nema povratka’”?

“Ne možeš napustiti igru kad je započneš.”

“Spremna sam.” Voditelj je zatim objasnio pravila.

“Svaki zadatak moraš marljivo ispuniti, i niko ne sme znati ništa o tome. Kad završiš zadatak, pošalješ mi fotografiju. I na kraju igre, umreš. Jesi li spremna?”

“A ako želim da izađem?”

“Imam sve informacije o tebi. Oni će doći po tebe.”

Prvi zadatak koji je lažna korisnica profila dobila jeste da utisne simbol igre “F58” na ruku. Fotošopirana fotografija je poslata, ali voditelj je prestao odgovarati. Tokom nedelju dana, saradnik RSE je uspeo da kontaktira nekoliko navodnih bivših i sadašnjih igrača i nekoliko voditelja.

“Ja sam tvoj lični kit”, napisao je jedan voditelj, objašnjavajući da se igra sastoji od 50 zadataka raspoređenih na 50 dana. “Ja ću ti pomoći da dovedeš igru do kraja. Poslednji dan je kraj igre. Ako umreš, pobeđuješ. Ako ne, mi ćemo ti pomoći. Spremna?”

Voditelj je tada obećao da će prvi zadatak poslati u 4:20 ujutro, ali dotad je njegov profil već bio blokiran, što se redovno dešava tokom igranja ove igre zbog velikog pritiska i praćenja koje policija na organizatore pravi.

 Koliko je cela stvar opasna, govori i to što se povodom ove opasne igre prošle nedelje oglasilo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, koje je izdalo upozorenje roditeljima i nastavnicima da obrate pažnju na ponašanje dece.
U saopštenju se kaže da je igrica „„Plavi kit““ pre svega je usmerena na mlađu populaciju, a izgleda ovako: u periodu od 50 dana igranja pred decu se postavljaju različiti zadaci, u početku manje opasni poput gledanja horor filmova, zatim samopovređivanja urezivanjem plavog kita na rukama, a sve se završava pozivom na izvršenje samoubistva.

Ostavite komentar