BEBE ROĐENE CARSKIM REZOM TREBALO BI PREMAZATI VAGINALNIM BRISOM

Bebe rođene carskim rezom smatraju se zdravstveno ugroženijim nego bebe koje su prirodno prošle kroz porođajni kanal, a čini se da bi se taj problem mogao jednostavno rešiti.

Poznato je da je prirodni porođaj najbolji način za dolazak na svet, i za majku i za bebu.
Mnogi doduše smatraju da bebe rođene carskim rezom manje pate, što je tačno, ali sva su bića stvorena da prirodno dolaze na svet i to nije nikakav nepremostiv napor ni za bebe.

Poznato je i to da bebe rođene carskim rezom imaju više zdravstvenih rizika od beba koje su prirodno prošle kroz porođajni kanal. Nekoliko je razloga za takvo mišljenje, a jedno od njih je i ono da bebe prolaskom kroz porođajni kanal i vaginu usput poberu još malo dobrih vitalnih bakterija koje su izuzetno korisne za imunitet i otklanjanje rizika od pojedinih bolesti (astma, problemi s crevima, gojaznost, dijabetes tipa 1, alergije, atopijske bolesti). To su ujedno bolesti, odnosno rizici koji se najčešće spominju prilikom upoređivanja beba rođenih na ta dva različita načina.

O tome su rađena brojna istraživanja koja su dokazala sve spomenute rizike, iako postoci variraju od istraživanja do istraživanja, u zavisnosti od uzorka i mnogih drugih faktora.

No nije to sve – naučnici u Škotskoj otišli su čak i korak dalje te su dokazali da bebe rođene planiranim carskim rezom, kada majka uopšte nije imala trudove imaju još veće šanse da obole od navedenih bolesti od onih koji su rođeni hitnim carskim rezom, nakon što je telo žene već počelo da se priprema na prirodan porođaj te je u njenom organizmu već nastala snažna reakcija kakvu doživljavaju sve žene (i bebe) prilikom porođaja.

To je istraživanje rađeno u Škotskoj, na uzorku većem od 321.000 beba (prvorođenih) u razdoblju od čak 15 godina, a rezultati su pokazali da su naučnici itekako u pravu. Naime, osim što su bebe rođene carskim rezom u odnosu na prirodni porođaj imale veći rizik od oboljevanja, bebama koje su došle na svet planski, bez trudova, dripova i svih drugih pomagača, preti još veći rizik – recimo, za dijabetes tipa 1 taj je rizik veći za čak 35 posto.

Naravno, sve su te brojke pomalo strašne, ali one ustvari znače samo rizik. Ne znače da će beba rođena planiranim carskim rezom biti bolesna ili će tokom života obavezno oboljeti od spomenutih bolesti, ali činjenica je da su kod takvih beba, kasnije dece i ljudi, rizici od oboljevanja ipak veći.

Ako je moguće, ne idite na planirani carski rez i nemojte biti jedna od onih koje će svim mogućim sredstvima pokušati da se dogovore o takvom planiranom porođaju. Međutim, ako baš nema druge mogućnosti, šta je tu je, pogotovo zato što je nedavno otkrivena još jedna naučna novina.

Kako smo već spomenuli, bebe koje prilikom porođaja nisu prošle kroz porođajni kanal i tako nisu prošle kroz polje važnih bakterija, mogle bi ih primiti onako kako savetuju s Kalifornijskog univerziteta – uzimanjem vaginalnog brisa koji će se premazati po bebi.

Tim je napravio malu studiju na 18 beba; 7 ih je rođeno prirodnim putem, a 11 carskim rezom. Četiri bebe rođene carskim rezom u roku dve minute premazane su vaginalnim brisom, odnosno sterilnom gazom koja je u majci bila minimalno sat vremena prije porođaja, a posebno su natopljena bebina usta, odnosno glava i lice.

Potom su šest puta tokom prvih mesec dana starosti bebama uzimani analni i oralni uzorci i uzroci s kože, a rezultati su pokazali vrlo slične vrednosti kod prirodno rođenih i premazanih beba, u odnosu na bebe koje su rođene carskim rezom bez ovakve lekarske intervencije.

Tako bi ovakav način mogao da popravi negativnu sliku koja se veže za bebe rođene klasičnim carskim rezom.

S obzirom na to da postupak nije neprirodan i pomaže bebi da i ona prođe kroz floru celog majčinog porođajnog kanala, to bi, verujemo, bila jako dobra praksa i vest za sve one koje nikada nisu i možda nikada se neće poroditi prirodnim putem.

Izvor: Index.hr

Ostavite komentar