GAK Narodni Front: Porođaj iz Brankinog ugla „Nije uvek porođaj BAUK“

Zdravo, kako vreme prolazi sve cesce vidim tekst gde su zene imale jako ruzno iskustvo na porodjaju, koji je jedan od razloga da se za drugo dete ne odluce. Zelela sam da Vam napisem svoje iskustvo u nadi da ce jedno lepo iskustvo u moru do sada procitanih ruznih biti vetar u ledja zenama koje su imale ne tako dobro doktora ili srece. Ovo je moja prva trudnoca i sve vreme je trudnoca tekla „skolski“. Trudnocu mi je vodila profesorka doktorka Ana Mitrovic Jovanovic u GAK Narodni Front.

Zelim da pomenem da sam na svoju ruku otisla u ordinacuju gde doktorka privatno radi par puta samo zato sto sam zelela 4d slike bebe. Porodjaj nije bio zakazan. Od pocetka sam zelela prirodni porodjaj ali naravno uz epidural. Doktorka mi je zakazala redovan pregled 03.08. u 7h, medjutim meni je ispao sluzni cep u 1h ujutru, a vodenjak je naprso oko 2h. U Frontu sam bila oko pola 4 ujutru gde sam javila doktorki da sam primljena.

Zelim da pomenem da su bolove koje sam imala bili manji od menstrualnih, jedina neprijatna stvar je bio pregeld pri prijemu u ambulanti 8, ali traje svega 10ak sekundi. Kada su me primili na odeljenje uspala sam da odspavam pola sata kada je babica Dijana dosla po mene i odvela na pregeld kod koje doktorke. Doktorka je odmah rekla da idem u boks i probusila mi je vec naprso vodenjak.

Posle klistiranja (koje je bilo smesno, a ne neprijatno i bolno kao sto sam citala i jako se upalsila) babica Dijana me je odvela u boks gde je bila moja doktorka i anesteziolog. Nakon primljenjog epidurala i predivne doktorke koja mi je dala anesteziju i njenog asistenta, lezala sam nekih pola sata dok mi doktorka nije rekla da sam otvorena 5 prsta, to je bilo u 9h ujutru. Kada sam bila primljena bila sam otvorena samo 3 prsta (4h ujutru).

Tokom cekanja da budem skroz otvorena i spremna za porodjaj, babica Dijana koja je jedna predivna mlada zena, je skoro sve vreme bila uz mene, a doktorka me je obilazila na svakih sat ipo vremena. Tokom tog procesa „otvaranja“ nisam imala nikakve bolove do 11h kada je stomak poceo da me boli ali opet nista jaka jer sam dremala sve vreme. Kada je doktorka dosla u 10 do 12 da me pogleda skroz sam bila otvorena. Podjaj je poceo u 12h, doktorka Ana, babica Dijana i jos jedna doktorka (kojoj ne znam ime), su bile pored mene i sve vreme mi pricale kada trebam da se napnem, ukupno sam 5 kontrakcija imala i na petoj se rodila moja Isidora u 12.50h.

Epiziotomija mi je uradjena, malo sam se pocepala, verujte mi, neprijatnije mi je bilo usivanje nego porodjaj, zapravo, ne mogu ni da uporedim jer je porodjaj bio bezbolan. Odmah sam dobila bebe na grudi, takodje bez moje molbe (jer mi to nije ni palo na pamet), doktorka Ana, je slikala moju bebu i na tome sam joj jako zahvalna jer nisam ocekivala da cu imati bas te bebine prve slike. Nakon usivanja prebacena sam na odeljenje. Bila sam u dvokrevtnoj sobi (ne apartmanu). Na spratu gde su sve porodilje, pored soba gde ima vise kreveta ima i sobe sa dva lezaja u kojoj sam ja bila. Bebu su mi doneli posle nekih dva sata, odmah sam je stavila na grudi, pocela je da sisa.

Svi sa odeljnja su bili divni, da li sam imala samo vise srece ili obistrana ljubaznost mora da postoji, nisam sigurna, ali prezadovoljna sam bila. Imala sam pomoc oko svega sto se tice bebe i mene. Doktorka mi je svakog dana dolazila u vizitu, sa bebom i samnom je sve bilo super. Beba je imala zuticu pa smo dan duze ostale ali vec smo cetvrti dan pustene kuci. Nakon ovakvog iskustva sam sasvim spremna da moja Isidora kroz godinu ili dve dobije sestru ili brata. Zelim da se i ovako zahvalim na  sigurnosti koju sam osecala tokom celog procesa porodjaja, na divnom recima i bezbriznom dolasku na svet moje Isidore, profesorki doktorki Ani Mitrovic Jovanovic i babici Dijani Stupar. Drage devojke i zene, zelim svima porodjaj kao moj i jos koju bebu. Veliki pozdrav.

Zahvaljujemo mami Branki Radonjić, jer je ovim iskustvom ohrabrila mnoge buduće mame i time ih rešila strahova. Da trudnoća i porođaj nije BAUK potvrdila je baš ova priča!

Ostavite komentar