I,II i III Trimestar trudnoce

Normalna trudnoća traje od prvog dana poslednje menstruacije, 288 dana ili 40 nedelja, ili 9 meseci i 7 dana.
Oko 7% svih trudnica radja pre vremena (pre kraja 37 nedelje), a 80% radja u toku ili uoči samog roka. Oko 14 % trudnica radja posle odredjenog roka, ali u principu od tih 14% samo 4 -5 % njih stvarno prenesu trudnoćtermin porođaja,u, a ostale se zanesu zakasnelom ovulacijom, pa im je i termin porodjaja kasniji.


PRVI TRIMESTAR: (od začeća-13. nedelje)prvi_trimestar


Prvi trimestar trudnoce traje od začeća do 13.nedelje. Prvih nekoliko nedelja mogu biti divne, ali neobične. Prvi meseci su posebni jer Vaše dete ubrzano raste, a to je vreme kada morate dodatno da brineto o Vašoj ishrani i kako da sačuvate zdravlje i sačuvate Vašu bebu. Čim saznate da ste trudni sa Vašim lekarem odmah porazgovarajte o lekovima koje već uzimate, kao i lekovima za prehladu i glavobolju, jer neki od njih nisu prikladni tokom trudnoće.


Neke žene tvrde da znaju tačan momenat kad su zatrudnele, druge tvrde da to osećaju i pre nego što menstruacija izostane, a treće ne znaju da su trudne u poodmakloj trudnoći… Prvi simptomi trudnoće su osetljivost grudi, koje kao da već rastu, može doći do oskudnog krvavljenja ili grčeva koji se poklapaju sa vremenom implantacije ploda, muku i povraćanje koji mogu početi veoma rano. Bićete umorniji, češće ćete mokriti…to sve znači da ste možda trudni. Kupite u apoteci test na trudnoću koji će u 97% slučaja potvrditi ili isključiti Vašu trudnoću, a onda idite kod lekara da to potvrdite. Prvi trimestar je vreme kada uz obaveznu posetu svom ginekologu morate uraditi prvi UZ pregled bebe, vec negde u periodu 7-8 nedelja. Pored registrovanja srčanih otkucaja bebe moći će se tačno izračunati verovatno vreme porođaja.


U ovom periodu će Vam biti ponuđeni i testovi za rano otkrivanje poremećaja hromozoma bebe, ultrazvučnim i biohemijskim skriningom(double test). Ovakav skrining prolaze sve trudnice, ali ukoliko imate preko 35 godina, u porodici imate nekog sa genetskom bolesti, treba da se obratite i genetičaru. Potrebne analize u ovom periodu su pregled krvne slike, urina, nivoa šecera u krvi,određivanje krvne grupe i Rh faktora, merenje krvnog pritiska, provera težine,bris vaginalnog sekreta,Papanikolau bris, titar antitela na toksoplazmozu, rubelu i citomegalo virus. NAJVAŽNIJI PREGLED U PRVOM TRIMESTRU DOUBLE TEST- je kombinovani test koji se sastoji od ultrazvučnog pregleda nakon koga sledi vađenje krvi.


Dobijeni rezultati se obrađuju tako što im se dodaju individualni parametri kao što su godine i težina trudnice, da li je trudnoća blizanačka, da li je do nje došlo vantelesnom oplodnjom ili prirodno, kao i da li je trudnica pušač. Trudnica najpre odlazi kod ginekologa koji je pregleda ultrazvučnim aparatom (najčešće preko stomaka). Lekar će utvrditi stanje i položaj placente, pogledati srce, prisustvo nosne kosti koja se kod nekih beba sa anomalijama znatno kasnije formira, izmeriće ukupnu dužinu fetusa i druge mere, i, što je najvažnije, izmeriće debljinu nuhalnog nabora. Nuhalni nabor, koji se još naziva i nuhalna translucenca (NT) je mesto gde se sakuplja tečnost (limfa) između kože i potkože u predelu vrata fetusa. Kod beba sa hromozomskom anomalijom, ovaj nuhalni nabor može biti znatno deblji nego kod drugih beba. Smatra se da je debljina nuhalnog nabora do 3 mm uredna te da je u tom slučaju rizik od anomalija veoma mali.


Nuhalni nabor veći od 3 mm povezuje se sa Daunovim sindromom i drugim hromozomskim aberacijama ili srčanim anomalijama. Nakon ultrazučnog pregleda sledi vađenje krvi. Poželjno je to obaviti odmah, istog dana kada i ultrazvučni pregled, s obzirom na to da se podaci ultrazvučnog nalaza kombinuju sa testom iz krvi (toleriše se 48 sati zakašnjenja). Test iz krvi obuhvata analizu biohemijskih markera krvi majke i to hormona PAPP-a i βhCG-a. Kao rezultat Double testa dobićete procenjenu verovatnoću da vaša beba pati od Daunovog, Edvardsovog sindroma, ili ima neku drugu hromozomsku anomaliju. Rezultat će biti izražen kao 1 na prema neku brojku, na primer 1:3450. Ovaj rezultat bi značio da u 3450 žena koje imaju rezultate identične vašim, samo jedna beba ima neku anomaliju.


S obzirom na to da se radi o statističkom testu, čak i rezultati koji izgledaju veoma loše, ne znače automatski da beba ima anomaliju. Oni znače da su među bebama sa takvim rezultatima, anomalije znatno češće. Ukoliko se pokaže da su rezultati loši,ne treba da paničite! Test govori o verovatnoći, a ne o utvrđenom stanju. Lekar koji vam prati trudnoću najverovatnije će tražiti da uradite dopunski pregled, bilo da je to detaljan ultrazvučni pregled, Triple test (što je slično Double testu, ali se radi u drugom trimestru) ili amniocentezu što je analiza plodove vode.DRUGI TRIMESTAR:(od 14. do 26. nedelje)drugi_trimestar


Kako budete ulazili u drugi trimestar vaše trudnoće, jutarnja mučnina i umor, koji su vas iscrpljivali poslednja tri meseca, trebali bi potpuno nestati. Njihovim prestankom dobićete više energije i vratićete se svojim starim mogućnostima. Sa realnim poteškoćama koje svaka trudnoća nosi, ovih tri meseca drugog trimesta su za neke žene najlakši i najlepši period trudnoće. Sada dok ste puni energije obavite sve pripreme i poslove za dolazak bebe.


Tokom drugog trimestra beba ubrzano raste i sada se po vama i vašem stomaku može vrlo lako uočiti da ste trudni. Ako niste nikome rekli da ste trudni, sada je pravo vreme.

Između 22. i 24. nedelje trudnoće imaćete specijalistički ultrazvuk gde će lekar proveriti zdravlje vaše bebe i kako napreduje.

Iako se sada bolje osećate, ipak jedno malo biće raste u vašem stomaku i sigurno ćete osećati određene simptome i tegobe koje prate svaku trudnoću.

Promene u vašem telu

Bol u leđima – U poslednjih nekoliko meseci dobićete dodatne kilograme koji počinju da pritiskaju vaša leđa, što uzrokuje bolove i grčeve. Da biste olakšali bol, kada stojite ispravite se potpuno, koristite stolice sa anatomskim naslonima. Spavajte na levoj strani sa jastukom između nogu. Kada želite da nešto pokupite sa poda to radite iz čučnja. Obuću nosite ne potpuno ravnu, već blago povišenu. Iskoristite partnera da vam izmasira bolne delove, a ako su bolovi jaki obratite se lekaru.

Krvarenje desni – Oko polovina trudnica ima probleme sa otečenim desnima koje krvare. Promene u nivou hormona šalju veću količinu krvi do vaših desni, što ih čini osetljivijim na dodir i zato krvare češće. Ova pojava će nestati posle porođaja. U međuvremenu, perite zube četkicom sa mekim dlačicama i budite nežni prilikom pranja, ali nemojte zanemariti higijenu zbog ovog problema.

Povećanje grudi – Ovu pojavu mnoge žene dočekaju sa oduševljenjem. U prvom trimestru osetili ste povećanje koje se i dalje nastavlja, jer se grudi pripremaju da doje bebu. Nosite veće grudnjake, tj. pratite razvoj veličine vaših grudi.

Krvarenje iz nosa – Promene hormona uzrokuju da sluzokoža nosa otekne pa ćete imati osećaj stalne zapušenosti nosa i hrkaćete noću. Ove promene takođe uzrokuju da nos krvari povremeno. Pre nego što počnete koristiti kapi za nos, posavetujte se sa lekarom. Da biste zaustavili krvarenje iz nosa, držite glavu podignutu i pritisnite nos. Krvarenje će prestati posle nekoliko minuta.

Vaginalni sekret – Normalno je da u gaćicama vidite prozirni ili beličast sekret (koji se zove leukoreja). Možete nositi dnevne uloške, ako će vam biti lakše, ali nikako nemojte koristiti tampone jer mogu inficirati vaginu. Ako je sekret intenzivnog mirisa, zelen ili žut, krvav ili ima dosta prozirnog sekreta, obratite se lekaru.

Česta mokrenja – Vaša materica svakim danom raste i u drugom trimestru podići će se iz karlice. Zbog toga u ovom trimestru nećete imati mnogo problema oko čestog mokrenja, ali nemojte se prerano radovati. Često mokrenje će se vratiti u trećem trimestru.

Porast kose – Trudnički hormoni mogu uticati na pozitivan rast dlaka i ne uvek tamo gde vi želite. Kosa će postati punija kako trudnički hormoni budu vodili fazu aktivnog rasta. Možda ćete uočiti da imate dlake tamo gde do sada niste nikada imali, uključujući lice, ruke ili leđa. Brijanje možda nije najbolje rešenje, ali za sada je najbezbednije. Mnogi stručnjaci ne preporučuju lasersko otklanjanje, depilaciju i druge slične metode jer se do sada u istraživanjima nije pokazalo da ove metode nemaju štetnog uticaja na fetus. Proverite sa vašim lekarom.

Glavobolja – Kada iskombinujete povećan protok krvi u vašem organizmu, nedostatak sna i stres oko dolaska bebe onda neće biti iznenađujuće česte glavobolje. Glavobolje su jedna od najčešćih simptoma cele trudnoće, zato se odmarajte često i vežbajte tehnike dubokog disanja. Ono što vam lekar preporuči od lekova slobodno koristite.

Gorušica i zatvor – Nelagodni simptomi kao što su gorušica i zatvor, koji počinju u prvom trimestru, nastaviće se verovatno do kraja trudnoće. Uzrokovani su višim nivoom progesterona u krvi. Ovaj hormon opušta glatke mišiće, kao što su prstenasti mišići u donjem delu jednjaka koji normalo zadržava hranu i kiselinu u želucu, i one mišiće koji izbacuju svarenu hranu iz creva. Da biste se oslobodili gorušice, jedite manje porcije, a više puta dnevno, spavajte sa uzdignutim jastukom, jedite mnogo namirnica koje sadrže vlakna, kao što su sveže voće i povrće i žitarice, a izbegavajte začinjenu, prženu, kiselu hranu. Pijte puno tečnosti. Fizička aktivnost je od ključnog značaja za ove probleme.

Hemoroidi – Hemoroidi su u stvari proširene vene, otečene plave vene koje se formiraju oko anusa. Ove vene se mogu povećati tokom trudnoće zbog većeg protoka krvi u organizmu i pritiska sve većeg fetusa. Proširene vene mogu svrbeti i izuzetno mogu biti neugodne. Probajte sa toplom kupkom i posavetujte se sa lekarom kako da ih se rešite.

Pokreti bebe – Do kraja 20. nedelje verovatno ćete osetiti blago kuckanje u stomaku. To su bebini pokreti. Ako do sada niste osetili da se beba pomera, ne brinite. Neke žene do 6. meseca ne osete pomeranje ploda.

Promene na koži – Trudnice obično izgledaju kao da sijaju jer nivo hormona čini da koža sija. Povećanje braon pigmenta melanina može napraviti braon fleke na telu i tamnu crtu od sredine do donjeg dela stomaka (linea negra). Sve ove promene na koži će nestati kada se beba rodi. U međuvremenu, koristite šminku da biste prekrili vidljive fleke. Vaša koža je takođe, osetljiva na sunce, zato se prilikom izlaska na sunce mažite zaštitnim kremama visokog faktora, nosite šešire i nemojte izlaziti na jako sunce. Možda ćete primetiti strije na stomaku, butinama, zadnjici i čak na grudima. Strije se javljaju zbog nedovoljne elastičnosti kože da se rastegne, zato mažite telo losionima. Mnoge strije izgube svoj intenzitet posle porođaj.

Proširene i vidljive vene – Cirkulacija se u trudnoći povećava zbog bebe. Taj višak krvi koji teče može biti vidljiv i pojaviti se na stomaku, grudima i drugim delovima kože. Ova pojava će vremenom posle porođaja nestati. Pritisak koji proizvodi beba na donji deo tela takođe može uticati da vene u nogama oteknu gomilajući krv. Ova pojava se zove proširene vene. Iako nećete biti u mogućnosti da izbegnete ovu pojavu, možete sprečiti da ona postane još gora tako što ćete se češće kretati, protezati noge, nemojte prekrštati noge. Proširene vene bi trebalo da nestanu u roku od tri meseca nakon porođaja.

Porast težine – Jutarnja mučnina se sa prelaskom u drugi trimestar prekida i sada više nećete imati mučnine pa će se i porast težine videti. Vratiće se apetit, a i beba će rasti. Iako će vam hrana biti ukusnija nego ranije, hranite se zdravo da bi višak kilograma bio u normalnim granicama.

Upozoravajući simptomi

Bilo koji od ovih simptoma mogu biti znak da nešto nije uredu sa vašom trudnoćom. Nemojte čekati na zakazan pregled kod lekara ako imate sledeće simptome:

– jake bolove u stomaku i grčeve;
– krvarenje;
– jaku vrtoglavicu;
– prebrzo gojenje ili gubitak brzi kilograma.TRECI TRIMESTAR: (od 27. nedelje do 40. nedelje)treci_trimestar


Sada kada ste stigli do trećeg trimestra, ušli ste u laganiju fazu aktivnosti, bar bi tako trebalo. Imate još nekoliko nedelja do kraja, ali ipak, ovaj deo trudnoće može biti prilično težak. Ne samo da ste dosta dobili kilograma, već se suočavate sa mnoštvom različitih simptoma i po prvi put možete sa sigurnošću reći da se osećate kao da ste “u drugom stanju”.


Promene u vašem organizmu

Bolovi u leđima – Dodatna kilaža dodaje pritisak na leđima. Takođe pritisak od bebine glave i težine možete osećati u donjem delu karlice i kukova. Ovo je sve znak da se ligamenti pripremaju za porođaj. Da biste olakšali bol, kada stojite ispravite se potpuno, koristite stolice sa anatomskim naslonima. Spavajte na levoj strani sa jastukom između nogu. Kada želite da nešto pokupite sa poda radite to iz čučnja. Obuću nosite ne potpuno ravnu, već blago povišenu. Iskoristite partnera da vam izmasira bolne delove, a ako su bolovi jaki obratite se lekaru.

Krvarenje – Blago krvarenje može biti znak nekog problema, uključujući placentu previu, abrupciju placente ili prepranog porođaja. Čim primetite krvarenje pozovite vašeg lekara.

Brekston-Hiks kontrakcije – Možda ćete osećati blage kontrakcije, što je pravo zagrevanje i pripremanje materice za porođaj koji predstoji. Ove kontrakcije obično nisu tako intenzivne kao prave kontrakcije, ali mogu ličiti na prave i eventualno voditi ka porođaju. Jedna osnovna razlika je što prave kontrakcije postaju sve jače i kraćeg intervala nego Brekston-Hiks. Ako ste crveni u licu od bola i napora, ako ne možete tokom kontrakcije da dođete do daha, i ako su kontrakcije ritmične, onda se obratite lekaru jer je porođaj upravo krenuo.

Povećanje grudi – Do kraja trudnoće vaše grudi će se značajno uvećati. Takođe, kako se bližite verovatnom terminu porođaja videćete beličasto-žućkastu tečnost koja curi iz vaših grudi. Ova supstanca, zvana kolostrum, hraniće vašu bebu u prvim danim posle porođaja i idealna je prva hrana za bebe.

Vaginalni sekret – Primetićete povećan sekret tokom trećeg trimestra. Ako sekret počne da teče i osetite ogromnu količinu sekreta da curi iz vagine, obratite se hitno lekaru. Kako se bližite datumu porođaja sekret može biti i sluzavo krvav. To je sluzav čep i to je znak da je vaš grlić materice počeo da se otvara i priprema za porođaj. Ako osetite iznenadan nalet puno tečnosti, onda znači da vam je vodenjak pukao (iako samo kod 8 odsto žena vodenjak pukne pre kontrakcija). Čim vodenjak pukne, idite u porodilište.

Umor – Možda ste imali više energije u drugom trimestru, ali sada se ponovo vratio konstatntan umor. Beba je porasla i vi ste dobili dodatne kilograme, buđenje tokom noći da mokrite i briga oko porođaja i bebe, a sve to u kombinaciji sa previsokim nivoom hormona utiče na umor. Jedite zdravu hranu i vežbajte umerene vežbe redovno. Svakodnevna šetnja će vam prijati. Kada ste umorni, odspavajte ako ste u mogućnosti, ili sklopite oči na nekoliko minuta i duboko dišite. Sada vam treba sva snaga i energija da izdržite dane bez sna koji vam predstoje kada dođe beba.

Često mokrenje – Sada kada je beba porasla, glavica će vam pritiskati bešiku, što znači da ćete češće odlaziti na toalet, uključujući i nekoliko puta tokom noći. Takođe će vam se dešavati da vam iscuri malo urina kada kašljete, kinete, smejete se ili vežbate. Da biste sprečili ovakve neugodne situacije, češto idite u toalet da bi bešika bila prazna i nosite dnevne uloške. Nemojte prestati da pijete vode, koja je od vitalnog značaja za vas i bebu. Izbegavajte da pijete puno vode neposredno pre spavanja. Ako osećate bolove ili bilo kakve neprijatnosti tokom mokrenja obavezno obavestite svog lekara. Ovo sve može biti znak urinarnih infekcija.

Gorušica i konstipacija – Nelagodni gastrointenstilni simptomi kao što su gorušica i zatvor mogu vas pratiti tokom cele trudnoće. Uzrok ovom problemu je proizvodnja više hormona progesterona koji omekšava glatke mišiće, uključujući mišiće u jednjaku koji normalno zadržavaju hranu i kiselinu u želucu i one koji pomeraju hranu iz creva napolje. Da biste smanjili gorušicu, jedite manje obroke i češće i izbegavajte ljutu, začinjenu, prženu i kiselu hranu. Za zatvor, jedite puno svežeg voća i povrća i namirnice bogate vlaknima (pasulj, žitarice, itd.). Pijte puno vode tokom dana. Ako su gorušica i konstipacija stvarno neizdržive, razgovarajte sa lekarom o tome.

Hemoroidi – Hemoroidi su u stvari proširene vene, otečene vene koje se stvaraju u predelu anusa. Vene otiču tokom trudnoće zbog povećanog protoka krvi koji kroz njih prolazi i porasta težine ploda koji pritiska taj predeo. Da biste smanjili nelagodnost, probajte sedenje u toploj kadi. Takođe, obratite se lekaru ako su hemoroidi neizdrživi.

Nedostatak daha – Kako vaš stomak bude rastao, podizaće se sve dok se ne bude smestio odmah ispod grudnog koša, što će smanjiti prostor za pluća. Ovim dodatnim pritiskom biće vam teže da dišete. Rekreacija može pomoći za jače disanje. Spavajte sa višim jastukom ispod glave i ramena.

Vidljive i proširene vene – Cirkulacija je povećana jer šalje dodatnu količinu krvi bebi. Ovaj povećan protok može učiniti da male vene postanu vidljive. Vidljivost vena se može pojačati u trećem trimestru, ali će ova pojava nestati kada se porodite. Pritisak na nogama od bebe i težine mogu takođe uzrokovati da vene u nogamo oteknu gomilajući krv u njima. Iako ne postoji način da izbegnete ovu pojavu, možete sprečiti njegovo proširenje, tako što ćete izbegavati dugotrajna sedenja, nemojte prekrštati noge dok sediti i kada god možete dok sedite podignite noge. Proširene vene bi trebale da nestanu nekoliko meseci posle porođaja.

Otok – Poslednjih nedelja pred porođaj primetićete da vam prsti i lice otiču. Umereno oticanje je rezultat zadržavanja tečnosti. Da biste smanjili otok, noge držite uzdignute dok sedite ili podignite malo noge dok ležite. Ako imate iznenadno oticanje određenih delova tela odmah potražite medicinsku pomoć jer je to znak preeklampsije ili opasnih komplikacija.

Porast težine – U ovom periodu očekujte da ćete se ugojiti od 200 g do 500 g nedeljno. Do kraja trudnoće trebali biste imati od 12 do 17 kilograma više nego pre trudnoće. Višak kilograma je zbir težine bebe, posteljice, plodove vode, povećane količine krvi i tečnosti, povećanih grudi i drugog tkiva.

Upozoravajući simptomi

Bilo koji od sledećih simptoma su znak da je nešto krenulo naopako i zato nemojte čekati zakazan pregled kod lekara. Hitno idite u porodilište ako:

– Osećate jake bolove u stomaku i grčeve;
– Imate jaku mučninu i puno povraćate;
– Krvarite;
– Imate jake vrtoglavice;
– Dok mokrite imate bolove ili vas mokraća peče;
– Ubrzano ste dobili na kilogramima (više od 3,5 kg za mesec dana) ili ste premalo dobili kilograma.SRECNO 🙂


 

Ostavite komentar