GREŠKA RODITELJA: KUPATI BEBU ODMAH PO IZLASKU IZ PORODILIŠTA NIJE POŽELJNO

Uvidevši da roditelji greše jer ne znaju prednosti i mane prvog kupanja bebe, koju sam uvidela u toku izlaganja predavanja o istom, odlučila sam da objasnim detaljno šta je Verniks Caseosa

Mnogi roditelji smatraju da su, ukoliko su pročitali i informisali se o svemu što ima veze sa kupanjem beba, već savladali ovaj zadatak. Međutim, teorija je jedno, a praksa nešto sasvim drugo.

KUPANJE BEBE PRERANO

Bebe se rađaju sa kožom koja je prekrivena žućkasto-masnim premazom koji se naziva sirasti maz (vernix caseosa), a ono što mnogi ne znaju jeste da je upravo taj beličasti premaz dobar za bebinu kožu jer ima antimikrobna svojstva. Sirasti maz pruža zaštitu IMUNITET u prvih nekoliko sati nakon rođenja od mogućih bakterija i virusa koje lete naokolo odmah nakon što se novorođenče odvoji od placente.

KUPANJE U PORODILIŠTU

doctor examines a newborn baby in the first few minutes of life

Praksa većine porodilišta u Srbiji je da se bebe ne kupaju po rođenju, niti za vreme boravka u porodilištu. To je ranije bila praksa, ali zbog mnogobrojnih prednosti sirastog maza kupanje se odlaže. Ova svojevrsna prirodna zaštita se vremenom postepeno skida. Ipak, ako nakon porođaja postoje krvavi tragovi na bebi, iz porođajnog kanala, bebu će u porodilištu blago obrisati toplom i sterilnom vodom. Za vreme boravka u porodilištu bebama ćete redovno menjati pelenu i blago brisati mlakom vodom. Jedini slučaj kada se kod nas beba u porodilištu kupa jeste ako je plodova voda bila inficirana ili ako se majka porodila u vanbolničkim uslovima.

KADA SE BEBA KUPA

Preporuka je da se beba kupa nedelju-dve nakon rođenja. Za održavanje higijene svakodnevno koriste se pamučne krpice s mlakom vodom ili vodene maramice prilagođene osetljivoj koži, bitno je znati da beba nije prljava niti treba da se često kupa pogotovo ako pupčanik još uvek nije otpao, odložite užitak s vodom bar u početku kako bi se vaša beba adaptirala na život van materice.

KUPATI BEBU SUVIŠE ČESTO

Kupanje često ubrajamo sve više od dva puta nedeljno. Nije neophodno da bebu kupate svakoga dana pogotovo u početku. Oko ovog nedavno usvojenog stava saglasni su neonatolozi, pedijatri i dermatolozi jer preterana upotreba dečje kozmetike može da dovede do isušivanja kože, raznih iritacija pa i pojave ekcema koji se u većini slučajeva jače ispoljava zimi.

ČIME KUPATI NOVOROĐENČE

Preporučuje se da novorođenčete kupate u vodi u koju ste dodali samo nekoliko kapi ulja za bebe kako ne biste narušili prirodnu barijeru njene kože. Na taj način omogućavate koži da se razvija i postane otpornija tokom narednih nedelja i meseci jer neće morati da se bori sa infekcijama ili iritacijama.

Drage mame, nadamo se da smo pojasnili nove preporuke, i da kao što i sada znate ne govorimo o periodu od 2 meseca bez kupanja, već 2 nedelje, a za ostala pitanja u vezi kupanja vašeg novorođenčeta posavetujte se sa pedijatrom/neonatlogom ili dermatologom.

Klub beba trudnica i mama

Ostavite komentar