KAZNE ZA RODITELJE KOJI NE VAKCINIŠU DECU

Uprkos činjenici da je vakcinacija dece obavezna po zakonu, svake godine oko dve hiljade predškolske dece u Srbiji ne primi vakcine protiv 10 zaraznih bolesti.

Jedan broj dece potiče iz najsiromašnijih slojeva društva, koja nisu ni evidentirana i ne idu kod lekara, dok određen broj roditelja donosi takvu odluku iz straha od neželjenih reakcija na vakcine. Ipak postoje roditelji koji smatraju da je na njihovu decu, vakcina ostavila više nego ozbiljne posledice.

BEOGRAD – 

Roditeljima koji ubuduće budu odbijali da vakcinišu decu preti prijava i novčana kazna do 50.000 dinara.

„Kada je moj sin primio vakcinu iz okvira redovne vakcinacije, prva reakcija je bila veoma visoka temperatura. Nakon toga se promenio, prestao da govori, bivao udaljen od nas i evo i sada živi u svom svetu. Ja imam još jednog sina od sedam godina i na osnovu iskustva sa mlađim sinom, stariji neće primiti vakcinu“, kaže jedna majka za B92.

Pedijatri smatraju da je vakcinacija potrebna svoj deci. Tvrde da je vakcina bezbedna i da roditelji bezrazložno stvaraju paniku.

„Roditelji ne treba da se plaše da vakcinišu svoju decu, jer obavezna vakcinacija nosi vakcinu protiv bolesti koje su vrlo ozbiljne i mnogo je veći rizik od obolevanja nego od vakcinacije. Bezbedna je ova vakcina koja se sada daje“, kaže za pedijatar Irena Kostić.

Iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović-Batut“, potvrdili su da je petovalentna vakcina bezbedna.

„Vakcine su apsolutno bezbedne i s obzirom na to da u skladu sa zakonskom regulativom u Srbiji prvi nivo kontrole predstavlja agencija za lekove gde se vrši testiranje preparata, a sa druge strane Batut, sa mrežom instituta u skladu sa zakonskom regulativom vrši nadzor nad neželjenim reakcijama, nakon imunizacije“, kaže šefica Odseka za imunizaciju Gordana Lončarević.

I dok u 15 zemalja EU vakcinacija dece nije obavezna u Ministarstvu zdravlja Srbije kažu da ukoliko sanitarni inspektor utvrdi da dete nije vakcinisano, roditeljima se naređuje da do određenog roka vakcinišu decu, jer u protivnom biće podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Simonović: Vakcine iskorenile mnoge zarazne bolesti

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Periša Simonović izjavio je danas da su zahvaljujući vakcinaciji mnoge zarazne bolesti iskorenjene, da su vakcine najefikasnije i najekonomičnije sredstvo u zaštiti od opasnih bolesti i pozvao roditelje da vakcinišu decu.

Simonović je nakon otvaranja tečaja „Aktuelni problemi u pedijatriji 2014“ u Institutu za majku i dete rekao da su zahvaljujući vakcinama mnoge zarazne bolesti kao što su difterija, veliki kašalj, skoro iskorenjene ili iskorenjene.

„Vakcine predstavljaju najefikasnije, najekonomičnije sredstvo za zaštitu od opasnih bolesti, koje sa sobom nose rizike od visokih stopa mortaliteta“, naglasio je Simonović.

On je pozvao roditelje da ne podležu pritiscima antivakcinalnog lobija, da vakcinišu decu, jer na taj način spasavaju živote svoje dece.

Državni sekretar je dodao da je tehnološki postupak u proizvodnji vakčina svakim danom sve bezbedniji i da su pričei o nebezbednim vakcinama na osnovu iskustva iz druge polovine 20. veka i u drugoj deceniji 21. veka podstaknute nemedicinskim razlozima.

On je podsetio da program obavezne imunizacije donosi republička stručna komisija za zarazne bolesti, da se program inovira svake godine u skladu sa tendencijama koje postoje u svetu.

Pedijatar prof. Radovan Bogdanović naglasio je da je dobrobit koju je vakcinacija donela čovečanstvu nemerljiva i nesumljiva, a da se antivakcinalni lobi širi celim svetom i da je stigao i do nas.

„Tu su se udružili i neki lekari, ali i javne ličnosti koje često manipulišući činjenicama iz sopstvene biografije ili biografije dece, pokušavaju da prikažu vakcinaciju kao jednu štetu, kao veliki rizik, što nije slučaj“, naglasio je Bogdanović.

On je pozvao roditelje da se drže saveta stručnjaka, da je obavezna vakcinacija zasnovana na čvrstim naučnim dokazima i činjenicama.

„Ukoliko imamo više nevakcinisane dece nisu samo oni u riziku da obole, već slabi i kolektivni imunitet i time se ugrožavaju i druga deca. Odgovornost onih koji zagovaraju nevakcinisanje nije odgovornost samo prema sopstvenoj deci, nego prema okolini, kolektivu, narodu“, zaključio je Bogdanović.

Izvor: https://www.rtv.rs/

Ostavite komentar