Zašto majčino mleko menja boju i gustinu?

Lučenje mleka ili laktacija započinje odmah po rođenju. Isticanje mleka može da bude otežano usled zabrinutosti majke, nesigurnosti, bola od epiziotomije/carskog reza ili nabreklih grudi. Početne teškoće se najbolje prevazilaze učestalim stavljanjem bebe na dojku i veoma čestim podojima. Broj podoja je u prvim danima neograničen.

majcino mlekoU prvih 5 do 7 dana luči se kolostrum – prvo mleko koje je izuzetno gusto, žućkaste boje. Najčešće ide u kapima jer je njegova količina mala-manja od šoljice kafe ( u proseku 30 do 40 ml za 24 sata ), ali je po svom sastavu izuzetnog, neponovljivog kvaliteta. Obiluje zaštitnim materijama, prebogato je belančevinama, vitaminima i faktorima rasta. Njegova količina i kvalitet su upravo ono što omogućava najbolji razvoj vaše bebe. Kolostrum je prva vakcina: antitela protiv različitih bolesti preko njega štite nejako novorođenče u prvim danima života. Kolostrum omogućava i pražnjenje creva – čisti bebina creva od lepljive prve stolice koja je tamno zelene boje, a zove se mekonijum. Time se najbolje eliminiše i žutica (žuta boja kože koja nastaje kao posledica razgradnje viška crvenih krvnih zrnaca kod bebe na rođenju ).

Pri dojenju zauzmite položaj koji vam najviše odgovara ( sedeći ili ležeći ). Mazite i tepajte svome čedu jer ono već poznaje vaš glas, uči se na vaš miris ( zato nemojte zbunjivati bebu novim nepoznatim mirisima tj. ne menjajte kozmetiku ). Ukoliko vašu bebu budete stavljali na dojku kad god se promeškolji, ako bude sisala 20 minuta i praznila dojku, ako doji i noću ( kada mleka ima najviše ), te ako ostatak mleka iz dojke budete izmlazali, mleka će biti dovoljno. Nemojte zaboraviti da na vreme uzmete svoje obroke, da se odmorite kad god je moguće i sklad koji se zove uspešno dojenje će biti uspostavljen. Nakon 5 do 7 dana mleko će početi da menja boju, jer će kolostrum ili prvo mleko da zameni prelazno mleko, a zatim se pojavljuje zrelo mleko. Količina vode u mleku će biti veća jer se menjaju bebine potrebe. ono će u prvih 10 minuta biti prozirno i plavičasto, a zatim sledećih 10 minuta gusto i belo. Ono ostaje najbolja i najkvalitetnija hrana za vašu bebu.

majcino mleko 2

Beba plačom ne daje majci znak da je gladna već da joj treba majčina toplina i nežnost. Plač je kasni znak gladi. U prvim danima bebu treba hraniti čim se probudi, ustima traži dojku mičući glavicu levo i desno i otvarajući usta. Ukoliko je beba uznemirena nakon podoja, izbacivanja viška vazduha iz želuca („podrigivanja“), pomaže dodir „koža na kožu“ tj. stavljanje razgolićene bebe na trbuh i grudi majke ili na grudi oca, naravno uz utopljavanje bebe zagrejanom pelenicom i pokrivačem. Ukoliko beba i posle presvlačenja u suve pelene bude uznemirena, može pomoći ako se bebine razgolićene nogice stave direktno na kožu maminog ili tatinog stomaka.

Ostavite komentar