Drama u užičkoj bolnici: Dečak (8) PUN VODE i pod jakom TEMPERATUROM, odluka oca PRESUDILA

U užičkoj Opštoj bolnici noćas se odigrala prava drama koja se ipak srećno završila, pošto je hirurg dr Edin Mutevelić spasio život osmogodišnjem dečaku.

A. T. iz sela Karan kod Užica, učenik drugog razreda, dovezen je noćas u bolnicu sa jakim bolovima u stomaku. Ultrazvučnim pregledom ustanovljena je jaka upala slepog creva.

– Dete su uputili na hirurgiju, pošto na dečjoj hirurgiji nije bilo dežurnog doktora, jer su sva trojica bolesna. Mališan je imao visoku temperaturu, bio je pun vode, upala je bila toliko jaka da mu je pretilo pucanje creva, sepsa i smrt. Dovezli su ga otac i majka koja je u drugoj ruci držala i dojila bebu – priča Edin Mutevelić.

operacija

 Foto: Profimedia

Ovaj lekar kaže da je hitno konsultovao jednog od trojice dečjih hirurga koji su na bolovanju.

– Kolega mi je, kada sam mu predočio o čemu se radi, odgovorio da dete ne šaljemo u Čačak ili Kragujevac, već odmah u Beograd u Tiršovu. Tražili smo sanitet, ali nam je u Domu zdravlja rečeno da nemaju nijedno vozilo i da su svi tranzitni saniteti na putu, pošto je više pacijenata juče upućeno u Beograd. Imali smo mogućnost da tražimo sanitet iz Čačka, ali dok bi on došao do Užica, pa odavde za Beograd, bilo bi izgubljeno puno vremena, a dečak ga nije imao – nastavlja poznati užički hirurg.

Teška odluka

Našao se, kaže u jednoj od težih situacija u dugoj karijeri. Imao je dva izbora – da operiše dete kome je život visio o koncu, iako nije dečji hirurg, ili da kupuje vreme dok iz Doma zdravlja ne pošalju sanitet.

– Ispričao sam njegovom ocu da, iako sam stručno osposobljen, nerado i retko operišem decu, jer dečja hirurgija nije isto kao hirurgija koju ja svakodnevno radim jer je anatomija deteta drugačija i za zahvat su potrebni manji instrumenti koje ja nisam imao. Takođe sam mu rekao da bi svako odugovlačenje bilo kobno i da dečak možda ne bi preživeo do Beograda. Molio me je da mu operišem sina, pa kakav god bio ishod zahvata, i potpisao da to uradim uz njegovu saglasnost. Nisam imao izbora. Morali smo dete da trljamo alkoholom da bismo mu oborili visoku temperaturu pre nego što smo ga uveli u anesteziju. Srećom, sve se dobro završilo, da smo okasnili još koji minut izgubili bismo ga – priča dr Mutevelić.

On pojašnjava da intervenciju nije smeo da uradi, jer hirurg sme da operiše dete samo u zdravstvenoj ustanovi u kojoj nema dečjeg hirurga, a užička bolnica ih ima trojicu.

Izvor: https://www.srbijadanas.com

 

Ostavite komentar