Krvarenje tokom trudnoće

menstruacija-bol-fotolia-425x250

Neke žene se nikada ne susretnu sa krvarenjem u toku trudnoće, kod ¨nekih se krvarenje javi samo jednom, a neke ga imaju povremeno tokom cele trudnoće. Ono može biti blago, u obliku tačkica na rublju; jače, poput menstrualnog ili čak mnogo obilnije; tamno braon boje ili jarko crveno. U svakom slučaju sigurno će vas jako uplašiti. Ono što treba znati je da je krvarenje u trudnoći relativno česta pojava, i da na sreću nije uvek ozbiljno. Većina žena koja oseti krvarenje u trudnoći, iznese trudnoću do kraja i rodi zdravu bebu. Ipak, postoje krvarenja koja mogu značiti da postoji ozbiljna pretnja, zato je veoma važno da znate koji su mogući uzroci krvarenja i šta oni predstavljaju, kao i kada je neophodno da odmah reagujete.

Prvo tromesečje trudnoće je period kada najviše žena oseti krvarenje i u većini slučajeva ne postoje razlozi za preveliku brigu. Iako je u ovom periodu rizik od spontanog pobačaja najveći, nije svako krvarenje znak da će do njega doći. Najčešći razlozi za krvarenje u ovom periodu su:


Usađivanje oplođene jajne ćelije u zid materice


U trudnoći dolazi do velikih hormonskih promena. Jedan od zadataka hormona u trudnoći je i da “spreče” menstrualno krvarenje. Međutim, kod nekih žena može da se desi da nivo hormona na samom početku trudnoće ne poraste dovoljno, tako da se kod njih u prva tri meseca trudnoće javlja blago krvarenje, poput menstrualnog, praćeno simptomima koje obično osete u periodu kada bi trebalo da imaju menstruaciju. U izuzetno retkim slučajevima, krvarenje se može nastaviti i tokom cele trudnoće. Ovo krvarenje nije razlog za brigu, ali je važno da o tome obavestite svog lekara.

Osetljivost grlića materice


Kod nekih žena može doći do blagog, kratkotrajnog krvarenja nakon seksualnih odnosa ili pregleda karlice. Razlog za ovo je što je u periodu trudnoće protok krvi ka grliću materice veći, a sam grlić mnogo osetljiviji. Ovaj vid krvarenja je bezopasan, ali se ipak treba konsultovati sa lekarom ukoliko se često ponavlja.

Pretnja od spontanog pobačaja


U prvih 12 nedelja trudnoće postoji najveći rizik da se ona završi spontanim pobačajem. U nekim slučajevima spontani pobačaj se može sprečiti, ali je dalji razvoj trudnoće pod rizikom. Kod pretnje od spontanog pobačaja, žena može imati krvarenje tokom nekoliko dana praćeno povremenim grčevima i tupim bolom. Ukoliko se krvarenje i bol ne pojačavaju, postoje šanse da se trudnoća nastavi. Ako imate ovakve simptome, važno je da se odmah javite lekaru kako bi pomoću ultrazvuka mogao da proveri da li trudnoća i dalje postoji, i preduzme neophodne korake da pokuša da je sačuva.

Spontani pobačaj


Spontani pobačaj obično znači da postoje nepravilnosti u razvoju fetusa, tako da sam organizam odbacuje trudnoću za koju zna da ne bi bila pravilna, praveći tako prirodnu selekciju. To ne znači da u budućnosti žena ne može da ima normalnu zdravu trudnoću. Ukoliko je spontani pobačaj u toku, javlja se obilno krvarenje obično crvene boje, praćeno grčevima i jakim bolom. Spontani pobačaj može biti potpun, što znači da će žena osetiti veoma jak presecajući bol praćen izbacivanjem embrionskog materijala u vidu ugrušaka, nakon čega će krvarenje i bol polako prestati, a na ultrazvuku se neće videti nikakvi tragovi trudnoće. Ukoliko se nakon izbacivanja embrionskog materijala i jakog presecajućeg bola, krvarenje i dalje nastavi, to može biti znak da je došlo do nepotpunog pobačaja, što znači da su u materici ostali delovi embriona ili posteljice. Tada će lekar morati da obavi reviziju i ukloni njihove ostatke. Ponekad se može desiti da do spontanog pobačaja dođe i bez krvarenja; javlja se iscedak braonkaste boje i simptomi trudnoće se više ne osećaju. To znači da je fetus uginuo, ali da nije izbačen iz organizma. Krvarenje praćeno bolovima i grčevima je jako opasno i ukoliko traje duže od 24 časa, potrebno je da se odmah javite lekaru

Vanmaterična trudnoća


Vanmaterična trudnoća dešava se kada se oplođena jajna ćelija umesto u matericu smesti negde drugde izvan nje i tu počne da se razvija. Većina žena koje su imale vanmateričnu trudnoću može ponovo da zatrudni prirodnim putem i iznese normalnu trudnoću. Braonkasti tragovi krvi ili blago krvarenje (sa prekidima ili u kontinuitetu), tup bol koji prerasta u veoma jake bolove, grčeve i osetljivost, bolovi u ramenu, glavobolja i nesvestica praćene povraćanjem, mogući su znaci vanmaterične trudnoće. Ako se krvarenje pojačava i postaje obilno, moguće je da je došlo do pucanja jajovoda usled veličine embriona koje može biti fatalno po život žene. Ukoliko imate ovakve simptome važno je da odmah reagujete da bi se izbegle opasne posledice po vaš život i plodnost.

Molarna trudnoća


Molarna trudnoća je izuzetno retka pojava i nastaje kada se umesto embriona u materici razvija grozdasta struktura degenerisanih čupica koje se ispunjavaju vodom i pretvaraju u male ciste. Znaci molarne trudnoće su stalni ili povremeni iscedak braonkaste boje, veoma izraženi simptomi trudnoće (naročito mučnina), gubitak težine, kao brz rast materice koji ne odgovara starosti trudnoće. Molarna trudnoća se obično spontano prekida uz obilno krvarenje oko 12. nedelje, mada se može desiti da to bude i nešto kasnije. Ako imate ovakve simptome, potrebno je da se odmah javite svom lekaru. Ukoliko nije došlo do prekida trudnoće, ona se mora okončati hirurškim putem. Većina žena nakon molarne trudnoće može da iznese normalnu trudnoću.

Biohemijska trudnoca:


Smatra se da oko 20 odsto začetih trudnoća ne opstane i da se žena u takvim slučajevima vrlo brzo „očisti“ kroz ciklus tako da ni ne primeti da je bila trudna. No, horionske čupice su za to vreme lučile hormon trudnoće Beta HCG, i ukoliko bi žena uradila test za utvrđivanje trudnoće, ili analizirala nivo Beta HCG u krvi, verovatno bi dobila pozitivni rezultat.U ovakvim slučajevima radi se o biohemijskoj trudnoći. To su trudnoće koje mogu da se potvrde samo laboratorijskom analizom, ali ne i ultrazvučno.


Obično se desi da trudnoća ne napreduje dovoljno dobro da bi se video mešak i čulo srce ploda, ali je zato moguće registrovati povišen nivo Beta HCG. Žena dobije menstruaciju na vreme ili sa nekoliko dana zakašnjenja i ako nije očekivala trudnoću, neće ni nikad ni saznati da se u njenoj materici dešavalo nešto neobično.

U takvim situacijama nivo ovog hormona bude ispod 100 mIU/L, ili eventualno nekoliko stotina. Često u biohemijskoj trudnoći nivo Beta HCG ne raste pravilno.

Naime, u razmaku od 48 časova njegov nivo treba da postane duplo veći, pa ako je na primer u ponedeljak ujutro bio 50 mIU/L, u sredu ujutro već treba da bude oko 100 mIU/L.

Naravno, nikada rast ne može biti tako precizan, bitan je trend. Međutim, u slučaju biohemijske trudnoće, ovakav rast obično nije pravilan, već sporiji.


Smatra se da do biohemijske trudnoće, odnosno do propadanja ploda u ranom stadijumu dolazi jer je organizam prepoznao plod sa genetskim anomalijama. Lekari kažu da biohemijska trudnoća nije simptom nekakvog problema ili oboljenja, već da je to proces prirodne selekcije. Žene koje su imale biohemijsku trudnoću, nakon nje bez problema uspevaju da ostanu u drugom stanju i rode zdravu decu.

Međutim, ukoliko vam se biohemijska trudnoća ponovila dva ili više puta, konsultujte se sa svojim ginekologom.


Tokom prvih nedelja trudnoće kod otprilike 20 odsto svih trudnica dolazi do krvarenja.

– Uzrok je uglavnom bezazlen, a razloga ima više – objašnjava dr spec. Slavica Vasiljević, ginekolog.

– Ali čim primetite prve mrlje krvi, odmah idite kod lekara, ponekad to može da bude prvi simptom spontanog pobačaja.

Uzroci

Mnogo je uzroka krvarenja na početku trudnoće.

– Bezopasno krvarenje: krvarenje koje je podstaknuto bezazlenim odvajanjem manjeg dela tkiva.

– Nisko položena posteljica takođe može da podstakne krvarenje. U tom slučaju treba da se čuvate i sačekate da se posteljica usled povećanja materice povuče prema gore.

– Upale grlića materice ili vagine takođe mogu da dovedu do blažih krvarenja.

– Pojedini lekari smatraju da povod može da bude i nedostatak progesterona. Po pravilu, međutim, uz takvu poteškoću i neće doći do trudnoće.


KADA KONTAKTIRATI LEKARA?

  • Ukoliko se pojavi blago krvarenje koje traje kraće od jednog dana, možete sačekati do sledeće posete lekaru i tada mu ispričati.
  • Ukoliko krvarenje potraje duže od jednog dana, kontaktirajte svog lekara u roku od 24 časa.
  • Ukoliko imate obilno krvarenje, krvarenje praćeno bolovima, grčevima ili groznicom koje se pojačava, ili ukoliko u toku krvarenja izbacujete i ugruške, morate se hitno javiti lekaru.
Za kraj treba da znate da vrlo često nije moguće otkriti pravi uzrok krvarenja. U situacijama kada ono ne predstavlja vanmateričnu trudnoću ili spontani pobačaj, krvarenje samo prestane i trudnoća se normalno nastavlja. Iako u većini slučajeva krvarenje nije opasno, ne zaboravite da svako krvarenje prijavite svom lekaru, dajući mu tačan opis i prateće simptome ukoliko ste ih imali.

Ostavite komentar