Alergija kod dece

                                                                        Alergija

Za nas mame jako je vazno prepoznati kada kod deteta dodje do pojave alergijske reagije, odnosno do same alergije kako bi brzo i adekvatno reagovale. Cesto se susrecemo sa alergijom kod dece u najmladjem dobu, sto nas stresira i izazove paniku usled neznanja sta je u pitanju. JA cu vam u daljem tekstu govoriti o samim alergijama, vrstama alergija, lecenju i profilaksi. Ono sto je vazno da znamo jeste da samo nasledje igra veliku ulogu kod pojave alergija kod dece. Ukoliko je roditelj alergican, velika je verovatnoca da ce i samo dete biti alergicno na istu tu stvar.

POJAVA ALERGIJA


cirevi-kod-dece

Neželjene reakcije na hranu mogu biti alergijske (imunološki mehanizam) i nealergijske (reakcije nepodnošenja). Većina alergijskih reakcija su posredovane IgE-antitelima. Manifestacije tih složenih mehanizama, mogu biti sistemske reakcije često opasne po život (anafilaksa), ili pak kožne reakcije (atopijski dermatitis i urtikarija). Respiratorne tegobe se manifestuju kao astma ili alergijski rinitis, dok grčevi, mučnina, povraćanje, dijareja i opstipacija mogu biti simptomi gastro-alergija. Reakcije nepodnošenja često prolaze neopaženo, poput pečenja jezika i svraba uglova usana.

KOJA VRSTA HRANE JE RIZICNA?

Svaka namirnica koja ima visoke proteinske i proteinsko ugljenohidratne vrednosti predstavlja potencijalnu opasnost za detetov nerazvijeni organizam. ona moze biti preveliki zalogaj za dete koje jos uvek nije isprobalo sve vrste namirnica u svojoj ishrani. Zato je jako vazno pratiti pravilno uvodjenje namirnica u detetovu ishranu.TRI DANA UVODITE JEDNU VRSTU HRANE, A ZATIM PRELAZITE NA NOVU.KOd dece koja su podlozna alergijama a koja ne doje, daje se ad formila koja je hipoalergijska, a u krajnjem slucaju sojino i kokosovo mleko.

NAJVAZNIJE JE ZNATI DA JE NAJBOLJA PREVENCIJA ALERGIJA STO DUZE DOJENJE,naravno za zene koje su u mogucnosti da doje svoju decu. Mnoge majke grese pa svoju decu odvikavaju od dojenja iz raznih razloga koji nisu medicinski, a ne shvataju da grese.

NA SLEDECI DEO TEKSTA POSEBNO OBRATITE PAZNJU JER JE ON OD VITALNOG ZANACAJA:

Uvođenje novih namirnica u dobi do godinu dana treba biti vrlo obazrivo. Namirnice sa kojima treba biti oprezan su kravlje mleko, jaja, riba, žitarice, soja, kikiriki, pasulj, orasi, ali i jabuke, krompir, celer, grašak, kivi i jagode, koji su posebno opasni, ukoliko u porodici ili kod deteta postoji alergija na polen breze, zbog unakrsne reakcije. Dolaskom toplijih dana, srećemo i alergijske reakcije na aditive, konzervanse i veštačke boje, koji se obilno stavljaju u veštačke sokove, lizalice, bombone i žvake. U keksima, džemovima, gaziranim pićima nalaze se sulfati, koji su posebno opasni za decu astmatičare. Sumporni dioksid koji se oslobađa u organizmu, metaboliziranjem sulfita iritira grkljan i može izazvati bronhijalni spazam. Upravo zbog toga FDA je zabranila i minimalno prskanje voća i povrća sulfati.


Alergijsku bolest moze otkriti ukoliko dete ima pozitivnu porodicnu anamnezu, dete koje nije dojeno, atopijski dermatitis i ekcemi koji su ucestali kod deteta do godinu dana,Česte epizode rinitisa, kašlja, upala uha, bronhitisa, probavne smetnje koje se javljaju kod uzimanja odredjene hrane…


LECENJE:

Najvažnija terapija je eliminacijska dijeta, te primena antihistaminika, a nekad i kratkotrajna primena kortikosteroida. Trudnoća u proleće može povećati rizik od alergija na hranu. Istraživanje sprovedeno u Finskoj na 5920 dece pokazalo je veću verovatnoću razvoja alergije na hranu kod dece začete u rano proleće. Deca rođena u jesen ili zimu češće imaju ekceme, poteškoće sa disanjem kao i astmu, nego deca koja su rođena u proleće ili leto.Prema mišljenju voditeljke istraživanja dr Kaise Pyrhonen postoji više razloga za ovakve rezultate, kao što su koncentracija polena u proleće, izlaganje suncu koje je povezano sa sintezom vitamina D, te virusne infekcije. Tako se pokazalo da do 4 godine života verovatnoća da neko dete ima alergiju na hranu varira prema sezoni rođenja i to od 5% za decu rođenu u junu i julu, a do 9,5% za decu rođenu u oktobru i novembru.


Za mojklub.net Med.ses. Jelena Vuckovic

Ostavite komentar