Beba ima dva hematoma i krvarenje u mozgu 1-og i 2-og stepena…

Kad sam saznala da sam trudna, zivela sam u Beogradu.
Otisla sam u Dom zdravlja, medjutim nisu hteli da me prime, zbog adrese u zdravstvenoj knjizici, koja se vodila na Novi Sad.
Posle silnih zalbi, konacno sam dobila termin kod doktora.
Trudnoca je tekla uredno bez ikakvih problema.Zdrava i napredna bebica. ?
U 20oj nedelji saznajem da nosim decaka. Sreci nikad kraja.

U 7om mesecu vracam se u Novi Sad, i jedva pronalazim ginekologa koji prima nove pacijente.Dolazim na pregled, i sledi potpuno razocaranje.Doktor potpuno nezainteresovan. Na sva pitanja odgovara samo sa Da i Ne.
Usla sam u 9ti mesec i krenula na CTG preglede.Doktor nije hteo da me primi da pogleda nalaz.U 38+5 nedelji pocinju kontrakcije na 15 min. U 4:00 ujutro mi puca vodenjak i odlazim u porodiliste. U pola 5 me primaju i obavljaju pregled. Posle pregleda odlazim na klistiranje i tusiranje. U pola 6 me prikljucuju na indukciju, i pocinju kontrakcije na 3 min.

Posle silnih bolnih pregleda otvorena sam bila samo dva prsta. Prolazili su sati i sati a nisam se otvarala. Kad sam im rekla da mi se povraca, rekli su da umisljam. A kad sam se ispovracala, ostavili su me tako ispovracanu do kraja porodjaja.
U 16:00h vise nisam imala snage i izgubila sam svest. Prikljucuju me na kiseonik i tek onda pocinju da obracaju paznju na mene. Dolaze 2 doktorce i sestre i pocinju lepo da pricaju samnom kad sam konacno dosla sebi.
A pre toga su svi samo vikali na mene, kako sam njanjava i da li ja uopste mislim da se porodim.

U 17:00h dolazi doktorica ponovo i sledi jako bolan pregled u najgorim bolovima. Uzasan bol sam osetila. Tada mi govore da pocnem da se napinjem i ja pocinjem. Ja se napinjem ali nista. Doktorica mi ponovo gura ruku u vaginu i tera me da se napinjem. Posle 20 min mukotrpnog napinjanja odvode me u porodjajnu salu. U porodjajnoj sali pocinje 10 min pakla. Dolaze tri doktorice i krecu da me laktaju po stomaku dok me babica sece. One nisu uspele, pa su pozvale doktora od 2 metra i 150 kg koji se svom snagom nalaktio i beba je izasla konacno u 17:31.
Kada sam ga videla, zamalo se nisam slogirala.

Glava mu je bila uzasno otecena. Pitala sam ih sta nije u redu sa bebom oni su rekli nije nista strasno.
Bila sam jako srecna ali u isto vreme i jako zabrinuta.
Posle pola sata dolazi neka ucenica da me usije.
Posle 2h smestaju nas na baby frendly odeljenje ali mi i dalje niko negovori sta nije u redu sa bebom.
Sutradan u viziti doktorica mi govori da beba ima dva hematoma i krvarenje u mozgu 1og i 2og stepena.

Posle 3 dana na baby friendly odeljenju bebu odnose na drugo odeljenje u inkubator zbog zutice i visokog crp-a. Prvih 24h nisam smela da ga vidim. Najtezih 24h u mom zivotu. Kada su mi konacno dozvolili da ga vidim, srce mi se cepalo. Onako mali jadnicak, sa braunilom u glavi..
Jedan doktor mi je u poverenju rekao da su me trebali odmah poslati na carski rez, prema merama karlicne kosti, ali su jednostavno hteli na silu prirodno da porode. Posle 7 dana nas idemo kuci. Konacno..

Inace hematomi su bili posledica toga sto je beba bila zaglavljena u kanalu. Njihovom greskom jer nisu hteli da me posalju na carski.Usledile su mnoge kontrole, UZ mozga( vise puta). Na srecu nikakvih posledica na bebin mozak nije bilo. Hematomi su se povukli posle mesec i po dana i krvarenje je prestalo. Moj sin je sada jedna srecna i zdrava bebica. Posle 2 nedelje od pustanja kuci moja rana od epiziotomije se rasila i sledece jutro sam se javila u Betaniju. Rana je morala ponovo da se sije zbog neke pokupljene infekcije na porodjaju. 7 dana stavljanja vaginaleta i ciscenja rane ponovo su me usili. Posle 10 dana skinuli su mi konce.

Poruka za sve trudnice: Budite oprezne u cije ruke stavljate svoj zivot i zivot svoje bebe. Moja prica se na srecu dobro zavrsila, ali ima mnogo nestrucnih i bezobraznih lekara. Pre porodjaja se dobro se raspitajte kod koga idete da se porodite.

Ostavite komentar