8 NAČINA DA UBLAŽITE BEBI GRČEVE

Grčevi – šta možete učiniti?


Grčevi su veoma česta pojava kod beba. Trpeći bolove, odojče zauyima karakterističan položaj:
privlači noge trbuhu, šake su stisnute u pesnice, stomak je uglavnom naduven,a lice crveno. Šta
možemo učiniti?

  1. U sredini podoja (hranjenja) možete podići bebu na rame i potpuno je ispružiti, uz eventualno lupkanje po leđima kako bi izbacilo višak vazduha iz želuca.
  2. Na bebu može delovati umiru- juće nošenje u naručju ili nosiljci, uz nežno ljuljanje. Tako se ostvaruje veći kontakt tela majke sa bebom, koja oseća otkucaje majčinog srca.
  3. Bebu možete utopliti, da bi se prijatnije osećala. Zamotajte be- bu u ćebence pa je možete i ljuljajti u kolicima ili kolevci.
  4. Masirajte bebin stomak u smeru kazaljke na satu, prethodno namazan bebi uljem. Ili možete staviti na bebin stomak prethodno zagrejanu pelenu i nežno je masirati.
  5. Specijanim dodacima ishrani koje sadrže probiotske bakterije izolovane iz majčinog mleka (Lactobacillus reuteri Protectis) može se postići ravnoteža u crevnoj mikroflori, pospešiti bolje varenje i resorpcija hrane i smanjiti pojavu grčeva kod bebe.
  6. Lakša eliminacija vazduha iz creva progutanog tokom dojenja može se postići kraćim ležanjem na trbuhu ili nošenjem na podlaktici u potrbušnom položaju. Lekovi koji sadrže simetikon usitnjavaju mehure vazduha i olakšavaju njegovo izbacivanje.
  7. Pevajte bebi pesmice ili joj pričajte, ali tiho, kako bi se zainteresovala i prestala da plače da bi vas čula.
  8. Dok dojite bebu pokušajte da iz svoje ishrane izbacite hranu koja dovodi do nadimanja (pasulj, grašak, kupus), smanjite unos gaziranih pića, kafe, bibera, čokolade, ljute paprike i ljutih začina.

Vitamin D3 je izuzetno značajan za razvoj i izgradnju kostiju kod male dece. U cilju prevencije rahitisa preporučuje se suplementacija odojčadi vitaminom D3 u dozi od 10 mikrograma ili 400 i.j. i to od 15. dana života pa sve do navršenih godinu dana. Takođe, vitamin D3 ima ulogu i u jačanju imuniteta.

Od 15. dana obično kreću i problemi sa grčevima koji se definišu kao nekontrolisani plač najmanje tri sata, tri puta nedeljno tokom perioda od barem tri nedelje. Svoj maksimum dostižu u 6.nedelji, a obično iščezavaju nakon tri meseca. Najčešće se javljaju poslepodne i predveče.

Šta može dovesti do pojave grčeva?

Uglavnom, veliki broj faktora može uticati na pojavu grčeva. Smatra se da je jedan od najznačajnijih uzroka nerazvijeni crevni trakt bebe. Za razliku od odraslih, crevna mikroflora kod odojčeta nije u potpunosti razvijena, a njena uloga je esencijalna u procesu varenja. Još jedan od bitnih uzroka je i gutanje vazduha tokom obroka, a mogu se javiti i usled netolerancije na hranu.

Specijalnim dodacima ishrani koje sadrže probiotske bakterije izolovane iz majčinog mleka (Lactobacillus reuteri Protectis) može se postići ravnoteža u crevnoj mikroflori, pospešiti varenje i resorpcija hrane i smanjiti pojavu grčeva kod bebe.

BioGaia Protectis sa vitaminom D3 – 2 u 1 proizvod za ublažavanje grčeva

BioGaia Protectis probiotske kapi sa vitaminom D3 sadrže kombinaciju klinički dokumentovanog soja Lactobacillus reuteri Protectis i vitamina D3 u suncokretovom ulju.

Kapi su praktične i jednostavne za primenu – 5 kapi dnevno. Mogu se dodati u hranu i piće ili sipati direktno na kašiku.

Ne utiču na dojenje, ne menjaju ukus hrane ili pića.

Dnevna doza sadrži preporučeni dnevni unos vitamina D3.

Siguran i bezbedan izbor za odojčad i malu decu.

Ostavite komentar