Moj decak je rodjen sa 800g i san nam je da napravi prvi korak-DELITE DALJE!

Kada je David Todorov iz Niša pre četiri godine došao na svet tri meseca pre termina imao je svega 800 grama težine, 26 centimetara dužine a lekari su mu davali jedan odsto šanse da preživi put do Instituta za neonatologiju u Beogradu.


Ipak, dečačić je preživeo i od tada traje borba lekara i roditelja da mu poboljšaju zdravstveno stanje budući da je prevremeni porođaj ostavio teške posledice. Davidu je konstatovan hidrocefalus, a potom i epilepsija, usporen psihomotorni razvoj, zaostajanje u razvoju (hipotrofija) – dijagnoze koje ne ostavljaju mnogo nade za normalan život. Dečak danas ne hoda, ne sedi i ne govori, ali njegova majka Zorana Todorov ne gubi nadu da će ga jednog dana videti kako pravi prve korake.

– David je rođen u 25. nedelji trudnoće. Prevremeni porođaj je izazvao moj pad na ledu u februaru 2012. godine. Porodila sam se četiri dana kasnije, 18. februara. Kada se David rodio, imali smo sreću da se baš tada u Nišu održavao seminar Instituta za neonatologiju iz Beograda. Lekari su čuli da je rođeno dete sa 800 grama i da je preživelo. Došli su u porodilište da me pitaju da li sam saglasna da ga vode na Institut. Odmah sam pristala. Tako je počela naša borba – počinje ispovest Zorana.

Iako se dečakova težina samo u toku transporta za Beograd smanjila na svega 630 grama, život je pobedio.

– Dani i dani su se pretvorili u mesece. Najzad smo doživeli 2. avgusta 2012. da ga odvedemo svojoj kući. Išli smo na vežbe, ali mu se stanje pogoršalo zbog hidrocefalusa pa mu je dotorka Mirjana Raičević u oktobru ugradila šant u Tiršovoj. To je plastična cevčica koja je moždanu tečnost sprovodila u stomak kako bi se smanjio pritisak na mozak. Posle četiri meseca dobio je prvi epi-napad kod kuće – seća se Zorana.

Za operaciju je potrebno 10.000 evra i 2.500 evra za rehabilitaciju

Kako vreme odmiče, roditeljima je jedina misao kako da dečaku pomognu u poboljšanju zdravstvenog stanja i šta činiti da bi napravio prve korake.

– Neki lekari misle da je njegovo stanje nepromenljivo. Govorili su nam da se pomirimo sa tim. Ja, međutim, ne gubim nadu da će jednog dan prohodati. Znam da neće moći da igra fudbal, ali je za nas velika stvar da će moći da stoji na svojim nogama. Stupili smo u kontakt sa klinikom u Beču na kojoj se radi transplantacija matičnih ćelija, što bi moglo da pomogne da prohoda. Zahvat samo zakazali za 28. jul a nakon toga 15. avgusta ima zakazanu rehabilitaciju u Renoni u Slovačkoj. Naravno, ako uspemo da obezbedimo novac jer smo i suprug Darko i ja nezaposleni, ja brinem o sinu a on radi povremene poslove na građevini kako bismo se izdržavali. Za operaciju je potrebno 10.000 evra i 2.500 evra za rehabilitaciju pa nam je jedina nada da putem humanitarne akcije prikupimo sredstva. Vaše malo nama puno znači – veli Zorana.

Kako pomoći

– Potpisali smo ugovor sa fondacijom „Budi human“ kako bi se za Davida prikupila pomoć od 7,8 miliona dinara, od čega će 12.500 evra biti upotrebljeno za plaćanje prve operacije i rehabilitacije, a ostatak novca, koliko se sakupi, za naknadne rehabilitacije – objašnjava Zorana.

Pošaljite SMS 154 na 3030

Uplate na račun

Dinarski: 160-445360-74

Devizni: 00-540-0001534.5

IBAN: RS35160005400001534540


Zorana Todorov za portal mojklub.net

Ostavite komentar