Kontracepcija Nakon Porođaja

Važno je da na prvom pregledu posle porođaja razgovarate sa lekarom i o kontracepciji. Neke žene se oslanjaju na period bez menstruacije kao “neplodan period” kada ne može doći do nove trudnoće, ali mnogi primeri iz prakse pokazuju kako je moguće zatrudneti i za vreme dojenja.

Jedan od razloga je što ponekad može doći do ovulacije, iako nakon nje niste dobili menstruaciju. S druge strane, prva ovulacija nakon trudnoće nastupa pre prve menstruacije, pa samim tim, ne znajući kada će menstruacija nastupiti ne možete tačno ni odrediti kada je nastupila ovulacija i plodan period.

Upravo iz ovih razloga ne preporučuje se oslanjati na redovno dojenje kao metodu kontracepcije. Znajte da je moguće da dobijete ciklus i kada dojite bez dodataka adaptiranog mleka ili druge hrane, i da dojenje nije kontracepcija. Budite spremni kada se opet upustite u seksualne odnose sa partnerom.

Dok se kod nekih žena već od prve menstruacije nakon porođaja ciklusi formiraju potpuno pravilno od samoga početka, kod drugih je potrebno do 6 ciklusa kako bi se stvari vratile u ravnotežu.

Žene koje ne doje, a planiraju neki vrstu hormonalnih kontracepcijskih sredstava trebale bi se na vreme posavetovati sa svojim ginekologom.

Od sredstava za kontracepciju koja se mogu koristiti u prvih godinu dana nakon porodjaja ,sve zavisi od toga da li porodilja doji ili ne doji bebu.

Ako porodilja ne doji dete, može koristiti istu kontracepcijukoju je koristila i pre trudnoće. Ukoliko porodilja doji dete, već nakon 40 dana od porodjaja, može se staviti spirala. Takodje, postoje tablete za kontracepciju, koje mogu da se upotrebljavaju, i lokalna kontraceptivna sredstva poput kondoma, krema, vaginaleta i ovula…

Šta uzrokuje ovulaciju u vašem telu?

Kod 90% žena dužina ciklusa može varirati od 23-35 dana, sa ovulacijom koja se javlja sredinom ciklusa.

Vaši jajnici u pripremi za ovulaciju stvaraju folikule koji sadrže jajne ćelije. Svakog ciklusa. Folikulostimulišući hormon (FSH) podstiče razvoj oko 5-12 folikula. Najdominatniji folikul se oslobađa za vreme ovulacije. Kako rastu, folikuli proizvode estrogen. Kao rezultat visokog nivoa estrogena u Vašoj krvi, luteinizirajući hormon (LH) okida početak ovulacije u Vašem telu. Ovulacija se dešava oko 12-24 sata nakon izlučivanja LH hormona, kada dolazi do prskanja sazrelog folikula kroz zid jajnika. Ukoliko spermatozoid čeka na jajnu ćeliju, ili ukoliko u ovom momentu imate polni odnos, veoma je moguće da ćete ostati u drugom stanju.

Izvor: trudnocaizdravlje.rs

Ostavite komentar