Kalendar nicanja dečjih zubića od rođenja do 12. godine

Donosimo raspored izbijanja zubića, vreme kada se mali biseri počinju pojavljivati i kada mlečni zubići počinju ispadati kako bi se napravilo mesta za one trajne, piše miss7mama

Čak i pre nego što se beba rodi, zubni pupoljci počinju se razvijati. Ovde je raspored nicanja zubića kod prosječnog deteta.

Imajte na umu da se radi o uopštenom rasporedu. Sasvim je normalno ako se prvi zubić pojavi nakon 3 meseca ili nakon prvog rođendana. Neke bebe su čak i rođene sa zubićima!

“Redosled nicanja mlečnih zuba u većini slučajeva ide po određenom redosledu, a to je da prvi niču središnji donji sekutići, a nakon toga središnji gornji, pa zatim redom. Ponekad se dogodi da se taj redosled preskoči nicanjem nekog drugog zubića”, kaže Ivana Cekić, dr. dent. med.

Simptomi nicanja prvih zubića

Naravno, svako dete je drugačije tako i razvoj svakog deteta teče svojim tokom, a ovo su opšte smernice. Oko bilo kakve dileme posavetujte se s pedijatrom i dr. dentalne medicine.

Počinje rast zubića. Zubno meso vaše bebe može biti otečeno i crveno na mestima gde zubići izlaze. Dva srednja zuba na dnu obično su oni koji će prvi narasti. Isto tako, ta dva zubića uglavnom narastu u isto vreme.

Od 8. do 12. meseca
Izbijaju gornji srednji zubi. Devojčicama obično narastu prije nego dečacima.

Od 9. do 16. meseca
Pojavljuju se gornji i donji zubi odmah do srednjeg zuba. Zubići se obično javljaju u paru – jedan je na desnoj strani i jedan na levoj strani.

Od 13. do 19. meseca
Izlaze prvi kutnjaci na dnu i na vrhu, otprilike u isto vreme. Zanimljivo, dečji zubi ili mlečni zubi, su belji i manji od trajnih zuba.

Od 16. do 23. meseca
Na vrhu i dnu pojavljuju se oštri i šiljasti zubi koje zovemo očnjaci. Ako vaše dete ne pokazuje nikakve znake nicanja zubića do 18.meseca, razgovarajte s lekarem. No, ne paničarite, kod neke dece, prvi zubići pojavljuju se tek par meseci nakon prvog rođendana.

Od 23. do 31. meseca
Polako se pojavljuju skroz stražnji zubi, iliti drugi kutnjaci.

Od 25. do 33. meseca
Drugi kutnjaci na vrhu dolaze ubrzo nakon onih na dnu.

3 godine
Vaše dete ima celi set od 20 mlečnih zubića!

4 godine
Čeljust i kosti lica rastu, stvarajući prostor između mlečnih zubi vašeg deteta kako bi niknuli trajni zubi.

Od 6. do 12. godine
Vaše dete počinje gubiti zube. Tokom ovih godina, njen ili njegov osmeh čine i mlečni i trajni zubi. Zubi mogu početi ispadati bilo kojim redosledom, ali moglo bi se dogoditi da mlečne zube izgubi tačno onim redosledom kojim su se pojavili. Srednji zubi obično ispadnu između šeste i sedme godine, oni sa strane odmah iza njih, do osme godine. S druge strane, kutnjaci mogu ispasti u bilo koje vreme nakon njih, ali to će se najverojatnije dogoditi kada će vaše dete imate između 9 i 12 godina.

12 godina
Vaše dete ima niz od 28 trajnih, odraslih zubiju. A, ona 4 umnjaka doći će negde između sedamnaeste i dvadesetiprve godine.

Izvor: miss7mama

Ostavite komentar