Mlada Leskovčanka umrla posle abortusa, poslednje reči: ČUVAJTE MI SINA

Tridesetdvogodišnja D. T. iz Leskovca umrla je nepuna dva sata posle abortusa u jednoj leskovačkoj privatnoj klinici, a abortus je izvršen iz zdravstvenih razloga, zbog čega je reagovala i policija, a naređena je i obdukcija. Iako je mlada žena zauvek sklopila oči 23. februara oko 21.50 sati posle, za 21.vek, rutinskog hiruškog zahvata, obducent još nije porodici dostavio nalaze.

Ova supruga i majka trogodišnjeg sinčića morala je na kiretažu jer joj je, tvrde za JuGmediu njen suprug, sestra i brat, tako savetavao upravo ginekolog.

„Operacija je trajala od pola sata do 40 minuta. Iz ordinacije je moja žena izašla polusvesna  oko 20 sati, omamljena od totalne anestezije. Pomogao sam joj da uđe u automobil, malo smo vremena izgubili na kupovinu lekova i otišli kući. Međutim nije joj bilo dobro. Ustala je uz moju pomoć da ode do toaleta i skoro da se onesvestila. Mislio sam da je zbog anestezije. Osvestio sam je ali ubrzo mi je pala na ruke“, priča.

Dok je pokušavao da je osvesti po drugi put uspeo je da pozove njenog brata koji je stigao „brzinom munje“.

„Kada je on stigao, stigla je i hitna pomoć i trudila se oko nje. Iako je naš sin spavao u drugoj sobi, nešto je glasno progovorio u snu i tog momenta ona se osvestila i pitala me da li je to F….? Odgovorio sam potvrdno, a ona se okrenula svom bratu i rekla: Čuvajte mi sina“, To su bile njene poslednje reči“, priseća se suprug i otac sa tugom u glasu.

Hitna pomoć je prvezla ženu do Urgetnog centra gde su lekari bezuspešno pokušali reanimaciju.

Iste večeri policiji je, po ustaljenoj proceduri, prijavljen slučaj, a sutradan je suprug preminule žene dao izjavu.

„Moja supruga je imala problem sa kičmom, a u poslednje vreme i sa jednom nogom, pa je išla na terapije u Niš. Međutim, kada je utvrđeno da je trudna terapije su morale da prestanu pa su joj niški lekari preporučili mirovanje. Tokom mirovanja morala je da se javi ginekologu u državnoj ustanovi koji joj je savetovao da se izvrši abortus jer će joj u protivnom život biti ugrožen“, objašnjava.

Možda je, kaže, ginekolog bio u pravu u vezi sa trudnoćom, kičmom i rizikom po život, ali pre kiretaže, tvrdi, isti ginekolog nije uradio nikakve analize.

„Imala je malu oteklinu na nozi. To je trebalo ginekologu da bude signal. Krvna slika i kolor dopler bi otrkrili i rizik za abortus“, priča.

Iako obdukcioni nalaz još nije stigao, on je, kaže, načuo da je do do smrti, odnosno, da je hiruški zahvat pokrenuo trom koji je iz noge otišao u pluća i izazvao smrt.

Kaže da mu je u policiji rečeno da će čekati odbukcioni nalaz posle čega će proceniti da li ima dokaza za krivičnu prijavu, te da će ga obavestiti.

„Kakav god bio obdukcioni nalaz, ja ću se ili pridružiti krivičnoj prijavi ili sam podneti krivičnu prijavu. Zato što već bolesnoj ženi nisu vršene analize pre abortusa, zato što na papiru koji sam dobio pre izlaska iz privatne ordinacije ne piše da je moja supruga bila pod anestezijom, a jeste , čak ne piše ni da sam platio 130 evra za kiretažu. Jasno je meni da se lekari međusobno štite, ali na meni je da pokušam. Nje nema, ali da više niko ne bude zavijen u crno zbog abortusa“, odlučan je ucveljeni suprug.

Sličnim rečima su slučaj opisali sestra i brat nesrećne D.T.. Svi oni tražili su da im se za sada ne objavljuju imena do podnošenja krivične prijave.

Izvor: https://jugmedia.rs/

Ostavite komentar