Zbog pametnih telefona deca više ne znaju olovku držati

Pedijatri upozoravaju kako preterana upotreba pametnih telefona i računara kod dece sprečava razvoj mišića prstiju i motorike.

Razvoj tehnologije nosi sa sobom dobre i loše stvari. Jedan od nedostataka digitalizacije je i taj što deca sve teže barataju olovkama. Pedijatri upozoravaju kako preterana upotreba pametnih telefona i računara kod dece sprečava razvoj mišića prstiju i motorike te deca ne znaju i ne mogu držati olovku u ruci.

“Kada deca krenu u školu suočavaju se s velikm problem. Ne mogu baratati s osnovnim alatom za nastavu… Deca nemaju snagu i spretnost kao pre deset godina. Nemaju razvijene temeljne veštine koje su im potrebne za rad i nastavu”, upozorava glavna pedijatrica Sally Payne iz Udruženja Heart of England NHS Trust. Kako kaže, za baratanje olovkom važna je snažna kontrola mišića prstiju i deca moraju razviti tu veštinu.

“Najlakše je dati detetu tablet… puno lakše nego ga poticati da razvija motoriku kroz igru kockicama, seckanjem, pisanjem i bojenjem”, dodaje Payne.

Zbog ovakvog načina odgoja sve je više dece koja kad krenu u školu moraju ići na radnu terapiju kako bi razvili snagu i mišiće u prstima i naučili držati olovku i pisati.

Ostavite komentar