Moderan način porođaja i nije sasvim bezbedan: Lotos porođaj zvuči sasvim prirodno, ali time UGROŽAVATE BEBU

Jedan od trendova koji se za kratko vrijeme ukorjenio jeste da partner na porođaju presječe pupčanu vrpcu. Međutim, sve češće se dešava da roditelji sasvim preskoče ovaj korak zbog, kako kažu ljekari, vrlo opasnog trenda.

 Novi opasan trend zabrinuo je lekare
NOVI OPASAN TREND ZABRINUO JE LEKAREFOTO: BODYWISE_BIRTHWISE / INSTAGRAM
Sve više žena odlučuje se za takozvani “lotos porođaj”, gdje se pupčana vrpca ostavlja prikačena za posteljicu sve dok sama ne otpadne.

Mnogi tvrde da je ovo “prirodan” način porođaja i da ima mnogo dobrih strana, recimo, da je tako djetetu lakše da se privikne na spoljašnji svijet, i uz to ima dodatan izvor hranljivih materija. Ljekari, s druge strane, upozoravaju da ovo dovodi do povećanog broja bakterija i moguće infekcije, ali zagovornici “lotos porođaja” i dalje tjeraju po svome. Prema njihovoj metodi, nakon porođaja se u poseban sud stavljaju posteljica i pupčana vrpca i nosi se svuda sa djetetom dok sama ne otpadne, što može da potraje i 10 dana.

Ako se pupčana vrpca ne presječe dugo nakon porođaja, postoji veliki rizik da će doći do infekcije u posteljici, i da će na kraju doći do djeteta. Posteljica je naročito sklona infekcijama jer sadrži krv. Kada nakon porođaja pupčana vrpca prestane da pulsira, to znači da nema cirkulacije u posteljici i da se ona pretvorila u mrtvo tkivo – apeluje glasnogovornik iz britanskog udruženja ginekologa. Oni uz to dodaju da, ako se uprkos svim upozorenjima majke ipak odluče za ovaj riskantan porođaj, moraju da budu pod stalnim i strogim nadzorom. Ono što je moguća dobra stvar u ovakvom porođaju jeste to što krv iz pupčane vrpce sadrži matične ćelije, od kojih kasnije nastaju krvna zrnca, a naučnici trenutno ispituju na koje sve načine to može da se iskoristi.

Pročitaj još: Zagrlila bliznakinju na samrti: Ono što se desilo šokiralo je sve! (VIDEO)

Ostavite komentar