Zašto, kada i kako prestati sa flašicom?

Flašica u jednom trenutku kao da postane nerazdvojni prijatelj deteta. Kako dete prelazi na čvrstu hranu i počinje da pije više vode, sokića, nekad i mleka, flašica se može naći svuda po kući i u svakoj torbi, a nekad se koristi i za uspavljivanje. Roditeljima ona predstavlja veliku udobnost i nije retko odlaganje prelaska na čašu. Ali, do kada se prisustvo flašice može tolerisati?

Mnogi roditelji ne znaju da pedijatri savetuju potpuno izbacivanje flašice iz navika zdrave bebe pre nego što ona napuni 12 ili 18 meseci pa nastavljaju sa njenom upotrebom čak do treće godine. Hranjenje flašicom se povezuje sa bolestima zuba, gojaznošću i nedostatkom gvožda a kada napune 2 godine, deca nikako ne žele da je ostave.

Zašto flašica nije dobra?

Iako je davanje flašice mnogo lakše od vežbanja upotrebe čaše dete će pre ili kasnije morati da napravi ovu promenu. Postoji nekoliko dobrih razloga za “oduzimanje” ove male spravice:

  • Sisanje iz flašice može da izazove bolesti zuba, naročito ako beba koristi flašicu tokom noći ili za uspavljivanje.
  • Beba na ovaj način dobija nedovoljno hranljive sastojke iz mleka umesto da uzima one kvalitetne iz čvrste hrane.
  • Beba provodi previše vremena sisajući radi čiste udobnosti a preterano zadovoljavanje ovog primarnog instinkta je sprečava u razvoju govora.
  • Beba koristi flašicu kad je isfrustrirana, ljuta ili u nekom drugom emotivnom stanju umesto da uči kako da se suoči sa ovim emocijama.

Osim toga, različite studije su dokazale i vezu između upotrebe flašice i pojave gojaznosti. Naime, deca koja koriste flašicu do druge godine imaju 30% veću šansu da postanu gojazna već pre pete godine života. Problem je u tome što je veoma lako i brzo piti i jesti iz flašice pa se na taj način unosi mnogo više kalorija od onih koje su detetu stvarno potrebne. Važno je znati da su istraživanja uzela u obzir i druge faktore kao što su težina deteta na rođenju, težina majke, način ishrane i pokazuju da rezultati važe za sve.

Kada početi sa zaboravljanjem flašice?

Bebe su veoma dobre u samoregulisanju svojih obroka pa će vam vaša beba staviti do znanja kada joj poslednji obrok mleka pred spavanje više ne bude potreban. Najčešće bebe počnu da okreću glavu ili jednostavno ne završavaju mleko do kraja.

Sve u svemu, cilj je da flašica, posebno ona pred spavanje, bude izbačena dok ono ne napuni 12 ili najkasnije 18 meseci. Ovo odvikavanje može biti teško ali morate da znate da ove kalorije iz mleka vašem detetu uopšte nisu potrebne nakon prvog rođendana. Ono tada sve svoje nutritivne potrebe treba da zadovolji svojim dnevnim obrocima. Probajte da bebu uveče umesto flašicom utešite omiljenom plišanom igračkom ili mekanim ćebencetom.

I naravno, kao što je to slučaj sa mnogim drugim veštinama koje vaše dete treba da savlada i za učenje ove je potrebno neko vreme. Budite strpljivi i pokažite vašoj bebi puno ljubavi koja će joj pomoći da postane profesionalac u korišćenju čaše i tako flašicu potpuno zaboravi.

Da biste osigurali lak prelazak potrebno je da pratite nekoliko osnovnih saveta:

  • Počnite detetu da dajete čašu čim nauči da sedi. Ona naravno treba da bude plastična i posebno napravljena za bebe jer se dete mora poigrati sa njom da bi došlo do “upoznavanja”.
  • Rezervišite upotrebu flašice samo za mleko ili sokić.
  • Ako prvi put dajete čašicu  bebi koja je već starija najverovatnije ćete to morati da uradite bar nekoliko puta pre nego što je beba prihvati. Budite strpljivi.
  • Ako koristite trening čašu i dalje ćete morati da na kraju napravite prelazak na običnu čašu. Šolje koje se reklamiraju pod sloganom “bez prosipanja” imaju ventil i zahtevaju od bebe da ona još uvek sisa. Da biste prešli sa sisanja na pijenje morate uzeto dodatak bez ventila.
  • Za bebu je lakše da koristi čašu koja ima drške sa obe strane. Isto tako poklopac treba da bude dobro pričvršćen i pripijen.
  • Ne pokušavajte silom da naviknete dete na čašu jer ovo iskustvo treba da bude prijatno.

Napomena: Sva ova uputstva važe za bebe koje se normalno i zdravo razvijaju. Ukoliko je vaša beba prevremeno rođena ili ima neke probleme vezane za rast i razvoj obavezno se posavetujte sa dečijim lekarom.

Da li je cucla dobra za zube?

 

 

 

 

Izvor:mojpedijatar.rs

Ostavite komentar