Znak oslabljenog imuniteta: Konjuktivitis nije mačji kašalj, ne lečite ga na svoju ruku

Ukoliko vam se javi crvenilo oko očiju i otečenost kapaka, obavezno se javite lekaru

Iako se najčešće javlja u proleće, ne mora biti striktno pravilo. Konjuktivitis se može javiti u svako doba godine, a okidač su spoljni agensi.

Pod rizikom od dobijanja konjuktivitisa su ljudi kojima je iz bilo kog razloga oslabio imunitet, ali i oni koji ne vode dovoljno računa oko higijene prilikom korišćenja kontaktnih sočiva.

Konjuktivitis je zapaljenski proces sluzokože oka. Akutni traje nekoliko dana, dok hronični može potrajati mesecima, pa i godinama.

Simptomi su individualni i razlikuju se od pacijenta do pacijenta; uglavnom se javlja crvenilo oko očiju, suzenje, osećaj neprijatnosti u predelu oka, preosetljivost na svetlost, zamućenje vida i otečenost kapaka.

Razlikuju se bakterijski i virusni, gde se primenjuje različita terapija koju prepisuje lekar. Veoma je važno da ona bude odgovarajuća, u suprotnom može znatno iskomplikovati situaciju.

Konjuktivitis nije teško oboljenje, ali ga ne treba ni olako tretirati, a najbezbednije je za početak oči isprati fiziološkim rastvorom pre nego se obratite oftamologu.

Izvor: telegraf.rs

Ostavite komentar