Lekari zaustavili srce na 15 sati, koliko je trajala operacija njegove rupe na srcu

 

Neverovatna borba za život Nejtana Birna, devetomesečne bebe iz Škotske, ravna je medicinskom čudu, pošto su mu lekari zaustavili srce na gotovo 15 sati, koliko je trajala operacija njegove rupe na srcu.

Naime, Nejtan Birn, rođen je sa rupom u srcu, a bez veoma složene operacije, lekari su dali šanse da će živeti ne duže od šest meseci. Dijagnostifikovana mu je retka bolest koja dovodi do sužavanja plućne arterije. Svaki put kada bi doktori pokušali da dečaka od tada tri i po meseca skinu sa mašine za održavanje u životu, njegova pluća i srca bi prestali da rade.

Ni to nije bila prepreka u njegovoj borbi. Pre teške operacije, kako bi se njegovi organi oporavili, lekari su čak priključili Nejtana na mašinu kroz koju je cirkulisala i menjala se njegova krv. Odojče je u nekom trenutku 10 dana gladovalo zbog infekcije creva, koje je pretilo da se rasprsne, a javili su se i ugrušci krvi u njegovom mozgu, zbog kojih je trpeo bezbrojne epi-napade, koj bi trajali od četiri do 45 minuta.

 Na kraju lekari su roditeljima predložili veoma složenu operaciju, koja bi zaustavila rad srca tokom intervencije, ne duže od sedam sati. Toliko je bio bolestan, da su roditeljima lekari savetovali da ostanu u bolnici, plašeći se da neće izdržati operaciju. Došlo je do komplikacija, zbog čega je mališan ostao u sali sa zaustavljenim radom srca čak 15 sati.

Na sreću roditelja Lesli Kondi i Dejvisa Birna, Nejtan je pregurao sve, a osoblje bolnice prozvalo ga je čudom od deteta. Nijedna od bitki, pa čak ni prizor svog mezimca, prikačenog na hiljade cevi i aparata, nije obeshrabrilo njegovu majku Lesli da se njen dečak neće oporaviti.

– Kada ga pogledate, nikada ne biste pomislili šta je sve prošao. On je toliko pun energije i ne prestaje da se smeje. Neverovatno je da i dalje radi to, posle svega što se desilo. Nikada mi je palo na pamet da neće izaći živ sa operacionog stola. Verovatno je trebalo, ali mi je samo bilo u glavi “Oni mogu da mu poprave srce” – rekla je Lesli.

Čak tri meseca je trajao oporavak mališana, a čak prvih sedam dana od operacije, bio mu je otvoren grudni koš, koliko je srce bilo otečeno.

– Šest ili sedam nedelja nismo videli kraja svemu. Samo je jednog jutra izgledao drugačije. Imao je i dalje disaljku prikačenu za usta, ali je pokušao da se osmehne. Tada sam znala da će izaći – priseća se Lesli.

Porodici je veoma pomogla i humanitarna organizacija Glazgov dečije bolnice, koja je sakupila 10.000 funti za Nejtana i obezbedila roditeljima krevete kako bi mogli sve vreme da budu uz njega.

Ostavite komentar