Namirnice koje dojilje treba da izbegavaju

 

Ne postoji dokaz da dojenje izaziva grčeve. Međutim, da biste dojenjem obezbedili sve vitamine i proteine potrebne za pravilan razvoj Vaše bebe i tako sprečili pojavu grčeva obratite pažnju na način ishrane, jer postoji mogućnost da Vaš način ishrane ne odgovara Vašoj bebi.

 

Mame koje doje decu moraju da se hrane zdravi i izbalansirano, što podrazumeva povećan unost zdravih namirnica i smanjivanje ili potpuno izbegavanje onih namirnica koje bi mogle loše da deluju na bebu. Ako vaša beba često ima dijareju, grčeve ili osipe, pogledajte koje su to namirnice najčešći krivci za to.

Šta ne treba jesti tokom dojenja
Nije neuobičajeno da bebe imaju problema sa varenjem ili da su osetljive na neku hranu dok sisaju. Hrana koju jedete utiče na Vaše mleko. Ne bi bilo loše da izbegavate ili ograničite unos dole navedenih namirnica dok dojite:

• Ajkula, marlin i sabljarka (jer mogu da sadrže teške metale).
• Treba ograničiti unos hrane i pića koja sadrže kofein, npr. čaj, koka-kola i energetski napici.
• Neki lekari preporučuju da dojilje ne jedu kikiriki ili proizvode u kojima se nalazi, kao i drugo orašasto voće, ukoliko u porodici postoji istorija alergija – najbolje je da u vezi sa ovim potražite savet Vašeg lekara.

Ukoliko je Vaša beba uznemirena bez nekog očiglednog razloga, ne bi bilo loše da zapisujete šta jedete, kako biste mogli da uočite koje namirnice možda uzrokuju osećaj uznemirenosti kod Vaše bebe. Međutim, najbolje je da izbacujete samo jednu ili dve namirnice istovremeno, da biste otkrili na koju hranu je osetljiva. Dole navedene namirnice su najčešće namirnice koje izazivaju osetljivost kod beba:
• Citrusi, bobičasto voće i paradajz
• Crni i beli luk, kupus, brokoli, kelj i karfiol
• Začini
• Pšenica
• Mlečni proizvodi, naročito kravlje mleko
• Belance od jajeta

KAFA

Kada pijete kafu (ili čaj, ili gazirane sokove) jedan deo kofeina završava u vašem mleku. S obzirom na to da bebe ne mogu da prerade i izbace kofein podjednako brzo i efikasno kao odrasli, višak ove supstance u njihovom organizmu može da dovede do razdražljivosti, nesanice i iritacija. Rešenje je jednostavno, mada nije svima podjednako lako – smanjite unost kafe i kofeinskih napitaka. Koliko god da ste pospani, plačljiva i razdražljva beba koja ne može da spava će samo učiniti situaciju gorom. Probajte kafu bez kofeina, a ako baš ne možete da se odreknete ovog napitka, potrudite se da ga barem pijete nakon dojenja.

ČOKOLADA

Budite pažljivi ako vam je čokolada omiljeni slatkiš. Baš kao kafa i gazirani sokovi, i čokolada sadrži izvesnu količinu kofeina, mada znatno manje nego ovi napici. Ako sumnjate da bi čokolada mogla da bude odgovorna za neprijatne simptome kod vaše bebe, pokušajte nekoliko dana da je uopšte ne jedete. Koliko god vam ovo teško palo, ako primetite da u tih nekoliko dana vaša beba bolje spava i da je lepše raspoložena, izbacite čokoladu iz jelovnika dokle god dojite.

AGRUMI

Ukusne i zdrave voćkice poput pomorandži i grejfruta mogu da sadrže odrežene supstance koje ne prijaju bebama. Naime, ove supstance mogu da iziritiraju još uvek nerazvijeni gastrointestinalni sistem, te bebe dobijaju probleme sa probavom, povraćaju, a kod nekih se javlja i osip. Uradite isti test kao i sa čokoladom, i proverite da li su agrumi problem.

Ako se ispostavi da jesu, izbacite ih iz ishrane. Ne samo voćke, već i voćne sokove koji sadrže iste one iritirajuće supstance. Kako biste nadoknadili vitamine, krenute da unosite druge namirnice koje su bogate vitaminom C.

BROKOLI

Možda su vam doktori rekli da ne treba da verujete u stare i neistinite priče o tome kako konzumiranje brokolija, karfiola i drugih povrćki koje izazivaju gasove, može da dovede do grčeva i gasova kod bebe. Ali, pitajte bilo koju majku koja je imala iskustva sa uticajem brokolija na bebu, i čućete drugačiju priču. Ako mislite da bi vaša salata puna brokolija mogla da bude kriva za simptome kod deteta, odmorite od ove biljke nekoliko dana. Ali, umesto da ga u potpunosti izbacite iz ishrane, možete polako da ga ubacujete malo po malo, i da posmatrate kako beba reaguje. Još jedan savet je da ga uvek obarite, te da ga izbegavate u sirovom stanju.

ALKOHOL

Ako povremeno popijete čašu vina uz večeru, nema razloga da o tome brinete. Većina strućnjaka se slaže da jedno ili manje pića na dan nema nikakve posledice na dete. Ali, ako imate naviku da češće i više pijete, onda ovo može da bude ozbiljniji problem za dete. Američka pedijatrijska akademija tvrdi da opijanje može da ima neprijatne posledice na dete.

Naime, oni tvrde da povremeno konzumiranje većih količina alkohola može da dovede do pospanosti, dubokog sna, osećaja slabosti i prevelikog broja kilograma kod beba. Zato izbegavajte prilike u kojima znate da ćete mnogo piti, a ako vas alkohol opušta, pokušajte da ga zamenite toplom kupkom i masažom.

LJUTA HRANA

Ovo zavvisi od mame do mame. Neke žene mogu da dodaju ljutu papriku u gotovo svako jelo, i da i dalje imaju srećno i zadovoljno dete. Ali, neke mame primećuju da čak i najmanje dodavanje ljutih začina u hranu može da dovede do razdražljivosti i nemira kod mališana koji sisa. Ako ste primetili da i vaša beba tako reaguje, izbegavajte lljute začine, Umesto toga, koristite začine koje daju naročit i zanimljiv ukus, bez ljutine. Limunov sok i kora, ili đumbir, na primer.

BELI LUK

Koliko god vama beli luk bio ukusan, vaša beba ne mora da se složi sa vašim mišljenjem. Naime, beli luk može da promeni ukus mleka, a naučnici kažu da ova aromatična biljka može da ostavi ukus u mleku čak dva sata nakon obroka. Zato neke bebe mogu da prave grimase ili da odbijaju da sisaju, ako osete aromu belog luka u majčinom mleku.

U Italiji, gde je beli luk sastavni deo gotovo svakog jela, majkama se preporučuje da ne jednu ovu biljku prvih nekoliko meseci nakon porođaja. S druge strane, u Indiji se majkama preporučuje da ga jedu što više, jer se veruje da će to pomoći bebi da poraste. Na kraju krajeva, sama beba odlučuje da li joj se to dopada ili ne.

KIKIRIKI

Da li vi, ili članovi vaše porodice, imate čudne alergije? Ako je odgovor potvrdan, onda bi trebalo da budete pažljivi sa konzumiranjem kikirikija dok dojite. Kikiriki je prilično čest alergen, i preporuka je da se pažljivo jede jer bi i beba mogla da bude alergična. Ako jedete kikiriki, i ispostavi se da beba jeste alergična, primetićete simptome poput osipa, koprivnjače, ekcema i teškog disanja.

PŠENICA

Ako primetite da nakon obroka punog hleba ili testenine, dojenje deteta za rezultat daje plač, očigledan bol i zatvor ili krv u stolici, to može biti pokazatelj alergije na pšenicu. Kako biste proverili da li jeste o tome reč, aliminišite pšenicu iz menija na dve, tri nedelje. Ako se simptomi poprave ili nestanu, znaćete da ste pronašli glavnog krivca – i nastavićete da izbegavate pšenicu.

S druge strane, ako beba i dalje ima neprijatne simptome, elimišite jednu po jednu namirnicu sa liste dok ne zaključite u čemu je problem. Ako bebi nešto smeta, verovatno se nalazi na listi.

MLEČNI PROIZVODI

Poznato je da mnogim bebama ne prija adaptirana mlečna formula bazirana na kravljem mleku. Ali, ako majka pije mleko i jede mlečne prozvode (kao što su sir, sladoled, jogurt), isti alergeni mogu da dospeju do majčinog mleka, a zatim i do bebe. Simptomi alergije ili preosetljivosti a mleko su grčevi, povraćanje, nesanica i ekcem.

KUKURUZ

Alergije na kukuruz su česte kod male dece, ali kako možete da budete sigurni da su simptomi poput grčeva, plakanja i osipa rezultat onog kukuruza koji ste jeli za večeru? Ako niste sigurni da je baš kukuruz namirnica koju bi trbalo da eliminišete, počnite da vodite dnevnik ishrane. U njemu zapisujte kada ste pojeli nešto od kukuruza, i kako je beba reagovala.

Ako primetite da postoji neku šablon po kojem vaša beba ima grčeve i neprijatnosti baš kada ste vi jeli kukuruz, verovatno je dobra ideja da krenete sa eliminacijom ove namirnice.

ŠKOLJKE

Školjke su poznate po tome što izazivaju alergije, a naučnici su pokazali da što je neka alergija učestalija u porodici, to je veći rizik da će dete imati alergiju i da će se ona ispoljiti veoma rano. Iako školjke i druga morska stvorenja sa oklopom, kao što je jastog, nisu toliko učestale u ishrani kod nas, ipak treba voditi računa i o ovim stvarima. Dakle, ako otac vašeg deteta ima alergiju, ali vi nemate – možda je ipak najbolje da izgeavate ovakva uživanja dok dojite.

JAJA

Alergije na jaja, koja obično predstavlja hipersenzitivnost na belanca, je sve češća među mališanima. ;eđutim, veliki je problem u tome što se jaja nalaze u gotovo svemu – od hleba, preko grickalica do sladoleda. Zato ova alergija može jako lako da se previdi. Ono što se preporučuje svim dojiljama koje sumnjaju da dete ima neku vrstu alergije, jeste da izbace sve glavne alergene iz ishrane.

Tu spadaju: mleko i mlečni proizvodi, soja, jaja, pšenica, kikiriki i školjke. Nakon dve nedelje počinju da se dodaju ove namirnice, jedna po jedna, u razmaku od oko četiri dana. Dobro ovratite pažnju nakon svake nove namirnice na to kako vaša beba reaguje.

SOJA

Mnoga deca koja imaju problema sa kravljim mlekom, ne tolerišu najbolje ni soju. Ovo su loše vesti za one mame koje su mislile da mogu mleko u kafi da zamene sojinim mlekom. Ako sumnjate da beba loše reaguje na soju, pre kompetne eliminacije obratite pažnju na to kakve prerađevine jedete. Naime, proteinski šejkovi i energenstke pločice, u koja se nalaze izolovani sojini proteini, mogu da budu mnogo veći alergeni od fermentisanih proizvoda.

– Određena hrana jakog mirisa (luk, brokoli, kupus, karfiol, začini ili pasulj) može da mleko učini neprijatnim i da kod pojedinih beba izazove uznemirenost. Ako dođe do toga, napravite pauzu u uzimanju te hrane. – Neke bebe ne tolerišu proteine kravljeg mleka, a majci koja doji je potreban kalcijum. Nemlečni izvori kalcijuma su: brokoli, kupus, sok od narandže, žitarice, bundeva, losos. Poslednja istraživanja su pokazala da kalcijum i druge komponente iz mlečnih proizvoda potiskuju hormone koji potpomažu nagomilavanje masti.

Ovoj listi bih još samo dodala neke poznate blokatore mleka, koje bi bilo idealno izbegavati a to su: matičnjak, nana, žalfija i peršun.

 

Osnovni vodič zdrave ishrane

Ukoliko sledite navedena uputstva, obezbedićete dovoljan unos kalorija, a samim tim i dovoljnu količinu kvalitetnog mleka za vašu bebu:

– Jedite kada ste gladni. Uzmite čašu vode ili svežeg, ceđenog soka uvek kada  dojite bebu.

– Ishrana mora da bude uravnotežena.

– Doručak daje „pun gas“ metaboličkoj brzini, sagorevajući kalorije brže nego kada preskačete obroke.

– Neka žitarice budu osnova obroka (jedite integralni, smeđi, pirinač), jer sprečavaju konstipaciju (zatvor).

– Jedite raznovrsnu hranu, jer će različitost mirisa i ukusa u mleku pomoći vašoj bebi da lakše prihvati nemlečnu hranu.

– Voće i povrće su naročito važni, jer sadrže potrebne minerale i vitamine.

Izbegavajte: 
– grickalice umesto obroka
– intenzivne, stroge dijete (nezdrave su, garantovano ćete biti gojazni)

– Važan je i adekvatan unos proteina. Meso obezbeđuje odgovarajuću količinu proteina u vašoj ishrani (kao dojilji, potrebno vam je oko 65 grama dnevno). Takođe, obezbeđuje povećane potrebe za vitaminom B6, gvožđem i cinkom. Proteine možete uzeti i iz mleka, jaja, ribe, ili živine.

 

 

 

Izvor:http://zena.blic.rs

 

Ostavite komentar