Kako ću znati kad trebam krenuti u porodilište?

Kako prepoznati znakove početka porodjaja i kada krenuti u bolnicu? Saznaj kad je pravo vreme za uzimanje torbe u ruke i u kojim situacijama se moraš odmah uputiti u porodilište

Većina trudnica nisu sigurne hoće li prepoznati prave trudove, hoće li na vreme krenuti u bolnicu ili roditi dete po putu. No postoje jasni znakovi kada je vreme da uzmeš torbu u ruke i kreneš put porodilišta.

Prvi porodjaj je obično dug proces. Najraniji bolovi poznati su kao rane ili lazne kontrakcije. Ova faza može trajati dan ili dva, ili može početi, a zatim prestati. Kada su kontrakcije redovne i jake, dolaze na svake 3 do 4 minute i takvo stanje traje sat vremena u kontinuitetu, trebate nazvati svoju babicu ili lekara. (Smatra se da je kontrakcija jaka ako ne možete razgovarati kroz nju). Ona će vam postaviti nekoliko pitanja koja će odrediti je li vreme za odlazak u bolnicu na pregled. Samo vaginalni pregled može pokazati je li vrat maternice ‘nestao’ i da li je proširen. Ako je vrat maternice otvoren otprilike 4 centimetra, spremna si za porodjaj i bićeš primljena u porodjajnu salu.

Dr.sc. Senka Sabolović Rudman, dr.med., spec. ginekologije i opstetricije objasnila je kada treba krenuti u porodilište: „Kad se trudovi javljaju u sve kraćim intervalima pri čemu su sve intenzivniji (dužeg trajanja i bolniji), porodjaj je započeo. Uobičajeno je savetovati trudnicama da krenu u porodilište kada trudovi budu na pet minuta. Međutim, ako se trudnici čini da su joj trudovi već na sedam minuta izuzetno jaki, bolni i neugodni, obavezno se treba uputiti u porodilište. Percepcija boli je ipak subjektivan fenomen.“ Ako ovo nije tvoj prvi porodjaj, nazovi svog lekara kada je razmak između kontrakcija 10 do 15 minuta. Uopšteno, „drugi porodjaj je za pola brži od prvog“, kaže dr. Ted Peck, specijalist za visokorizičnu porodilištu medicinu u Gundersen Lutheran Medical Centre, u Wisconsinu. Takođe razmisli o tome kako su ti se kontrakcije ubrzavale prvi put. Koliko ti je vremena trebalo da prođe od kontrakcija koje su bile svakih 5 minuta do kontrakcija koje su bile svakih 1-2 minute? Uz određivanje vremena kontrakcija, razmisli o tome koliko ti je daleko porodilište ili bolnica i koliko si bila otvorena na zadnjem pregledu. I naravno, ako ti prsne vodenjak vreme je da kreneš u porodilište.

Porođajna bol je jedina bol u životu koja nam neće nauditi

Prati bebine pokrete ‘Važan deo samokontrole je svakodnevno praćenje pokreta ploda. Brojanje bebinih pokreta je jednostavan način praćenja stanja deteta. Ako primetite promenu, bilo to neobično povećanje ili smanjenje aktivnosti, to može biti pokazatelj moguće ugroženosti vašeg deteta. Ono što je definitivno znak alarma je da uopšte ne osećate pokrete ploda. U tom slučaju treba se odmah uputiti nadležnom ginekologu ili u hitnu službu porodilišta da se ustanovi o čemu se radi’, naglašava doktorica Senka Sabolović Rudman.

Ako si trudna sa blizancima ili imaš druga visokorizična stanja, odmah se obrati svom lekaru ili babici ako misliš da ćeš se možda početi porađati. Svaka trudnica koja doživi bilo koje od sledećih stanja takođe se mora odmah obratiti svom lekaru ili babici:

Prsnuće vodenjaka

Teško vaginalno krvarenje

Beba se ne pomiče

Otečeno lice i noge

Zamagljeni vid

Teške glavobolje

Vrtoglavica

Intenzivna bol u stomaku

Iznenadni porast telesne težine

Napadi

Izvor: miss7mama.24sata.hr

Ostavite komentar