Mesečarenje nije ni bolest ni poremećaj: Evo kako reagovati kada dete hoda u snu

Ova relativno česta pojava u ranom detinjstvu, polako se gubi u adolescentnom periodu i nije znak nikakvog emocionalnog ili psihološkog poremećaja

VELIKI broj mališana hoda u snu, na opšte zaprepašćenje roditelja, jer ne znaju šta se sa njihovim detetom zbiva. Ova relativno česta pojava u ranom detinjstvu, polako se gubi u adolescentnom periodu i nije znak nikakvog emocionalnog ili psihološkog poremećaja, poručuju stručnjaci. Postoje pretpostavke da se nasleđuje, traje uglavnom nekoliko meseci ili godina i spontano prestaje bez ikakve terapije.

Zato, ako zateknete mališana da hoda u snu, ne budite ga, jer to može da ga prepadne. Odlučno ali nežno vratite ga u krevet, tiho mu govoreći da ostajete pored njega. U fazi mesečarenja dete nije uopšte svesno svojih postupaka. Obično se dešava u dubljem snu, u trećoj i četvrtoj fazi kada ga je teže probuditi. Ako se i probudi, nekoliko minuta se oseća pospano i dezorijentisano. Deca najčešće hodaju sat ili dva nakon što utonu u san, a to može da traje i do 20 minuta. Na kraju se uglavnom sami vraćaju u krevet, ne sećajući se svog noćnog izleta.

Izvor: novosti.rs

Ostavite komentar