BEBA HEROJ POBEDILA KORONU Dečačić primljen u šabačku bolnicu sa svega 23 dana, a sada sa mamom IDE KUĆI

Dečačić star svega mesec dana pobedio je koronu i danas sa svojom majkom koja je takođe bila pozitivna, napuštaju bolnicu i odlaze kući.

Kako za „Blic“ objašnjava direktor Bolnice u Šapcu, dr Slobodan Popović, sve vreme su i majka i dete imali srednju tešku kliničku sliku, te da su lekari danonoćno brinuli kako se stanje ne bi izmaklo kontroli.

  • Beba je primljena u bolnicu pre nedelju dana, tada je imala 23 dana. Majka porodilja je bila PCR pozitivna sa srednje teškom kliničkom slikom, a kasnije nam je došla i beba koja je bila pozitivna. Lekari bolnice u Šapcu su danonoćno vodili brigu i mi danas možemo reći da su oni sada dobro i da odlaze kući – kaže dr Popović.

Kako su već objašnjavali naši epidemiolozi i imunolozi, deca korona virus lakše podnose zbog svog nespecifičnog imuniteta, ali su sa druge strane „rezervoar“ virusa pa ga lako mogu preneti dalje, kako međusobno tako i starijima.

  • Deca su mnogo otpornija na ovaj virus i sva njihova stanja potiču sa blažom kliničkom slikom ili asimptomatično. Oni su neprepoznati rezervoar i rasadnik infekcije, ono što je za ovaj talas specifično da je korona ušla u porodice pa deca iako se lako izbore sa virusom, oni mogu zaraziti svoje starije ukućane. Pre nedelju dana otpustili smo dvoje dece iz bolnice, imali su upalu pluća, a danas i ova beba ide svojoj kući zajedno sa majkom. Treba biti veoma oprezan jer virus je tu sve vreme, a virusonoša može biti svako – dodaje dr Popović.

Kako deca podnose virus u trećem talasu
Od početka epidemije virusom Covid-19, primećeno je da se deca sa virusom izbore mnogo brže i lakše nego stariji. Svakako, oni mališani koji imaju hroničnu bolest i koji spadaju u rizičnu grupu sa slabim imunitetom, oni su imali tešku borbu, sa zdravom decom, sve ide od samog starta mnogo lakše. Naši stručnjaci objašnjavaju da deca na Covid 19 reaguju isto kao u prvom, ili drugom talasu.

Imunolog prof. dr Borislav Kamenov objasnio je za „Blic“ da je kod dece imuni sistem još u razvoju, što je ujedno prednost, za razliku od stečenog imuniteta koji već imaju odrasli. To je ključni razlog zbog čega se deca lako izbore sa ovim virusom.

Odrasli imaju specifični stečeni imunitet koji zahteva ogromno angažovanje celog sistema i vrlo često dolazi do prekoračenja nužne odbrane. Međutim, kod dece je situacija drugačija, oni imaju urođeni, nespecifični imunitet kod kog svaka ćelija rešava problem za sebe. Tako se problem ne množi na ceo organizam, i taj nespecifični imunitet praktično ne daje komplikacije, on ispravlja greške u ćelijama – objasnio je dr Kamenov.

Izvor: blic.rs

Ostavite komentar