Zapušen nos kod dece

Zapušen nos (nazalna kongestija) nije bolest već  simptom. Posledica je s jedne strane guste sluzi i sekreta  u nosnim hodnicima, a sdruge otoka upaljenih krnih sudova u sluznici koja oblaže nosne hodnike.

Nije uvek jasno šta je uzrok  zapušenog  nosa. Odojčad i mala deca su često  prehlađena i tek počinju da grade svoj imunitet na  viruse, ali pored prehlade  postoje  mnogi drugi potencijalni uzroci zapušenog nosa

Vazduh koji udišemo sadrži mnoge nečistoće(prašina, polen, virusi, bakterije), a nos  deluje kao svojevrstan filter. Sve što uđe u nos a naš imuni sistem proceni da mu tu nije mesto, izazva oslobađanje hemiske supstance “histamin” koja dramatično poveća protok krvi u  sluznici nosa, što  za posledicu  ima  otoksluznice nosa  i zapušenje. Otok sluznice  stimuliše proizvodnju velike količine sluzi putem koje organizam pokušava da  izbaci strane čestice.   

U kratkom vremenskom roku zapušen nos ne predstavlja veliki  problem kod dece.

Međutim bebe koje  isključivo dišu na nos, postaju uznemirene ako zapušenost potraje suviše dugo. Otežano disanje  zbog zapušenog nosa utiče i na sposobnost deteta da se pravilno hraniti.

Uz sve to, javlja se  problem sluha i odloženog razvoja govora  kao posledica ponovljenih infekcija uha, koji su često povezani sa dugotrajnim zapušenjem nos (zbog alergije, hronične bolesti ili povećanih adenoida).

zapusen-nos-kod-malog-deteta-clanak-1

Šta izaziva zapušenje nosa kod beba ?

Zapušen nos kod beba  nije uvek zbog bolesti. Pun nos  može biti uzrokovan  od više različitih poremećaja kao što su suv vazduh, infekcije, alergije, stranog  tela, prekomerne  upotrebe  nekih sprejeva za nos ili kapi , ali i uvećanih adenoida.

Suv vazduh

Novorođeče anatomski  ima sitan nos i veoma uske nosne hodnike koji su osetljivi na suv vazduh. Izlaganje suvom vazduhu  tokom zimskih meseci  isuši nosni sekret novorođenčeta, što dovodi  do otežanog disanja. Ovde se  tehnički  ne radi o zapušenju nosa, već je otežano disanje   posledica male strukture nosa i sušenje nosnog sekreta a ne upale  nosnih hodnika. Pri tome se novorođenče subjektivno  dobro oseća i nema nikakvih  pražnjenja iz nosa.

Jedan od najsigurnijih i najefikasnijih načina da se pomogne  bebi u ovakvom stanju jesu slani rastvori  u spreju ili kapima za nos. Ovi proizvodi su dostupni bez recepta. Ako se koristite kapi, stavljaju se po  dve kapi u svaku nozdrvu  više puta u toku dana da ražitke sasušenu sluz a zatim  se pumpicom  povuče i usisava   mešavina sluzi  i slanog rastvora.

Ovlaživači vazduha, mogu biti od pomoći u zimskim mesecima kada je vazduh  posebno suv.

 Iritansi

Različiti iritansi kao što su  prašina, hemijskia isparenja, dim cigareta i mleko mogu da  iritiraju delikatna tkiva u nosnom hodniku  bebe. Ova iritacija dovodi do zapušenja nosa  i pojave  nosnog sekreta.

zapusen-nos-kod-malog-deteta-clanak-2

Prehlade i grip   

Zapušenje nosa i pražnjenje  sekreta su između ostalog  simptomi infekcije gornjeg respiratornog trakta, to jest prehlade ili gripa. Zbog nezrelog imunog sistema, prehlade i grip su veoma česte u najranijem detinjstvu. Beba može imati od  6 do 10 prehlada tokom prve godine života. Prehlade su izazvane različitim virusima, od kojih neki mogu da se prenose sa osobe na osobu kroz vazduh ili direktnim kontaktom.

Prehlade su daleko češće od gripa ali ipak  manje  ozbiljne. U najgorem slučaju  prehlada može  dovesti i do sekundarne bakterijske infekcije srednjeg uva ili sinusa  kod beba, koje se onda  moraju  lečiti antibioticima.

Simptomi gripa  obično uključuju glavobolju, groznicu, bolove u mišićima, slab apetit i umor. Grip ponekad  može da se  pogrešno dijagnostikuje kao prehladašto potencijalno predstavlja opasnost po život zbog komplikacija gripa poput upale pluća.

Klinički znaci gripa su groznica, kašalj  i sekret iz nosa koji je prvo svetao, a potom  žut i gust. Starije dete može da se žali  i na glavobolju, bolove u zglobovima, mišićima ili bol u grlu. Beba može da  razvije poteškoće ishrane (u zavisnosti od toga koliko je  zapušen nos ili kako je boli grlo).

Simptomi obično traju  do 2 nedelje. Pedijar postavlja definitivnu dijagnozu  prehlade ili gripa na osnovu krvne slike, leukocita i leukocitarne formule, CRP analize i rezultata brisa guše i nosa. Ako beba u toku bolesti  slabije jede, treba  se potruditi da makar  pije dosta tečnosti.

Zapušenje nosa   je  gore u ležećem položaju, pa se preporučuje da roditelji drže bebu u polu-uspravnom položaju  podizanjem gornjeg kraja dušeka. Cela porodica treba  redovno da  pere ruke kako bi se smanjio rizik od širenja bolesti  drugim članovima porodice.

zapusen-nos-kod-malog-deteta-clanak-3

Alergije

Zapušen nos i pražnjenje sekreta iz nosa  čest  su  simptom alergijske reakcije. Polenska kijavica (alergijski rinitis) je posledica  alergijske reakcije na čestice u vazduhu, kao što je polen koji može  dospeti u nos, grlo i oči.

Alergijski rinitis može da se javi  pored ranog proleća, u bilo koje vreme, kao odgovor na druge iritanse  koje mogu, ali ne moraju biti u vazduhu, kao što su plesni, životinjska dlaka, ujed insekata ili kućna prašin.Zapušen nos ili pražnjenja sekreta može biti i reakcija na “alergene” sadržane u mleku, hrani ili lekovima.

Ako se ne leče simptomi  alergije mogu trajati nedeljama ili  mesecima. Znaci su vodenasti  sekret iz nosa, kijavica, suvi kašalj, šištanje, osip, suzenje očiju. Ako  je alergija  zbog hrane ili mleka, dodatni simptomi mogu uključiti … povraćanje.proliv, vodene stolice.

Otkrivanje izvora  alergije  bilo bi najkorisnije kako bi se  izbegli  u budućnosti, ali nažalost nije  uvek  i moguće. Lekovi po tipu anti-histaminika smanjuju alergijsku reakciju organizma, ali  mnogi od ovih lekova nisu pogodni za bebe i  malu decu.

Adenoidi

Krajnici i adenoidi su žlezdano tkivo na  ulaza u  disanje puteve. Dok se krajnici lako  mogu videti  golim okom u grlu  deteta dotle se adenoidi nalaze iza i nisu direktno vidljivi. Krajnici  i adenoidi su deo odbrane našeg organizma od infekcija. Oni filtriraju bakterije i viruse koji ulaze kroz nos i grlo i proizvode antitela kako bi pomogli  telu u borbi protiv infekcija.

Ponekad krajnike i adenoide mogu pored virusa, zaraziti i  bakterije i  oni tada postaju bolni i otečeni. Generalno adenoidi rastu  od rođenja do  4 godine starosti a potom  se progresivno smanjuju. Međutim dete može  da se rodi sa velikim adenoidima.

Uvećani adenoidi mogu izazvati nazalnu opstrukciju a u težim slučajevima, oni mogu potpuno blokirati nazalne kanale. Uvećani adenoidi takođe  izazvaju poremećaj sna a u nekim slučajevima veliki adenoidi su povezani i  sa razvojem tečnosti u srednjem uhu.

Klinički znaci kod deteta su: teško  diše kroz nos, zapravo  dete svo vreme diše  na usta, pa su ona  stalno otvorena. Govor deteta  zvuči nazalno kao da su nozdrve stegnute i ono  hrče dok spava.

Jedini tretman za uvećane, ometajuće adenoide je hirurško odstranjivanje. Antibiotici i drugi lekovi nisu od pomoći. Pedijatar koji prati dete  upućuje pacijenta  specijalisti za  uho, grlo i nos  koji donosi konačnu odluku o neophodnosti hiruške intervencije.

zapusen-nos-kod-malog-deteta-clanak-4

Strana tela

Pod stranim telom podrazumeva se bilo koji sitni objekat koji dete  stavi  u uho, grlo ili  nos. Deca mlađa od 5 godina su znatiželjna i povremeno guraju  male perle, pasulj, kokice, dugmad, delić plastične igračke ili male baterije i to  najčeđće u nos. Kako se dete uplaši i boji da priznaju šta je uradilo, mnogi roditelji  postaju  svestni  problema kada se razviju simptomi. Simptomi su glasno disanje samo kroz jednu nozdrvu uz smrdljivo zeleni ili žuti  sekret ili sukrvičavo  pražnjenja iz nosa. Nos može postati otečen i bolno osetljiv.

Neophodno je  što pre uklanjanje  stranog tela što  nije uvek jednostavna stvar. Ponekad imamo sreća da se  dete zaplače pa izduva spontano strano telo zajedno  sa sekretom iz nosa. Ako je dete dovoljno staro, treba  ga ohrabri da dune  nos nekoliko puta (pri tome zatvorimo  njegovu  prohodnu  nozdrvu i tako  stvorimo  još veći pritisak iza blokirane nozdrve). Možemo da probamo prvo sipanje nekoliko slanih kapi u nos, a potom putem aspiratora  pokušamo da usisamo stano telo.

Guranje pincete od strane roditelja u nos nije preporučljivo jer može da  potisne strano telo  još više unazad. Ako  objekat nije lako ukloniti najsigurnije  je dete odvesti  kod specijaliste za uho,grlo i nos.

Do trenutka kada je dete  razvio  kliničku sliku, tkivo koje okružuje strano telo je već upaljeno pa  samim tim je manja verovatnoća  da će  se strano  telo uspešno ukloniti  spontano. Ako  dete ima smrdljivu sekreciju iz nosa nakon uklanjanja stranog tela neophodno je je uključiti  kapi za nos ili antibiotsku  mast od strane lekara.

PRIM. DR SNEŽANA TOMIĆ,Pedijatar

trudnocaizdravlje.rs

Ostavite komentar