Možda ste i pomislili da će vam tih 100.000 dinara koje država daje pomoći, ali grdno ste se prešli!

Na prvi pogled pomoć, ali na drugi...
NA PRVI POGLED POMOĆ, ALI NA DRUGI…FOTO: PROFIMEDIA

Srbija uskoro dobija novi Zakon o finansijskoj podršci porodici koji predviđa da roditelji za prvu bebu dobiju pomoć od 100.000 dinara. Kako se priča, biće uvećan i roditeljski dodatak za drugo, treće i četvrto dete, ali najosetnija razlika biće baš na prvom detetu, gde će roditelji umesto dosadašnjih blizu 40.000 dobijati 100.000 dinara. Zakon donosi još par novina, poput ukidanja povraćaja PDV-a na bebi-opremu, a umesto toga dobijaće se paušal u iznosu od 5.000 dinara. Novost je i da će pravo na roditeljski dodatak imati i strani državljani ako su stalno nastanjeni u Srbiji, pod uslovom da je dete rođeno u našoj zemlji.

Ipak, prirodno, najveći bum od svih noviteta izazvala je vest od 100.000 dinara za prvorođeno dete, što na prvi pogled deluje kao sjajna ideja i velika pomoć – ali samo na prvi pogled. U zemlji gde je prosečna mesečna plata oko 40.000, a nezvanično je uglavnom i upola manja, 100.000 dinara deluje kao ogromna pomoć, a svaki roditelj zna da je to suma koja ne pokriva gotovo ništa od troškova za decu.

Troškovi će rasti i rasti zajedno sa bebom, a tih 100.000 se nećete sećati već posle mesec dana
TROŠKOVI ĆE RASTI I RASTI ZAJEDNO SA BEBOM, A TIH 100.000 SE NEĆETE SEĆATI VEĆ POSLE MESEC DANAFOTO: PROFIMEDIA

Ako novi zakon za cilj ima da podigne natalitet i bori se protiv bele kuge, ovo je potpuno pogrešan pristup, jer će većina roditelja koji žele potomstvo u svakom slučaju roditi jedno dete i tu stati. Umesto veće pomoći za drugo, treće, četvrto dete sada imamo samo podsticaj ljudima da stanu na tom prvom detetu. Tih 100.000 dinara mogu da se razvuku na dva meseca, a šta ćemo sa vrtićima, odećom, obućom, hranom i celim daljim životom deteta i troškovima koji će se gomilati? I kada smo već kod toga, potpuno neprimećeno pred „ogromnom“ sumom od 100.000 dinara prošla je vest da se smanjuje mesečna naknada porodiljama i trudnicama, i to na najviše tri prosečne srpske plate.

Roditelju sa platom od 200 evra 100.000 dinara može da znači celih par nedelja koliko će mu potrajati. A onda će shvatiti da je svaki prvi septembar glavobolja oko koje se sekira cele godine – 15.000 dinara košta samo komplet knjiga za osnovca, a gde je tu odeća, obuća, pribor, članarina za sportske aktivnosti i još hiljadu sitnih troškova? I umesto te pomoći od 100.000 dinara, svakom roditelju bi mnogo više značila pomoć u drugačijem smislu – recimo u besplatnim ili makar jeftinijim udžbenicima, u organizovanju besplatnih sportskih aktivnosti u školskoj sali (nekada su deca u svojoj školi trenirala košarku, odbojku i druge sportove i to potpuno besplatno, ako se neko još uvek toga seća, a danas se svi očigledno spremaju za osvajanje šampionskih mesta). Besplatan školski obrok, i to zdrav, može da se organizuje jeftino, a da roditeljima skine veliku brigu s vrata. Mnogo je ideja i sve su, čini nam se, bolje od tih 100.000 dinara za prvo dete.

Roditelji, šta vi kažete – koja bi vam vrsta pomoći više značila?

Pročitaj još: Za prvu bebu država će isplaćivati pomoć od 100.000 dinara

Ostavite komentar