Kućne nezgode i povrede : Kako pomoći svom detetu

• Kucne povrede su prvi uzroci smrti kod deteta u slucaju da se radi o ozbiljnim povredama. U ovom artiklu objasnicu vam sta uradeti u slucaju da se vase dete nadje u nekoj od situacijama koji mogu biti ozbiljni po njegovom zdravlju.

Napominjem da svaka ozbiljna povreda mora biti proverena od strane lekara, svako ne lecenje ozbiljnih povreda moze dovesti do pogorsanja detetvog stanja pa cak I do smrti.

• Davljenje stranim predmetom Hitno uradeti:

-Izvaditi odmah strani predmet kako bi oslobodili respiratorne puteve.

• Manje od godinu dana: ( pozvati hitnu pomoc)

Dok cekate hitnu pomoc, sednite na stolicu stavite bebu na stomak, preko vase butane I dajte joj 5 energetskih udaraca ( ne iz sve snage) izmedju lopatica, svaki udarac stvara kasalj koji bi trebao da pogura strani predmet napolje.

Ako strani predmet ne izlazi, okrenite bebu na ledja, u lezecem polozaju na vasoj podlaktici I butini, glava malo nize, postavite sva prsta u sredini grudi I izvrsite 5 pritisaka. Ponovite neizmenicno udarce po ledjima I pritisak.

• Paznja: udarci po ledjima treba da budu energicni ali ne iz sve snage. Nemojte drmusati bebu. Ako ste u panici potazite pomoc nekog ukucana koji ce uradeti ove geste umesto vas. Ako ste sami probajte da se koncentrisete i paniku ostavite sa strane.

Vise od godinu dana :

-Postavite se iza ramena osobe koja se gusi. Postavite levu ruku na njegov grudni kos i nagnuti ga unapred. Dajte mu 5 energicnih udaraca izmedju lopatica.Ako predmet ne izlazi upotrebite Hajmlihov zahvat.

-Hajmlihov zahvat : Stanite iza deteta, postavite vase ruke ispod njegove I postavite ih iznad pupka. Stegnite brutalno taj deo stomaka prema sebi I na gore.

Kombinujte ove dva zahvata dok se predmet ne izbaci. Ako je predmet usao u nos ili u uho, nemojte pokusavati da ga izvadite sami. Odvedite dete u hitnu, u sedecem polozaju.

• Vase dete se izgorelo : Hitni gestovi

Opekotina sa formacijom plikova:

-Nakvasiti hladnom vodom 5 minuta. Ako su stvari koje dete nosi od pamuka, skinite ih nezno ispod hladne vode. Pozovite hitnu pomoz za savet.

 • Unutrasnja opekotina:

-Ako je dete popilo neki napitak koji je bio vreo, pozovite hitnu pomoc koja ce vam dati savet. Vecinom ce reci da stavite dete u lezecem pomocaju i sacekate da oni dodju.

• Opekotina strujom

-Iskljucite strujno kolo koje je povezano sa osobom pre nego sto je pipnete. Pozovite hitnu pomoc iako nema vidnih povreda. Ma bilo koja opekotina je u pitanju, ne mazite nikakve kreme i pomade, ne stavljajte nista sto je na bazi pamuka pa cak i maramicu nakvasenu vodom.

• Pad na glavu : Hitni gestovi

-Ako dete izgubi svest nekoliko minuta posle pada, odvedite ga odmah u Hitnu pomoc. Ako izgubi svest odmah nakon pada, postavite dete na stranu, jedna noga ispravna à druga polu savijena, sa glavom po strani, kako se nebi ugusio ako povraca. Pozovite odmah hitnu. Nekoliko dana posle pada na glavu ili malog udarca, pratite vase dete : ako vam se zali na bolove, los vid, povracanje, teskoce u hodanju i pospanost, javite se lekaru.

• Trovanje : Hitni gestovi

-Ako je dete uzelo lekove, pozovite hitnu pomoc i recite im koji su lekovi u pitanju. Ako je popio neku tecnost za ciscenje odvedite ga odmah u Hitnu, i ne zaboravite da ponesete tecnost koju je popio.

 

• Paznja! Nemojte dati detetu nista da pije ( pa cak ni mleko) i nemojte ga terati da povraca. Ovim gestovima mozete samo progurati tecnost jos vise u organizam.

Sta je potrebno znati:

Ne zaboravite da uvek imate brojeve telefona: Hitna pomoc: Srbija ( 194) Bosna (124) Hrvatska ( 194) Crna gora ( 124) Vatrogasci : Srbija (193) Bosna(123) Hrvatska(193) Crna gora(123) Znajte da ma bilo gde da se nalazite, pozivom na 112 ( u Evropi, zajedno sa sa balkanskim zemljama) mozete dobiti pomoc hitne intervecnije, pozivom na ovaj broj.

Aleksandar Seferović:Student pedijatrije i balkanskog jezika

 

Ostavite komentar