Zašto nikako ne treba da zadirkujete svoje dete?

Nema ništa lepše nego kada vreme sa svojom dečicom provedete u smehu, ipak pazite da šale ne izmaknu kontroli i da se ne počnu graničiti sa vređanjem. Deca na zadirkivanja zbog nekih stvari mogu loše reagovati, a dugotrajne posledice po njih su anksioznost, depresija, nisko samopouzdanje i bes.

Ukoliko se opušteno šalite sa svojom decom to može biti dobar način da se povežete s njima i započnete razgovor o ozbiljnim temama. Doktorica Carol Bishop Mills, koordinatorka i vanredna profesorica na koledžu za komunikacije i informacione nauke na Univerzitetu u Alabami naglašava da morate obratiti pažnju na reakcije svog deteta. Ukoliko vidite da dete skreće pogled, ne reaguje na šale i da mu se oči pune suzama to će vam biti znak da nimalo ne uživa u vašem zadirkivanju. Postoje teme o kojima ne smete zadirkivati svoje dete. Sasvim je u redu da se s njim šalite zbog neuredne sobe, ali nije dobro da ga zadirkujete zbog izgleda i kilaže.

“Zadirkivanje treba biti kao dvosmerna ulica. Dopustite svom detetu da vas zadirkuje zbog nečega. Ako u tome pretera, nemojte planuti već ga nečemu naučite. Objasnite mu da znate da se samo šalilo, ali da je povredilo vaša osećanja – na taj način ćete svom detetu pokazati da postoje granice u zadirkivanju”, objašnjava doktorica Bishop Mills.

Koje su to stvari zbog kojih ne smete da zadirkujete svoje dete?

Sport
Glavni razlog zbog kojeg deca vole sport je zabava i prestaju se njime baviti kada im više nije zabavno. Ukoliko roditelji preuzmu ulogu trenera deca se često znaju plašiti da će pogrešiti i osećaće se nepoštovano. Zadirkivanje u sportu može biti zabavno, ali ne ako dolazi od roditelja. Doktorica Bishop Mills objašnjava da vršnjaci i treneri mogu da zadirkuju dete o tome kako igra zato što su članovi njegovog tima. Roditelji nisu u tom timu i zato treba da se suzdrže takvih šala. Ako dete nije dobro u sportu kojim se bavi, osećaće se još gore ako ga roditelji budu zbog toga zadirkivali. Ne samo da će prestati da se bavi tim sportom već će biti poljuljano i njegovo samopouzdanje.

Ocene
Vaše dete je došlo iz škole i pokunjeno priznalo da je dobilo trojku iz testa. Doktor Gabriel Kaplan, medicinski direktor za bihejvioralne zdravstvene uskuge u regionalnom medicinskom centru “Bergen” u Paramusu, New Jerseyju ističe da je sasvim razumljivo to što ste se uzrujali zbog loše ocene.

“U redu je da kažete detetu da ste razočarani zbog toga što je dobilo trojku, ali onda to morate pokušati i shvatiti. Moguće je da vaše dete nije odličan učenik ili, ako stalno dobija trojke, trebali biste proveriti ima li poteškoća sa učenjem ili ga neko maltretira u školi”, objašnjava doktor Kaplan.

Sa druge strane, nikako nije rešenje da zadirkujete dete zbog loše ocene. Doktorica Bishop Mills naglašava da se u ovom slučaju šala treba iskoristiti za motivaciju i podsećanje na to da dete mora učiti i pisati domaće zadatke, a ne da se fokusirate na njegove sposobnosti.

Stidljivost
Stidljivost je usko povezana sa samopouzdanjem i ako budete zadirkivali dete zbog toga samo ćete pogoršati stvari. Zar mu ne biste radije pomogli da prevaziđe stidljivost tako što ćete organizovati žurku kod kuće i pozvati sve njegove prijatelje? Ukoliko vam ni to ne pomogne doktorica Bishop Mills savetuje da se konsultujete sa školskim pedagogom kako biste proverili da li možda vaše dete ima nekih problema o kojim vam ne govori.

Pamet
Doktorica Bishop Mills ističe da nema ništa loše u tome da zadirkujete svog malog genalca naročito ako se on dobro oseća zbog toga što je pametan i ima sve petice u školi. No, nipošto ga nemojte porediti sa vršnjacima, braćom ili sestrama u negativnom kontekstu. Radije mu recite da je on novi Albert Einstein. Doktor Kaplan naglašava da se trebate zabrinuti jedino ako vaše dete ne priča sa drugom decom i provodi po deset sati samo u sobi čitajući knjige.

Kilogrami
Istraživanja su pokazala da će osobe koje su u detinjstvu zadirkivali da su predebeli kasnije biti gojazni, a posljedice mogu biti dugotrajne. Omalovažavanje deteta zbog viška kilograma nije rešenje. Nećete mu pomoći ako ga odvedete u kupovinu odeće i pitate ga šta se to desilo kada vam kaže da mu treba veći broj. Deca znaju da imaju previše kilograma i grozno se osećaju zbog toga. Budete li ih zbog toga zadirkivali oni će se osećati još gore i svoju tugu gušiti slatkišima.

Strah
Čudovišta ispod kreveta, mrak i grmljavina vama mogu izgledati smiješno, ali vaše dijete ih se zaista plaši. Nemojte mu se zbog toga smijati ili ga zadirkivati jer mu time uopšte nećete pomoći. Umjesto toga pobrinite se da se ono osjeća bezbjedno.

Izbor odeće
Vaš mali švrćo je sa nepune tri godine počeo sam da se oblači i zbog toga se osjeća kompetentnije i sigurnije u samog sebe. Nemojte ga zadirkivati zbog stvari koje oblači jer mu tako možete narušiti samopouzdanje. Doktor Kaplan naglašava da odjeća pokazuje šta mislimo o sebi samima. Djeca prvo žele izgledati poput drugih ljudi, nositi istu odjeću i osjećati se prihvaćeno. Međutim, u pubertetu će početi da traže svoj identitet i tada roditelji moraju prepoznati ako nešto nije u redu. Provokativno oblačenje je znak upozorenja isto kao i činjenica da je dijete stalno utučeno i nosi samo crnu odjeću.

Materijalne stvari
Zadirkivati nekoga zbog nečega što nema može izazvati zavist i nezadovoljstvo, a sve to može negativno uticati na dijete. Zbog toga roditelji moraju naučiti svoju djecu da i ako nemaju neke materijalne stvari i dalje mogu naći nešto u čemu će biti dobri. Vjerovali ili ne, to što nema najnoviji mobilni telefon neće loše uticati na vaše dijete.

Izgled
Narandžasta kosa, lice puno pjegica, naočale na nosu ili proteza u ustima – sve su to stvari zbog kojih se dijete može osjećati nesigurno i uopšte mu ne treba da ga zbog toga zadirkuju i njegovi roditelji. Ukoliko budete zadirkivali svoje dijete zbog njegovog fizičkog izgleda narušićete mu samopouzdanje i ono će dobiti komplekse za cijeli život.

Izvor: Reader’s Digest / Lola magazin

 

Ostavite komentar