Kako se prave bebe-Video

 

Kako se prave deca?zacece bebe
Nastanak začeća ili oplođenje je proces pod kojim se podrazumeva spajanje muške semene ćelije sa zrelom jajnom ćelijom žene.
Pod uticajem ženskih hormona ženska jajna ćelija sazreva u jajniku otprilike svake četvrte nedelje kada površina jajnika prsne i izbacuje jajnu ćeliju u slobodnu trbušnu duplju. Sazrevanje i izbacivanje ženske jajne ćelije zove se ovulacija. Optimalna mogućnost začeća bebe dešava se u vremenskom razdoblju između 11. i 17. dana menstruacionog ciklusa, odnosno za vreme ovulacije. Ovulacija doduše najčešće nastaje između 12. i 14. dana ciklusa, pošto vreme ovulacije nije konstantno, pošto postoje individualne razlike i varijacije ovulacionog termina. Najmanji uslovi za začeće bebe postoje nekoliko dana pred menstruaciju.

Za vreme ovulacije, kada zrela jajna ćelija dolazi u trbušnu duplju rojte jajovoda je obuhvate i uvlače u šupljinu jajovoda. Ukoliko je tih dana žena imala polne odnose spermatozoidi iz vagine svojim aktivnim pokretima prolaze kroz grlić materice u materičnu duplju i šupljinu jajovoda. U proširenom delu jajovoda ćeliju sreću spermatozoidi, opkole je i nastoje da prodru u nju.

Muška polna ćelija ili spermatozoid ima zadatak da pronađe žensku polnu ćeliju, da prodre u nju i da je oplodi. Zato je spermatozoid naročito građen i veoma pokretljiv. Spermatozoid ima glavu, srednji deo i rep i dug je oko 60—70 mikrona. Od njegove celokupne dužine 1/10 otpada na glavu koja je građena od anorganskih materija koje su neposredno posle oplođenja neophodne za razvoj oplođenog jajašceta. Vrat je vrlo kratak i leži neposredno uz glavu, od koje nije jasno ograničen. On je pokretan u svim pravcima tako da je glava u mogućnosti da zauzme razne položaje.

Od svih spermatozoida samo jedan uspeva da probije spoljašnju opnu jajne ćelije i da prodre u nju. Prilikom prodora u jajnu ćeliju rep spermatozoida otpada i ostaje van nje.

Ženska polna ćelija sadrži samo jednu vrstu hromozoma, takozvane X hromozome, dok muška polna ćelija sadrži nejednake, odnosno X i Y hromozome. Spermatozoidi koji sadrže X hromozome su ženski determinisani, a oni koji sadrže Y hromozome u spoju sa ženskom jajnom ćelijom daće dete muškog pola. Prema tome, hromozomsko određivanje pola pripada muškarcu, odnosno muškarac je biološki odgovoran za pol deteta.

Kad spermatozoid prodre u žensku jajnu ćeliju njihov se sadržaj pomeša i dovodi do začeća. Jajna ćelija koja je nepokretna pod uticajem posebnih pokreta jajovoda putuje kroz jajovod u materičnu duplju i ugnezdi se u njenu sluzokožu. Od momenta oplođenja i usađivanja oplođene jajne ćelije u sluzokožu materice nastaje trudnoća. Između petog i osmog dana od oplođenja, pod dejstvom pokreta jajovoda, oplođena ćelija dospeva u sluzokožu materice koja je pripremljena za njeno usađivanje pa se zametak ugnezdi u materičnu sluzokožu.Tako se prave deca.

U nastavku pogledajte video o začeću https://www.youtube.com/watch?v=RJoOXFMOrUI

 

Izvor:http://sanportal.info/

Ostavite komentar