BAŠ DOBRA VEST: Srbija dobija „AMBER ALERT“!

Sistem za uzbunjivanje i potragu za nestalom decom „Amber alert“ u Srbiji će biti aktivan krajem aprila, piše danas beogradska štampa.

Ovaj sistem koji postoji u velikom broju zemalja podrazumeva da se, kada se prijavi nestanak deteta, odmah prekida program na svim televizijama i radio-stanicama, i udarana vest postane informacija o nestalom detetu.

Pomoću ovog alarma, građani će biti obavešteni o osnovnim detaljima otmice i na taj način će moći da pomognu policiji u brzom pronalasku otmičara.

To je za Informer ispričao Igor Jurić, osnivač Fondacije „Tijana Jurić“ i otac otete i ubijene Tijane.

„Verujem da bi moja Tijana sada bila živa da je pre šest godina ovaj alarm postojao u Srbiji, ali srećan sam što će mnogi mladi životi u budućnosti biti spaseni. Ponosan sam što će konačno moja borba da se privede kraju. Alarm upozorenja će mnogo pomoći roditeljima, koji mogu, čim posumnjaju, da prijave nestanak deteta policiji ili tužilaštvu. Slike deteta, kao i informacije gde je poslednji put viđeno i šta je imalo na sbi, našle bi se brzo na svim televizijama i radio-stanicama. Svi mediji bi odmah detaljno objasnili ljudima šta da urade ukoliko primete dete“, kaže Jurić.

On je dodao da bi istog trenutka mobilni operatori poslali svim svojim korisnicima SMS i MMS s ovim podacima.

„I ne samo to. Sve ove informacije i slike momentalno bi se pojavile i na bankomatima, led ekranima na benzinskim pumpama, kao i na prodavnicama najvećih trgovinskih lanaca svuda širom Srbije. Bukvalno se cela država uključuje u potragu“, objasnio je Jurić.

„Amber alert“ do sada je spasao mnogo života dece širom sveta.

Jurić kaže da će alarm „aktivirati“ policija ili tužilaštvo.

„Ipak, ono što je važno da se zna je da se alarm neće ‘paliti’ baš za svaki nestanaka deteta. To kažem zato što u Srbiji godišnje imamo nekoliko otmica dece, dok se druge strane ima dece koja beže od kuće, pa se vrate. Moramo paziti da se alarm ne zloupotrebljava“, istakao je Jurić.

On je rekao da je u utorak održan sastanak s predstavnicima policije, Ministarstva pravde i Poverenikom za informacije od javnog značaja.

„Ostalo je da se utanače detalji sa svima koji će biti uključeni u ovaj važan posao i nadam se da će to biti što pre“, zaključio je Igor Jurić.

Izvor: mondo.rs

Ostavite komentar